Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 januari 2019

Pianoles

Toen ik een kind was, werd er in één bepaalde klas op school gezongen, soms ook in canon. Heerlijk vond ik dat. Maar ik herinner het me alleen van díe klas.
Mijn ouders vonden dat er toch wat meer aan muziek gedaan moest worden en dus ging ik naar de muziekschool: de Toonkunst Muziekschool.
Als je door het poortje van de Munt ging, die deur die je daar achter ziet, daar was het.

Foto, Beeldbank, Regionaal Archief, Dordrecht.
 Daar kreeg ik A(lgemene)M(uzikale)V(orming). En ritmiek. Dat was iets met bewegen, maar wat precies weet ik niet meer. Van ritmiek heb ik ook nooit meer gehoord. (Ik vergis me niet in de term hoor, want in mijn poeziealbum schreef ook 'je ritmieklerares').
Daarna kwam de blokfluit en dat vond ik echt leuk. Nu nog steeds. Helaas was de blokfluit bedoeld als voorbereiding op een echt instrument. Dat vond ik toen al stom. Nu nog steeds. Wat nou een echt instrument, was de blokfluit dan nep of zo.
Enfin het echte instrument werd de piano. Mijn ouders huurden die. En ik moest oefenen. Het eerste jaar vond ik het nog wel leuk, maar daarna, ik was inmiddels naar de middelbare, werd het oefenen alleen maar vervelender.
Vooral nadat me gezegd was dat mijn handen te klein waren om ooit echt goed te kunnen spelen.
En dan, hier zit nog een klein trauma,  die uitvoering waarop ik moest voorspelen. Ik had gezégd dat ik dat niet kon, maar het moest.
Het werd een complete afgang.
Mijn ouders die hadden gedacht daar een beetje trots te zullen zitten, deden er op de terugweg het zwijgen toe en de piano mocht weg.
Toch heb ik veel gemak gehad van de opgedane kennis, vooral  op de pedagogische academie. Het geworstel dat sommige a.s. juffen en meesters hadden met het vak muziek, dát had ik niet. En ik heb het altijd erg leuk gevonden om muziek te geven op school.

De geschiedenis herhaalde zich. Toen onze kinderen klein waren kochten wij ook een piano en werd er gespeeld.
Jongste zoon ontsnapte aan alles wat met muziek te maken had, maar oudste zoon en dochter waren best goed. Helaas,  dat oefenen... drama.  Op een gegeven moment hadden ze er echt geen zin meer in. Mijn man (bij hem thuis was het net zo gegaan) en ik, wij begrepen dat natuurlijk.
Exit piano.
De lerares vond het erg jammer. Ze zei dat oudste (na vier jaar les) stopte op een moment waarop hij ver genoeg was om het later weer makkelijk op te kunnen pakken,  dus zonder weer in het eerste boek te moeten beginnen.
Gisteren had ik oudste zoon aan de telefoon. Zo'n gesprek waar je elkaar kunt zien. En wat denk je? Ik zag niet alleen B&A en Odin maar ook...
Hebben ze een piano gekocht.

Ik vind het toch zo leuk. Ben zo benieuwd of B. het inderdaad weer kan oppakken. En of A. het ook gaat proberen. Zij speelde klarinet en is muzikaal
Wat Odin betreft: je ziet natuurlijk meteen dat het kind talent heeft hè. Geen twijfel mogelijk!


20 opmerkingen:

Kitty zei

Wat een leuke foto weer, ja dat wordt echt een tweede Liberace. Of misschien dan toch liever Jan Vayne? ;P Nee flauw, hartstikke leuk dat jullie dat muzikale hebben. Daar zijn wij wel een beetje in tekortgeschoten... ;) .

miekequilt zei

Wat een herkenbaar verhaal. Ook ik had pianoles. En moest ook optreden. Maar ik vond het wél leuk. En natuurlijk had ik ook blokfluitles. En als de kleinkinderen er zijn speel ik nog wel eens een riedeltje. Helaas heb ik onze kinderen nooit op muziekles gekregen. En zit een piano er niet meer in. Maar jij gaat vast wel spelen voor Odin. Zeker weten.

Bertiebo zei

Nou nee, ik kan alleen nog de vlooienmars spelen en daar zit helemaal niemand op te wachten, hihi

izerina zei

Hier het omgekeerde. Ik had graag pianoles gehad, maar helaas daar was geen geld voor.

Lot zei

Ook ik ging naar Muziekschool in Amsterdam en vond het leuk en was kennelijk ook wel goed gezien de 9ens en 10nen op rapport voor alles.
Ik wilde eigenlijk trompet spelen maar kennelijk deden nette meisjes dat toen niet en toen was ik nog niet zo assertief om dat door te zetten. Werd dus piano maar daar vond ik weinig aan.
Kortgeleden stond hier een korte tijd een elektrische voor kleinzoon en het lukte me wonderlijk goed om er weer wat op te spelen op gehoor. Fur Elize kwam er na enig oefenen toch aardig uit. Noten lezen ging wat moeizamer maar merkte toch wel dat de basis er nog is

Mevrouw W. zei

Ik zat op orgelles en dat voorspelen was bij mij ook een drama. Ik vond spelen leuk, maar niet voor publiek en zeker niet alleen. Ik heb ook nog jarenlang in de drumband gezeten en daar kijk ik met een heel erg goed gevoel op terug.

Mijn kinderen zijn/waren totaal niet muzikaal. Wel erg leuk dat het bij jullie zo doorgezet wordt.

schrijfselsvanmij zei

Ik was blij dat ik al blokfluit kon spelen toen ik naar de PedAc ging

sjannesblog.com zei

Die Odin heeft er zin in! Als kind wilde ik graag piano leren spelen, maar die wens werd afgedaan als bevlieging en geen geld voor een piano. Het bleef bij de blokfluit op de P.A. en twee jaar pianoles op volwassen leeftijd voor mij. Onze kinderen gingen op pianoles, 5 jaar, maar het echte talent liet op zich wachten. Op een gegeven moment stond de piano daar maar, niemand keek er meer naar om. Met onze verhuizing ging hij niet mee. En nu, na jaren zeggen de kinderen hem te missen om even een riedeltje te doen. Helaas, te laat.

Judy zei

Ja, dat oefenen. Ik heb ook pianoles gehad, maar er niets mee gedaan. Ben wel blij dat ik noten kan lezen. Zag met mijn zoon hetzelfde gebeuren met de blokfluit.
Zingen heb ik altijd leuk gevonden, nu nog steeds!

Jolande zei

Ik wilde graag orgel leren spelen, maar om te zien of dat geen bevlieging was moest ik eerst blokfluit leren spelen.
In het dorp (Akersloot) was geen muziekschool, maar er werd wel op zaterdagochtend ergens in een lokaaltje blokfluitles gegeven en dat heb ik 2 jaar gedaan.
Daarna kwam er iemand aan huis om orgelles te geven en dat heb ik ook jaren gedaan totdat ik het niet meer kon combineren met school.
Paul moest tegen zijn zin naar pianoles en heeft daarna nooit meer iets willen spelen.
Toen wij een aantal jaren samen waren heb ik een keyboard gekocht en af en toe speel ik daar wel wat op (nu is het helaas stuk)
De twee dochters kregen hier op school verplicht blokfluitles en daarmee is ook alle animo om iets te willen spelen gelijk helemaal de kop in gedrukt, dus blijf ik van ons gezin de enige muzikale fruitdruif :-)

Sjoerd zei

Haha, de vrolijkheid straalt van zijn gezicht af. Dan wordt nog wat in de toekomst. Verder dan wat oefenen met een harmonium bij mijn Opa ben ik nooit gekomen. Mijn ouders woonden destijds op een kleine flat en alles was te groot, het harmonium is bij de dood van mijn opa, volgens mij ook gestorven...

Elizabeth zei

Ah, wat een schattige foto! Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Talent of geen talent...
Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen kunnen ervaren wat het is om op een instrument te spelen. En als je iets zelf heel graag wil, dan komt dat oefenen ook wel...

Unknown zei

Heerlijk verhaal.

Bernardine zei

Man in huis hier is muzikaal en deed zelfs vwo examen in muziek.
Zelf speelde ik piano maar zegde als puber op. Te veel gedoe, dat oefenen.
Midi-meisje speelde gitaar maar oefenen werd strijd, dus gestopt.
Maxi-meisje speelt daarentegen uit zichzelf piano, met you tube filmpjes als leraar. Sinds kort zit ze op echte les.
En Mini-meisje.... zeis nog maar 8, maar dat wordt onze showgirl. Dansen, zingen, bewegen, drummen, toneel... zij is niet van het podium af te slaan. Dat wordt nog wat ;)

Marga zei

volgens mij stond die piano nog bij jullie toen we elkaar leerden kennen, en ik meen me ook nog te herinneren dat je de les een drama vond, klopt dat?

Anoniem zei

Muziek maakt gelukkig. Muziek maken nog meer. Dat zie je ook aan het gezicht van kleine Odin. Mooi als de traditie wordt voortgezet in de familie. Er zit muziek in!

Ageeth Mooij zei

Precies zo was het, algemene muzische vorming en aansluitend blokfluitles. Ik kreeg als advies het orgel, de christelijke piano. Maar ik weigerde en ook de piano wilde ik niet. Wat ik nooit heb verteld, is dat ik mijn ouders de kosten niet wilde aandoen en dat ik wel wist dat er in onze eengezinswoning met zes bewoners ook geen ruimte voor was. Het werd de altfluit voor een paar jaar. Onze zonen hebben geen muziekles gehad.

Ineke zei

Het zit in de genen ;-)

Floor zei

Ach ja, Odin heeft echt piano handjes dat zie je zo :-)
Zingen op school, dat weet ik nog goed, was eigenlijk het enige vak dat ik leuk vond.
Wil dolgraag piano kunnen spelen, met de nadruk op "willen kunnen", want dat leren en oefenen lijkt me maar niets.

Mrs. T. zei

Wij hebben een aantal jaar ook een piano gekocht https://www.triltaal.nl/2013/07/02/piano/. Een van de beste aankopen ever. Niet alleen omdat het een gaaf meubelstuk is, maar ook omdat jongste er veel en vaak opspeelt. Zo tof.