Totaal aantal pageviews

vrijdag 1 maart 2019

Volendam

Dát had ik niet gedacht, dat we in februari al zo vaak gebruik van de e-fietsen zouden kunnen maken. We gebruikten hem natuurlijk wel voor de gewone, dagelijkse dingen. Maar niet zozeer voor langere ritten.
Deze week wel, we  reden naar Volendam.

Volendam, daar was ik niet meer geweest sinds ik een kind was. Mijn ouders waren erg van 'je moet je eigen land leren kennen'. We gingen zeker niet naar het buitenland.
Terug naar Volendam dus.

Ik kan er meteen bij zeggen dat dit de laatste keer geweest is.
Het was er, nu al, heel erg druk, werkelijk de ene toeristenwinkel/eettent na de andere. We liepen een flink stuk over de dijk en dronken nog even wat in het zonnetje, maar verder vond ik er echt niks aan.
Het mooie is, dat zelfs als er ergens niks aan is, maar je kijkt evengoed uit je doppen, dat je dan toch weer dingen ziet die de moeite waard zijn.
Bijvoorbeeld:

Maar het allermooist vond ik toch deze boot. De Volendam 54.  Daar heb ik een hele poos naar staan te kijken.
Er zit in mij nog wat schippersbloed en dat bruiste ineens een beetje.


De Volendam 54. Ik dacht eigenlijk dat het een botter was. Voor de aardigheid zocht ik hem even op, die boot. Leuk dat dat kan.
Het blijkt wel een béétje een botter te zijn, maar niet helemaal. Het is een kwak. Een Volendammer kwak. Deze is van ijzer en gebouwd in 1911.
Ik lees verder:

De kwak is een slag groter dan de Zuiderzee botter en zeer stabiel. In tegenstelling tot de botter heeft de kwak weinig zeeg. Het boeisel blijft naar voren toe breed en de waterbalk staat achter de mast op het dek, terwijl die bij de meeste botters voor de mast ligt. In Volendam begon men in de 19e eeuw met een nieuw soort net te vissen dat tussen twee kruislings gespreide bomen de bodem afschraapte. Dit zakvormige kwaknet stelde hogere eisen aan de botter en resulteerde in een groter schip met langere bun. De naam kwak is dus afgeleid van dit net. Volendammer kwakken varieerden in lengte van 15 tot 18 meter.

Is dat niet mooi? De zeeg, het boeisel, de bun en de waterbalk? Het is een andere wereld. Dat is het!

23 opmerkingen:

blauwruitje zei

Ja het was echt heerlijk weer om te fietsen. En ik snap wat je bedoeld. Op de dijk is het een en al toerisme.
Groetjes Sandra

Mevrouw W. zei

Ik ben er vorig jaar geweest, als toerist tussen heel veel andere toeristen. En omdat het er een beetje bij hoort, heb ik samen met een schoonzus een foto laten maken in Volendams kostuum. We waren met een hele groep, alleen wij zagen zo'n foto wel zitten en hij is ook best leuk geworden.

Crealice zei

ik ben nog nooit in Volendam geweest, wilde wel, de plannen waren er jaren geleden ook maar beloftes werden niet nagekomen en zodoende kwam ik niet in Volendam. Àls ik er toch ooit nog eens kom wil ik ook absoluut een foto in klederdracht.

miekequilt zei

Dat beeld van die schippersvrouw lijkt me prachtig. En die kwak uit mijn geboortejaar ook. Kwak is volgens mij ook een echte Volendamse achternaam.

nicole orriens zei

Wat jammer dat Volendam zo tegenviel. Ik wil dat altijd nog wel eens zien, maar je verhaal over de grote drukte en het toeristische aspect schrikt me af.

Bertiebo zei

Die kwak is uit 1911, Mieke, hahaha. Lijkt me niet je geboorte😉jaar

schrijfselsvanmij zei

Ik was ooit een keer in Volendam. Heb geen reden om er nog eens heen te gaan

Kitty zei

Toch mooie foto's weer Bettie, en je bent er even uit geweest, hihi. Ik snap nu ook waarom de naam Kwakman zo veel voorkomt in Volendam :)

Kitty zei

O en mijn geboortejaar is het ook Mieke, '54, haha ;) Grappig dat de '54 van '11 stamt...

Nietzomaarzooo zei

Jaren terug een keer geweest en ik vond het toen al druipen en overlopen van toerisme. Een soort van Madurodam. Jammer dat zoveel toeristen uit het buitenland dan denken dat ze het echte Nederland hebben gezien.

Sjoerd zei

Ik heb weer een aardig aantal nieuwe woorden kunnen toevoegen aan mijn woordenboek, dat is echte zuiderzeetaal...

Marleen zei

Wat een leuke weetjes, ik had nog nooit van een 'kwak' gehoord.

izerina zei

Daar zitten woorden bij voor galgje

sjannesblog.com zei

Volendam is vaker onderdeel van onze fietsroute om zo een mooi rondje te kunnen maken. Elke keer ben ik weer verbaasd over die toeristische kermis op de Dijk. Maar buiten die dijk intrigeert Volendam me wel, bijzonder volk!

Willy zei

Ik ben er geweest toen we Marken en Broek in Waterland bezochten. Het viel mij ook erg tegen. De haven en de boten blijven natuurlijk mooi om te zien.

Judy zei

Mooie termen in het stukje over de kwak. Visserslatijn. :)

mar zei

De volgende keer Edam.

Marthy zei

Wij kwamen in Volendam terecht tijdens het lopen van het Zuiderzeepad. Druk, toeristisch, niets voor ons. Maar we hadden wel een heel leuk gastadres, een Volendamse vol met verhalen. En jij had je boot.

miekequilt zei

Haha. Ik bedoelde het nummer: 54

Griemmank zei

Ik begrijp dat hele Volendam niet goed, maar in ieder geval vind ik Edam vele malen leuker en interessanter.

Anoniem zei

Mooie foto's. Het lijkt me daar toch mooi. Ben er nog nooit geweest. Mijn man zegt altijd 'we gaan er niet heen, het is er véél te druk.' Het zal dan toch waar zijn...

Ferrara zei

Tja de term Marken/Volendam wordt niet voor niets gebezigd als het ergens erg toeristisch is.
Wij gebruiken hem nog wel eens tijdens een vakantie als we in een druk gebied belanden.

Ineke zei

Prachtig