Totaal aantal pageviews

woensdag 12 september 2018

Het Schaduwspel

Het verhaal:  
Eva Ment verkeert, als dochter van een verarmde lakenkoopman, in de betere kringen van Amsterdam. Op een literaire bijeenkomst ontmoet ze Jan Pieterszoon Coen. Een man van aanzien, een vriend van Prins Maurits en gouverneur generaal van Batavia. Hij is tijdelijk terug in de republiek, o.a. om een vrouw te vinden. Hij wordt verliefd op Eva en zij accepteert hem. Dan in het voorjaar van 1627 reizen Jan en Eva met hun pasgeboren dochtertje Geertruyt en Eva's moeder, haar zus en broer naar Java. Na een zeereis vol ontberingen worden ze als vorsten onthaald. Dan volgt een periode van gewenning en van grote tegenslagen.  
(overgenomen van de voorflap)

Dit boek wilde ik echt heel graag lezen.
Simone van der Vlugt komt zelf uit Hoorn en ik wóón in de Coenstad, een echte VOCstad. .
Ik zie op de Rode Steen het standbeeld van J.P. Coen, het beeld dat ondanks vele protesten toch mocht blijven staan.
Ik kom zeer regelmatig in het Westfries Museum en keek ook zeer regelmatig naar de portretten van Eva Ment en Coen,  die daar hangen.
Kortom, je kunt niet in Hoorn wonen zonder een beetje geïnteresseerd en nieuwsgierig te zijn.
Dit boek gaat voornamelijk over Eva, haar vrienden, haar familie, haar reis naar Batavia, haar leven in Batavia, haar kindje en haar pleegdochter.
Ik was heel benieuwd hoe Simone van der Vlugt het uiterst negatieve beeld dat de laatste jaren over Coen bestaat, zou verwerken.
Dat deed ze heel goed. De narigheid die de man veroorzaakt wordt niet verdoezeld. Eva krijgt er mee te maken en hoewel ze Coen als een liefhebbende echtgenoot ervaart, kan ze toch haar ogen niet sluiten voor de ellende die deze man veroorzaakte. Keihard, maar een kind van zijn tijd, die handelde zoals van hem werd verwacht. Eva was negentien, toen ze met Coen trouwde.  Hij was zesendertig. Wat had ze kunnen doen?

Ik heb het boek achter elkaar uitgelezen en vind het beslist een aanrader.



10 opmerkingen:

Nietzomaarzooo zei

Hou van haar boeken en haar mooie inkijkjes in de geschiedenis. Dat maakt me vaak nieuwsgierig naar de stad of de omgeving waar ze over schrijft. Of de periode in de geschiedenis.
Dit boek lijkt me inderdaad precies zo. En aktueel ook gezien alle berichtgeving omtrent Coen.

Ivy zei

Ik ben een grote fan van haar historische romans en heb deze al op m'n lijstje staan.

Ferrara zei

Deze ga ik zeker uit de bieb halen.

miekequilt zei

Ik heb mezelf dit boek kado gedaan. Was er nog niet in begonnen. Mijn insteek: ik woonde als kind in de J. P. Coenstraat en ben benieuwd of de man echt zo slecht was als nu gezegd wordt.

sjannesblog.com zei

Klinkt goed!

Bertiebo zei

Van der Vlugt heeft gedegen onderzoek gedaan, maar het is toch een roman, fictie. Dat zegt ze zelf. Voor hele waarheid omtrent Coen zijn er denk ik andere bronnen.

Marthy zei

Ik hou ontzettend van dit soort boeken. Ga het e-book aanschaffen.

Francien zei

Als we weer thuis zijn ga ik er achteraan. Voorlopig zitten we nog in Noord Frankrijk, onder Reims

Sjoerd zei

Ik ben net gestart met een aantal historische romans, ik zet hem op de lijst.

Mrs. T. zei

Bedankt voor de tip. Hij staat al op mijn ereader en wordt dus mijn volgende boek. Ik ben vandaag begonnen in 'De vroedvrouw van Venetië', ook een historische roman.