vrijdag 28 december 2018

Koken

Nog even terug naar Kerstavond.
Kijk, dit stel had ons uitgenodigd voor een diner. En een diner was het.
We waren met zeven mensen en dit stel heeft gekookt, en wel zo dat het te vergelijken was met een sterrenrestaurant.
Ik vind het in de eerste plaats stoer dat ze ouders en schoonouders uitnodigden, die elkaar nog niet eerder hadden ontmoet. Zoiets kan best fout gaan. Ik bedoel ik hield veel van mijn eigen ouders en ook veel van mijn schoonouders en er is nooit een onvertogen woord gevallen, maar om nou te zeggen dat het een mooie combi was, nee. Ik voelde altijd iets van ongemakkelijkheid.
Dat was nu niet het geval en dat was dus al mooi. Het was erg gezellig
En dan het eten. Echt hoor, tot in de puntjes. Onze zoon Dirk is al een tijd helemaal op koken en bakken. Ik heb hem dat niet bijgebracht en tot een paar jaar geleden kon hij,  denk ik,  alleen een ei bakken.
Hij is nu fanatiek, verdiept zich in kookboeken en technieken en maakt alles zelf. Heel apart. Deze keer had hij zich over het vlees ontfermd, maar Deirdre deed de rest.
Die is echt dagen bezig geweest. Zalm die gemarineerd moest worden en dan niet eventjes maar lang en met verschillende ingrediënten. Een speciale soep. Verschillende bijgerechten. Waaronder een salade met rauwe spruitjes. Rauwe spruitjes. Ik haat spruitjes, maar dit vond ik heerlijk. Een prachtig dessert. Super.
En dan nog even over het vlees.

Dat was de klus van Dirk. Het was bavette. Maar als je nu even kijkt naar de emmer die daar staat, daar zat het vlees in. In een plastic zak, vacuüm. In water. En dat ding dat er uitsteekt, dat ding zorgt er voor dat het vlees op een gelijkmatige temperatuur (54 graden was het in dit geval)  in een bepaalde tijd gaar wordt.
Het heet sous-vide en ik had er nog nooit van gehoord.
Enfin, daar was dan weer een heerlijke saus bij.
Nou, zo dus.


22 opmerkingen:

  1. Wat leuk toch, heerlijk als de kinderen voor ons koken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Letterlijk en figuurlijk een heerlijke avond dus.
    Bavette is heerlijk, vind ik. En de rest lijkt ook heerlijk. Maar het belangrijkste was natuurlijk dat de ouders het goed met elkaar konden vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad; zo leuk als je nieuwe talenten in je kinderen ontdekt. En nog leuker als dat koken betreft en ze zo heerlijk voor jullie koken. En alles in harmonie ook nog.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heerlijk Bertie! En een mooie foto van zoon met zijn Deirdre.
    Hier kookten de kinderen ook, maar nog niet zo culinair als bij jullie (maar ze zijn dan ook een stuk jonger). Maar dát ze het doen, en het zelf bedacht hebben, dat doet een moederhart smelten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Slim van D&D om de ouders kennis met elkaar te laten maken bij een diner. Eten verbroedert, grote gezelschappen aan lange tafels...ik ben er een enorm voorstander van. Dat er dan ook nog op hoog niveau gekookt wordt is een extra en onverwacht cadeau. Bofferds.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tof dat de avond zo geslaagd is geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een feest! Gewoon aanschuiven en genieten. XX Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kinderen kunnen je soms helemaal verrassen. Onze beide zonen koken behoorlijk goed maar vooral de middelste begint zich er steeds meer op toe te leggen. Hij geeft samen met zijn partner vaak etentjes voor vrienden en toeval, wij hadden ook bavette met de Kerst.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Sous vide wordt in veel restaurants gebruikt om de binnentemperatuur van vlees op de juiste temperatuur te krijgen, daarna snel even bakken en klaar is vlees...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk als er met zoveel aandacht en zorg voor je gekookt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat heerlijk Bettie. En die bavette, laat Rob het niet zien.... of misschien ook maar wel, dan kan hij zich alvast inlezen voor de volgende kerst ;P

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Heerlijk toch, een en al tevredenheid, wat wil een mens nog meer. Die bavette ziet er goed uit. Petje af voor de kookkunsten.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat is heerlijk zo'n zoon!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn man is ook helemaal van het vlees op temperatuur laten komen/houden met zo’n sous vide

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Geweldig toch! Mooie hobby van je zoon!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik ben ook steeds meer aan het ontdekken op kookgebied, maar iets dergelijks als waar jij het hier over hebt, durf ik nog niet aan hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Geweldig zulke kookfanaten! En dan een diner voor ouders en schoonouders is een lief idee!

    BeantwoordenVerwijderen