Totaal aantal pageviews

zaterdag 21 mei 2022

Applaus! (Een gastblog van Bert)


 ‘Helemaal goed!’ Wij zitten in het voorjaarszonnetje op het terras en hebben zojuist foutloos besteld. Ik veronderstel dat niet alleen de juiste gerechten op correcte wijze – denk aan de uitspraak – zijn genoemd, maar dat dit ook is gebeurd zonder d/t-fouten en met de juiste interpunctie. Helemaal goed dus. Zelfs de drankjes tussendoor zijn ‘helemaal goed!’ besteld, dus je begrijpt: onze dag kan niet meer stuk.


Ik weet niet wanneer zoiets in het taalgebruik sluipt: woorden en reacties die ineens iedereen gebruikt. Denk aan ‘helemaal goed’ in de horeca. Of het irritante ‘klopt!’ in een gesprek waarin sprekers het duidelijk met elkaar eens zijn. ‘Klopt.’ ‘Ja, klopt.’ Ik zou zeggen: stop het gesprek en begin over iets anders of ga uws weegs. Maar wie begon er ooit mee en waarom is het gebruik ervan besmettelijk? En waarom verdween ‘toppie’ op een bepaald moment? Zoals ‘hóe dan?!’ hopelijk op het punt staat te doen.


Eenmaal opgemerkt ga je je toch storen aan dit soort gemaksuitdrukkingen. Want het is gemak: waarom zou je voor elke nieuwe gesprekspartner een nieuwe variant verzinnen? Een geslaagde mop vertel je toch ook steeds opnieuw aan een vers publiek? Waarop diezelfde mop ooit weer bij je terugkomt, want zo groot is jouw bubble nu ook weer niet.


Vandaar dat ik een – al zeg ik het zelf – leuk experiment heb verzonnen. Met deze introduceer ik het woord ‘applaus!’, te gebruiken met grote willekeur wanneer er iets (wat dan ook) geslaagd is. Iemand neemt de bocht per fiets en valt niet: applaus! Iemand laat een boertje, maar houdt het eten binnen: applaus! Het begint te regenen: applaus! Het stopt met regenen: applaus! Het nos journaal begint: etc. Ik ben benieuwd wanneer ik het gebruik ervan terug ga horen. Maar laten we erbij afspreken, dat indien dit is gebeurd, dat we er dan ook weer mee stoppen. Het kán te gek.


Dus de volgende keer bij de bestelling: na ‘helemaal goed’: applaus!


17 opmerkingen:

Judy zei

Wie is Bert, als ik vragen mag? :) Eerlijk gezegd stoor ik me niet zo aan dit soort uitdrukkingen.

izerina zei

Ik ken iemand,die na bijna elk paar zinnen zegt "dus dat is...."concluderend. Al zo lang wil ik vragen "maar wat is dat dan?"

Anoniem zei

Bert is een zeer goede vriend van ons. Je ziet hem rechts op de foto. Bettie

Anoniem zei

Rechts vooraan

KnutzEls zei

Helemaal goed, zoiets idioots als je net een kopje koffie hebt besteld. Maar ja, wat zal de ober anders zeggen? Applaus voor Bert die het in de groep gooit. 👍🍀

Anoniem zei

Dit heeft zeker applaus verdient. Ik ga het in gebruik nemen!
Groet, TinekeD.

Kitty zei

Hahaha, helemaal goed Bert(ie)! ;P En die onzinnige 'hoe'-zinnen moeten inderdaad maar gauw ophoepelen. Hoe leuk is dat? Ik heb dan altijd de neiging om te zeggen 'Geen idee hoe leuk, maar...'.

Iris Flavia zei

Great one, yes to Applaus!

Sjoerd zei

Dat heb je keurig verwoord, applaus...

Ineke zei

"Geen probleem" is ook zoiets 😊

Marion van de Sande zei

Ik dacht een leuk verslag van een uitje aan een rivier te gaan lezen, met familie of vrienden. De foto zag er zo gezellig en uitnodigend uit.

Vanwaar dit gastblog? Wil de schrijver het eens uitproberen of misschien een groter publiek vinden wat het woord applaus gaat gebruiken? Of heeft hij beter verwoord wat jij ook vindt?

Maar de foto ziet er erg gezellig uit!

Mormorsweb.blogspot.com zei

Chapeau.
Ik ben allang weg uit Nl. Beheers de taal, naar die nieuwe uitdrukkingen scheppen verwarring, inderdaad. Zo is het in alle talen, vermoed ik. Meestal uitdrukkingen die via reclame spotjes binnenkomen.

sjannesblog.com zei

Applaus voor het leuke voorstel. Mij irriteert het ook, al die standaard uitdrukkingen.

Ferrara zei

Taal leeft moet je maar denken, maar je hebt gelijk of Bert 'helemaal goed' was er opeens net als 'zeg maar'. De laatste tijd horen we binnen de horeca ook vaker over een zoetje of zuurtje en dan gaat het om wijn of een dessert.

Mevrouw W. zei

Ach ja, er is overal een tijd van. Ook van sommige uitdrukkingen. Ik gebruik er ook best veel, maar ik geloof niet dat anderen zich daar aan irriteren en als dat wel het geval mocht zijn, dan zal ik daar niet wakker van liggen.

Ferrara zei

En jawel hoor, we zaten vanmiddag in Sneek op een terras en daar was het weer 'Helemaal goed'en we moesten er ook van genieten. Met de zon op ons snoet was dat niet moeilijk.

Bertiebo zei

@Ferrara: Applaus!