Totaal aantal pageviews

vrijdag 21 december 2018

Leonardo

Toen we toch in Haarlem waren hadden we tijd genoeg om ook nog de Leonardo da Vinci tentoonstelling in Teylers te bezoeken. Dat kon eigenlijk niet, want je kunt officieel alleen on-line kaarten bestellen. Maar wij hadden niks gepland, we kwamen er zo ongeveer langs en het was helemaal niet druk, waardoor we gewoon naar binnen mochten. Wel met een kaartje natuurlijk.
Tja, wat zal ik er eens van zeggen? Nou laat ik gewoon eerlijk zijn: ik vond er niks aan.
Ik weet dat het  vloeken is, natuurlijk was de man uit Vinci een geweldig kunstenaar. Tekenen, schilderen, uitvinden. Noem het en Leonardo (1452-1519) kon het. En deed het.
Maar wat ik hier zag waren voornamelijk tekeningen van allerlei lelijke koppen, verminkte mensen, mooie koppen en voorstudies voor schilderijen. En zowat allemaal met dat rode krijt of wit krijt.
Ech,  het ging me irriteren.
Dit portret hierboven vond ik best mooi. Ook vanwege het verhaal erbij. Dit is een jongen die Leonardo vaker afbeeldde (denkt men), namelijk zijn favoriete leerling Salai die op zijn tiende bij Leonardo in dienst kwam en bij hem bleef tot zijn dood. Maar dat het die Salai is, is niet zeker.
Soms wordt vermoed dat Leonardo homo was. Ook al helemaal niet zeker.
Nou en verder hingen er een replica op ware grootte  van Het Laatste Avondmaal. Die vond ik wel mooi.

En ook nog een van Het Laatste Avndmaal uit de Abdij van Tongeren. Ook mooi.
Als je de Da Vinci Code van Dan Brown hebt gelezen: daarin staat dat de discipel aan de rechterhand van Jezus eigenlijk een vrouw is. Misschien wel de vrouw van Jezus. En als je op deze kaart hierboven kijkt  waarop vlnr Judas, Petrus en Johannes, dan is Johannes inderdaad wel erg vrouwelijk afgebeeld. Ik snap Dan Brown wel hoor. Het  lijkt mij ook echt een vrouw.
Enfin, we zullen het niet weten.
Ps. Ik vond die tekeningen dus niks, maar het Teylers is altijd mooi. Er is altijd wel wat bijzonders te zien. De hele sfeer daar is fijn. Ik denk dat Leonardo het er ook fijn gevonden zou hebben. 

10 opmerkingen:

Lot zei

Je leest toch ook graag? De Vlaamse schrijver John Vermeulen heeft een roman over hem geschreven en ook van andere historische figuren o.a Jeroen Bosch. Mercator Breughel en nog anderen Hij heeft ook misdaadromans en nog andere genres geschreven

Happy Earl Grey zei

Teylers had altijd al tekeningen van Leonardo, ik denk dat het als publiekstrekker is gebruikt. Jammer dat het tegenviel. Fijne dagen groetjes

Vejong zei

Denkelijk moet je zijn sterfdatum even aanpassen....Teylers altijd fijn om in rond te lopen, jammer dat de tentoonstelling je dit keer minder kon bekoren.

Gr. Veronique.

Bertiebo zei

Dankjewel, Veronique. Heb het meteen veranderd. Zit me nu wel af te vragen wat er in 1466 was

Bertiebo zei

Dank voor de tip, Lot

Marlou zei

Haaaa Bertiebo...
Dank je wel!!
Je hebt me een hoop tijd bespaard!
Ik ga er lekker niet naar toe.
Heb helemaal geen zin in al die roodbruine woeste koppen...

Ik woon een soort van om de hoek van het Teylers.
Kom daar zo nu en dan. Al is het alleen maar om even een bakkie te doen...
Maar ik heb nu wel wat beters te doen!

Groetjes van Marlou

.

Judy zei

Wat jammer dat het je tegenviel. Ik wil nog heel graag naar die tentoonstelling. Leonardo kon fenomenaal tekenen, maar ik kijk er misschien meer met een kunstenaarsoog naar.

Sjoerd zei

Toch leer ik iedere keer dat ik een blogronde maak nieuwe dingen. Zo ook hier.

Ferrara zei

Teylers, een sfeervol museum. Elders in Europa van Leonardo uitvindingen en tekeningen daarvan gezien. Knap wat die man toen al bedacht.

Emie zei

Grappig dat het jou niet kan bekoren en mij juist wel. Al die fraaie of knapper gemaakte koppen van de rijken uit die tijd, vervelen mij sneller. Juist de lelijkheid of gewoonheid van knoestige koppen vond ik aantrekkelijk in deze tentoonstelling.