Totaal aantal pageviews

zondag 6 januari 2013

Goed nieuws

Na de ontzettende klap die we deze week kregen toen we hoorden (van ongeveer 27 kanten) dat het huwelijk van Sylvie en Rafael (Raf) voorbij was, kwam er gelukkig ook goed nieuws. Nieuws waardoor ik  onmiddellijk UIT mijn stress schoot.

Mensen met een BMI tussen 25 en 30, enig overgewicht dus, leven langer. Dat blijkt uit een meta-analyse door Katherine Flegal e.a. gepubliceerd in JAMA van deze week. Zij includeerden 97 studies waaraan in totaal ongeveer 2,9 miljoen volwassenen deelnamen, afkomstig uit vele windstreken: de VS, Canada, Europa, Australië, China, Japan, Brazilië, Israël, India en Mexico.

De onderzoekers berekenden zogeheten hazard ratio’s en keken alleen naar sterfgevallen, niet naar het aantal ziektevrije jaren. Hun voornaamste bevinding: mensen met een beetje overgewicht hebben een 6 procent lagere kans om vroegtijdig te overlijden vergeleken met mensen die een ‘gezond’ gewicht hebben. Mensen met obesitas liepen in het algemeen een 18 procent verhoogd risico; bij mensen die zeer obees waren (BMI hoger dan 35) was het risico zelfs met 29 procent verhoogd. Maar matig obese mensen (BMI tussen 30 en 35) liepen daarentegen een overlijdensrisico dat ongeveer gelijk was aan dat van mensen met een gezond gewicht.

Want zeg nou toch zelf, een meta-analyse, 9 studies geïncludeerd, een hazard ratio, nou dat moet toch wel kloppen! Yes!3 opmerkingen:

Wieneke zei

Dus we nemen nog maar eens even iets lekkers bij de koffie? :-)

KnutzEls zei

Ja, dit bericht brengt het weer allemaal in balans. Was ook helemaal uit m'n doen door RenS, maar hoef me nu dus niet schuldig te voelen dat ik dat rotgevoel heb weggegeten ;-)Kan ook de kerstkrans wel weer uit de diepvries. Een puntje meer op de BMI is dus gewoon gezonder, kan er ook wel meer room op de scones bij de thee!!

Kitty zei

Het gaat dus eigenlijk helemaal goedkomen met mij! Dank voor dit verlichtende artikel! ;)