Totaal aantal pageviews

zondag 10 maart 2019

Wat ik nooit eerder heb gezegd

Hiernaast zie je mijn allereerste luisterboek.
Dit is wat ik iedere keer zag op mijn telefoon, als ik ging luisteren.
(Meer niet, nog steeds weet ik niet hoe dik het boek was).
Ik had lange tijd naast mijn laptop een lijstje liggen van boeken waarover ik op andere blogs las, of in de krant of waar dan ook. Boeken die ik wilde gaan lezen. En met enige regelmaat streepte ik ook boeken af van die lijst. Maar dan kwamen er gewoon weer nieuwe boeken bij. Er is zoveel...
Tot het me op een gegeven moment frustreerde en ik de hele lijst weggooide.
Ik weet zeker dat dit boek op die lijst stond, ik had er over gelezen, weet alleen niet meer bij wie of waar.
Maar die naam had ik dus blijkbaar toch onthouden, Celeste Ng. Dus toen ik deze titel zag opduiken koos ik voor dit boek.
En daar heb ik werkelijk geen seconde spijt van gehad.

Het verhaal:
'Lydia is dood', dat is de eerste zin. 'Lydia is dood, maar dat weten ze nog niet'.  Ze weten alleen nog maar dat Lydia te laat is voor het ontbijt.
'Ze', dat zijn vader James, moeder Marilyn, broer Nath en zusje Hannah. Lydia is hun dochter en zus.  Ze is zestien en verdronken.  Zij wordt gevonden in het nabije meer. Afschuwelijk en niet te begrijpen.
Want waarom was Lydia daar, midden in de nacht nog wel. Zij kon niet eens zwemmen.
De gezinsleden moeten er mee omgaan en zitten vol vragen. En vol verdriet.
Gaandeweg het boek wordt steeds meer duidelijk over het gezin. Dat is niet zo gewoon als het op het eerste gezicht lijkt.
James bijvoorbeeld,  is Chinees en ondanks zijn goede opleiding, hij is professor aan de universiteit, voelt hij zich altijd gediscrimineerd. Altijd. En dat is niet onterecht.
Marilyn is blank. Zij wilde arts worden wat in die tijd in haar milieu niet gebruikelijk was. Ze begint haar studie, maar stopt als zij James ontmoet en met hem trouwt. Daar krijgt ze (precies zoals haar moeder zei), heel veel spijt van.
Alles draait in het gezin om Lydia. Hannah en Nath krijgen veel, maar dan ook veel minder aandacht. Moeder projecteert haar eigen wensen en verlangens op Lydia. En Lydia heeft zich ooit voorgenomen,  alles te doen om het haar moeder naar de zin te maken.
Pas aan het eind wordt duidelijk hoe het allemaal gegaan is.

Ik luisterde aanvankelijk naar dit verhaal alsof het een thriller was. Maar er zit zoveel meer in. Thema's als discriminatie, rouw, de 'tijgermoeder', eenzaamheid, gemiste kansen.
Ik heb altijd veel moeite met het begrip literaire thriller. Maar als er zoiets bestaat, dan is dit er misschien wel een.

20 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat fijn dat je eerste luisterboek meteen een goed boek was. Ik heb nog nooit een boek beluisterd, kom al niet eens aan mijn gewone boeken toe. Maar ik heb wel jouw koptelefoon op mijn verlanglijstje gezet. Ik ga binnenkort naar Parijs en dan lijkt het me ideaal in de trein.

Neeltje zei

Je hebt mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt naar het boek.

schrijfselsvanmij zei

Ik had ook een leeslijst die maar langer en langer werd, en die ik dus ook uit frustratie heb weggegooid

Bertiebo zei

Ah lekker, naar je geliefde stad!. Ja dat is heerlijk voor in de trein

Bertiebo zei

Hahaha we zijn ook allemaal een beetje hetzelfde hè

Judy zei

Ik vind het leuk dat je het over luisterboeken hebt. Dat zou echt iets voor mij zijn. Ik lees, sinds ik chronisch ziek ben, heel weinig, omdat het me moeite kost om me lang te concentreren. De lettertjes gaan dansen. En fijn om te lezen dat je er zo van hebt genoten! Lijkt me een mooi boek.

Francien zei

Ha, ga het bestellen in de bieb. Ik had er een recensie over gelezen. Anders maar in het mandje bij bol.com.

Sjoerd zei

Ik weet niet hoe het komt, maar bij luisterboeken in de trein val ik meestal in slaap en weet dan niet meer waar ik gebleven was...

botervliegje zei

boekenlijstjes had ik me al vaak voorgenomen ook eens te gaan maken maar nu ik dit lees doe ik het ook maar niet. Het zal mij net zo vergaan: de lijst steeds langer en frustratie omdat ik geen tijd heb de boeken te lezen. Maar het klinkt wel als een mooi boek. Ik kan 'm wel op mijn verlanglijstje bij de bieb zetten, daar kijk ik toch bijna nooit naar, haha.

lien zei

Ik moet binnenkort toch ook eens een luisterboek proberen! Maar heb net als jij 'rare oren' , de kleine dopjes vallen altijd uit. Dus zo'n koptelefoon is wel een aanrader!

Anita Willems zei

Dat klinkt inderdaad als een heel boeiend verhaal. Ik heb nog nooit een luisterboek 'gelezen', maar misschien moet ik dat toch eens proberen. Dan kan ik breien en een boek lezen tegelijk :-)

Bertiebo zei

Ja dat kan heel goed. Ik heb het geprobeerd

Mevrouw W. zei

Door jouw bericht van gisteren heb ik ook maar eens een luisterboekapp geïnstalleerd. Ik heb vroeger heel veel gelezen maar de afgelopen 2 jaar kon ik me erg slecht concentreren en heb ik misschien nog maar 3 boeken gelezen. Datzelfde had ik met films: daar kon ik me ook niet meer mee bezighouden. Sinds een paar maanden hebben we Netflix en kijk ik weer films. En nu heb ik dus ook luisterboeken. Bedankt voor de tip 👍

Happy Earl Grey zei

Ja, het is lekker een luisterboek, ik heb het ook geprobeerd. Maar uiteindelijk heb ik toch mijn ereader weer gepakt. Dat boek lijkt mij een must, bedankt voor de tip. Groetjes

Ineke zei

Ik denk dat een luisterboek heerlijk is, heerlijk makkelijk tijdens handwerken.

rietepietz zei

Boeken lezen heb ik opgeofferd aan het bloggen, geen boekenlijstjes meer dus.
Maar ooit ga ik het lezen weer oppakken , denkik, hoop ik, in ieder geval!

Mrs. T. zei

Oh, dat vond ik zo'n mooi boek: https://www.triltaal.nl/2017/12/10/wat-ik-nooit-eerder-heb-gezegd/

Marthy zei

Ik ben er een paar weken gelden in begonnen en vond er niets aan. Misschien moet ik het nog maar eens een kans geven….

Emie zei

Van het hebben van een lijstje ben ik ook afgestapt. Nu lees ik wat voor mijn voeten komt. Misschien mis ik daardoor juweeltjes en dat geeft toch weer een onrustig gevoel. Heerlijk dubbel dus.

Francien zei

Ga trouwens eerst De Bourgondiërs lezen van Bart van Loo. daar ben ik heel nieuwsgierig naar.