Totaal aantal pageviews

zondag 29 mei 2022

Kinderen in het museum

 

Als je jonge kinderen meeneemt naar een museum en je laat ze kijken en je laat ze zelf een beetje bepalen wáár ze naar willen kijken, dan... Dan ben ik ervan overtuigd dat je interesse kweekt. Dat ze later misschien een periode zullen hebben met heel veel andere interesses. Maar dat het vast en zeker weer terug zal komen. 
Soms zie ik kinderen een beetje verveeld  rondlopen in het museum. Ik probeer ze dan altijd eventjes iets leuks te laten zien. Twee schilderijen van 17e-eeuwse kinderen die erg op elkaar lijken bijvoorbeeld en dan vraag ik of ze kunnen zien wie het jongetje is en wie het meisje. Reken maar dat ze gaan kijken hoor. 

Ik vind het superleuk als er kinderen in ons museum zijn. Helemaal als het onze eigen kleindochter Jet is. Ze logeerde een nachtje bij ons. Ik moest er 's morgens werken en mijn man in de middag. Dus kwam hij met Jet naar het museum en nam ik haar na een mini-rondleiding weer mee naar huis. Hier zie je Jet naar een zeer merkwaardig voorwerp kijken in het rariteitenkabinet. 

Overigens:  ze zijn wel wat gewend hoor, Jet en Noor. Kort daarvoor waren ze met hun moeder in het Rijks. En daar gingen ze kragen maken, zoals op de schilderijen uit de 17e eeuw. Daarna poseren bij zo'n schilderij. Geweldig toch... 

Wij kwamen een paar dagen later bij ze langs en toen hadden ze de kragen nog steeds om! Heel wat te vertellen hadden ze ook. 

19 opmerkingen:

Judy zei

Wat leuk om zo de interesse voor museums bij kinderen aan te wakkeren! Leuke foto's!

Mevrouw W. zei

Gelukkig is er in veel musea iets speciaals voor kinderen te doen, zoals bijvoorbeeld een speurtocht of een legohoek om bouwwerken uit de oudheid na te bouwen.
Wij namen vroeger de kinderen ook naar musea mee, maar dan alleen naar wat ze interessant vonden. Vaak had dat iets met techniek te maken.

Kitty zei

Leuk dat je Jet kon rondleiden!
Wij hebben ooit het boekje "Een museum is leuker dan je denkt" gekregen en daar hebben we met onze kinderen wel eens wat inspiratie opgedaan. Ik vind het leuk dat veel musea ook dingen voor kinderen organiseren. De kragen zijn daar een geweldig voorbeeld van.

KnutzEls zei

Er is zo veel leuks te zien en iemand die er over vertelt en wijst op details. Dat helpt beslist.

Emie zei

Geweldig om op deze manier kinderen al te interesseren!

Jeanette Renting zei

Wat een leuk idee, dat van die kragen. En het slaat aan, dat zie je uit jouw verhaal, dagen later spelen ze er nog mee. Wij gingen ook altijd met de kinderen naar het museum in de vakantie (thuis ook, maar iets minder). En op de middelbare school hadden ze daar voordeel van, voor CKV moesten ze allerlei verslagen inleveren, en daar hadden ze geen moeite mee. Veel kinderen vonden een museum maar stom en waren er nooit geweest. En een museumverslag uit het buitenland leverde een punt extra op :-)

In de weer zei

Wij zijn ook regelmatig met onze kleinkinderen naar het museum geweest en het was nooit saai.
Er is zoveel te kijken en ook te doen, men beleefd het nu heel anders dan vroeger.
Leuk dat je kleindochter nu ook in “jullie eigen museum” is geweest.

Sjoerd zei

Dat is best een leuk idee. Kinderen zijn overal nieuwgierig naar.

pourquoi pas ??? zei

Weet je wat ook leuk is om ze naar de dieren in schilderijen en zo zo te kijken. Succes verzekerd. Wat heerlijk is het toch om met je kleinkind dit soort dingen mee te maken.

Bertiebo zei

@Helene: "Wij" hebben in het museum een eenhoornspeurtocht en een hondenspeurtocht.

biebkriebels zei

Wat leuk daar voor kinderen in het Rijksmuseum. Ik weet nog dat mijn zus op tekenles daar zat als kind.

Nietzomaarzooo zei

Dat hoop ik ook nog te kunnen doen met oudste kleindochter. Iets laten zien wat de interesse wekt en de nieuwsgierigheid prikkelt. Op haar niveau.

Ferrara zei

Ook hier geldt jong geleerd is oud gedaan. Enig die kragen en dan voor Oopjen staan, dat is toch geweldig.

Mrs. T. zei

Prachtig! En jong geleerd is oud gedaan.

miekequilt zei

Wat leuk dat jouw hobby ook door je kleinkinderen wordt gewaardeerd. Hobby? Het is bijna je werk hè. Daar haal je zeker veel voldoening uit.

Miriam zei

Leuk idee die kragen! In groep 6 hebben ze beroemde schilderijen "nagespeeld" en zijn ze zo op de foto gegaan als bijvoorbeeld het Melkmeisje van Vermeer. Maar met zo'n kraag en zwarte kleding wordt het ook al gauw een historisch portret en dat is ook voor jongere kinderen te doen.

Mae Travels zei

Art from that historic era really appeals to me, and I love the way the painters depictd the details of lace, especially on the elaborate collars. Having the children wear collars is a wonderful way to introduce them to this art.

best... mae at maefood.blogspot.com

Hans zei

Wat een lieve foto elkaars hand vasthouden en zo ronddwalen tussen de kunst van het leven.
Heel mooie foto. Hans

Nicole Orriëns zei

Wat een geweldige activiteit met kinderen om van die kant kragen te maken zeg!