Totaal aantal pageviews

zondag 19 februari 2017

Menthol

Een boek van Frank Krake.
Het gaat over Joseph Sylvester. Hij is zwart en komt na jarenlange omzwervingen vanaf Saint Lucia terecht in Nederland. Waar hij verliefd wordt op de Twentse Roosje Borchert, in die dagen een schoonheid.
Ze werkte zelfs regelmatig  als model en was tamelijk zelfstandig. 
Roosje  houdt ook van hém en ze trouwen.
Heel bijzonder in die tijd, toen veel mensen in haar omgeving zelfs nog nooit een zwarte man hadden gezien. De hele stad liep uit voor dat huwelijk.
Joseph verdient zijn geld door op markten 'het natuurgeheim van het zwarte ras' als een ware standwerker aan te prijzen en te verkopen.
En dat natuurgeheim is Babajaba tandpasta. Mentholtandpasta en Menthol wordt ook de bijnaam van Joseph.
De zaken gaan uitstekend, maar na een aantal jaren is het wel klaar. Handelaar Joseph verzint steeds weer iets nieuws, konijnenvellen bijvoorbeeld.
Als de oorlog uitbreekt, scheiden Roosje en Menthol. Niet omdat de liefde over is, maar uit veiligheidsoverwegingen. Menthol had de Britse nationaliteit.

Het boek is rijk gevuld met foto's. Oude foto's. Heel mooi om te zien. En het verhaal is natuurlijk ook bijzonder. Het is allemaal nog niet eens honderd jaar geleden, maar het was werkelijk een totaal andere wereld. Onvoorstelbaar.
Het verhaal, of eigenlijk moet ik zeggen, de ware gebeurtenissen, lees je vlot en het bekijken van de foto's maakte het voor mij extra leuk.

5 opmerkingen:

Ageeth Mooij zei

Een boek over het echte leven, dat spreekt mij aan. Bedankt voor je tip!

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Dat lijkt me een prachtig boek. Ik ga het ook lezen.

Mrs. T. zei

Bedankt voor de tip. Helaas is er (nog) geen ebook te koop zie ik, maar ik zet 'm op mijn lijstje.

Rubato zei

Hallo, dat lijkt me een prachtig boek. Heb het even opgezocht op internet. Helaas heb ik mijn boekenbonnen van mijn verjaardag net allemaal besteed. Hart. gr. en dank voor de tip.

Vlimbouter zei

Echt gebeurde verhalen lees ik ook altijd graag. Dank je voor de tip.