Totaal aantal pageviews

donderdag 27 september 2018

Zomer aan Zee

Nu we niet meer structureel oppassen en geen auto meer hebben, komen we niet meer zo vaak in Den Haag en als we er zijn is dat natuurlijk vooral voor onze kleinzoon en niet voor het Gemeentemuseum.
Maar nu waren we er en toen Odin ging slapen togen wij naar dat museum.
Er was een leuke tentoonstelling , genaamd Aan Zee.  Een tentoonstelling die bijna helemaal gewijd is aan schilders die Zeeland schilderden en dan vooral Walcheren. Domburg, Zoutelande, Westkapelle enzo.
Schilders als Toorop, Mondriaan, Ferdinand Hart Nibbrig.

Ja, ik kan er niks aan doen. In mij is altijd wel wat heimwee naar Zeeland. We gaan altijd naar Zeeuws-Vlaanderen (waar ik lang woonde en werkte), maar ik houd ook erg van Walcheren waar ik mijn opleiding deed in Middelburg en er in die jaren ook woonde.
Ze dachten in Den Haag zeker, nou al dat Zeeland... weet je wat we doen er ook een beetje Scheveningen in en ze hadden gelijk,  dat was ook erg leuk moet ik zeggen.
Naar zo'n foto als deze kan ik echt tijden vertederd zitten kijken.

Prachtig toch?
Er was nog veel meer Scheveningen te zien in de extra tentoonstelling.
Ik ben iedere keer weer onder de indruk van dat vissersleven. De zwaarte van dat bestaan. De angst die de mensen gehad zullen hebben voor dezelfde zee waar het meisje hierboven zo van geniet.


Israëls, Wachtend op de terugkeer van de visser
  En het verdriet bij drama's die veelvuldig voorkwamen natuurlijk. De vis werd duur betaald.

Philip Sadee: Het deel der armen, 1901
Ik zie nu dat het Scheveningengedeelte jammer genoeg is afgelopen. 'Aan Zee' nog niet, daar kun je nog tot 18 november gaan kijken. En ik kom er morgen of zo nog op terug.
Weet je wat, ik eindig gewoon met een foto van ''mijn eigen Scheveninger". Onze kleinzoon, een echte Duindorper..  Hij bracht een groot deel van de zomer door aan dezelfde zee, die op vijf minuten afstand van zijn huis is.
Duindorp is een wijk in het Haagse stadsdeel Scheveningen, dus dat is wel gepast, vind ik. Hier is-ie:




21 opmerkingen:

Jeanne zei

Oh,... wat een schatje!

KnutzEls zei

Een plaatje, die kleinzoon

miekequilt zei

Dat zal een mooie tentoonstelling zijn. Als IJmuidense geniet ik ook altijd van de zee. Het geluid en de geur zijn heerlijk.
Je kleinzoon is een schatje hoor v

izerina zei

Er zijn vanuit Middelburg dagexcursies naar die tentoonstelling.

Happy Earl Grey zei

Wat een prachtige foto's, vooral die laatste en die is je natuurlijk het meest dierbaar. Ik ben benieuwd naar die tentoonstelling, die wil ik nog wel zie. Bedankt voor de tip. Groetjes

Judy zei

Ik ben geboren in Scheveningen en mijn oma woonde daar lange tijd. Wat jammer dat de tentoonstelling over Scheveningen afgelopen is. Maar die Domburgse schilders zijn ook de moeite waard.

Anoniem zei

Super relaxed ligt hij erbij die kleinzoon van jullie, mooie foto.
Indeweer.

Marga zei

wat een geweldige foto van Odin!

Jeanette Renting zei

Oh geweldig, alle foto's!!!!
In mij is ook altijd een verlangen naar de zee en het strand.
En wat ben ik blij met de techniek van tegenwoordig, wij kunnen 'gewoon' appen met de zeeman-zoon tijdens zijn tijd op zee. Ik denk vaak aan de vrouwen en moeders van weleer, die alleen maar konden hopen dat de zeelieden terug kwamen.

Sjoerd zei

Geweldig die zwempakken voor dames uit die tijd. super. Maar ook het plaatje van jullie kleinzoon laat zien dat genieten van alle tijden is...

sjannesblog.com zei

Odin past helemaal in het rijtje!

Els04 zei

zalig!

mar zei

Weer mooi onder woorden gebracht.

schrijfselsvanmij zei

Wat een leuke foto van Odin!
Mijn vader had vroeger maar twee weken vakantie per jaar. We gingen dan bijna altijd naar Zeeland, naar Walcheren. Ik heb enorm leuke herinneringen aan die tijd.

Anoniem zei

Een stukje naar mijn hart!

Nietzomaarzooo zei

Je ruikt de zee bijna!

Emie zei

Als geboren Scheveningse spreken alle schilderijen mij ook erg aan. Maar het mooiste plaatje is die van Odin. Wat een mannetje!

Marthy zei

Katwijk heeft op dit gebied ook zo'n leuk museum. Odin, een echte zeeër, zo noemden wij in Noordwijk mensen die vlak bij zee woonden. Ik was een binder, wij woonden in Noordwijk-Binnen.

Mrs. T. zei

Oh mooi allemaal.

Ferrara zei

Prins Heerlijk ...

Katrien zei

Goh die wordt ook snel groot zeg.