Totaal aantal pageviews

woensdag 11 september 2013

Egon Schiele

Toen we in Budapest op de tram de aankondiging van deze tentoonstelling zagen, wilde ik er eigenlijk meteen wel naar toe. Maar ja, het was de eerste dag, prachtig weer en om nou meteen een museum in te duiken...
Toen we aan het eind van de week langs het bewuste museum kwamen hield niets ons meer tegen. (Bovendien werd er reclame gemaakt voor de afdeling Hollandse meesters en die wil Frits altijd zien in welk museum waar ter wereld dan ook, dus waren we allebei geïnteresseerd).
Het werk van Schiele is wel heel bijzonder vind ik. Ik bedoel als je eenmaal wat van hem hebt gezien, herken je het altijd en overal.
Een expressionistisch schilder die maar 28 jaar is geworden. Hoe treurig is dat. Hij stierf in 1918 aan de Spaanse griep, evenals zijn vrouw die zes maanden zwanger was.
Hij had niet zo'n leuk leven voor zover ik weet. Zijn ietwat erotische schilderijen werden in die tijd natuurlijk niet overal gewaardeerd. Schiele woonde een tijd ongehuwd samen met een model en werd daardoor uit zijn woonplaats gejaagd. Zijn vader stierf toen hij vijftien was en hij kon niet goed met zijn moeder overweg. Hij werd wel gewaardeerd door vakgenoten gelukkig.
Van Schiele en van zijn collega's uit die tijd hing er veel op de tentoonstelling. Ik vond het mooi. Erg mooi zelfs en zoals ik al zei: heel bijzonder.

 

En die Hollandse meesters? Er was echt veel te zien. Hoe dat allemaal in Hongarije terecht is gekomen?

Geen opmerkingen: