Totaal aantal pageviews

donderdag 14 maart 2019

Huisarts

Ik wil een huisarts die:
- vriendelijk is
- doortastend is
- geduldig is
- bekwaam is
- mij op tijd doorstuurt naar iemand met nóg meer verstand van zaken.

Ik wil een specialist die:
- vriendelijk, doortastend, geduldig en bekwaam is
- mij precies vertelt wat er aan de hand is
- mij precies vertelt wat de behandelopties zijn
- mij vervolgens vertelt welke van die opties hij of zij  het best zou vinden voor mij en waarom. 

Mijn huisarts stopt er mee. Ik heb erg aan deze man moeten wennen, maar was uiteindelijk  tevreden. Nu word ik overgeheveld naar een praktijkgenote.
Afwachten maar weer. Ik heb haar een keertje als vervanger meegemaakt en dat beviel goed. Maar ik vind het lastig hoor.

En die specialisten. Ze geven je geen rechtstreeks advies. Geen van allen. Ze geven je de mogelijkheden, maar niet echt een advies.
Ik zei dat laatst tegen eentje. Dat je vroeger soms op je donder kreeg als je ook maar een suggestie deed. 'Dat bepaal ik wel',  kon dan je antwoord zijn
Dat was natuurlijk niet goed, maar helemaal geen advies vind ik ook niet goed.
Als voorbeeld: mijn mans ziekte was niet een kleinigheidje en er waren meer mogelijkheden tot behandeling. Die werden ook heel goed uitgelegd. Maar mijn man moest zelf de keus maken.
De specialist aan wie ik dit voorlegde zei dat het niet mag. Dat ze de patiënt moeten laten beslissen.
Ja uiteindelijk wel natuurlijk, dat begrijp ik heus wel. Maar een advies kan toch geen kwaad.
Ik ben een leek en kan nog zo veel zoeken en vinden op het web, maar ik blijf een leek!

22 opmerkingen:

Marlou zei

Oh Bertiebo,

dit is nou precies waar heel veel mensen over struikelen!
Je huisarts moet je voor 100% kunnen vertrouwen en de specialist ook.
Ik vind het best lastig als ze zeggen :"Wat denk je zelf?"
De zorg in Nederland...

Groetjes van Marlou

PS. de reis heeft Henry met de treinreiswinkel in Amsterdam (zit ook elders in NL) samen- gesteld.
Zij regelen dan allerlei reserveringen. Kost een paar centen, maar is wel erg handig.
Ik zet volgende week het schema van de interrailpas in m'n blog. Die is goud waard!

.

Els04 zei

ik snap je helemaal!

Judy zei

Moeilijk vind ik het om een huisarts te kiezen. Toen ik hier 6 jaar geleden kwam wonen, koos ik maar iemand op de gok. En dat bleek een vreselijke man te zijn. Nu heb ik een wat oudere huisarts met een licht autistische inslag: hij vertelt je zorgvuldig alle medische feiten, en dat bevalt uitstekend. Hij zal nooit zeggen: wat denk je zelf?
Met het kiezen van een specialist ook, je moet maar afwachten.

izerina zei

Wat ik wil is een eind aan het huisartsentekort hier. Een steeds wisselende bemensing van de praktijk met als vaste punt onze "oude"huisarts, die snakt naar zijn pensioen,maar nog niet kan.

Elizabeth zei

Heel herkenbaar wat je hier schrijft! En ik denk dat wij een schat van een huisarts hebben... wat een bof!

Janne zei

...in ernstige gevallen (b.v. toen mijn vader oud en doodziek was) vraag ik aan de huisarts/specialist: “Wat zou jij doen als jij het zelf of het jouw vader/moeder/man of kind was?”

Kitty zei

Wij zijn zeer tevreden met onze huisarts, Demirkiran. We belanden bij tijd en wijle wel bij een andere arts in de praktijk als hij vol zit. Hij heeft ook gezegd dat artsen alleen advies geven. Dat betekent dat je het dus ook naast je neer kunt leggen als je wilt, maar dat kon natuurlijk altijd al.
Ik ben erg blij dat een huisarts vraagt wat je zelf denkt want je kunt wel eens ergens mee zitten waar hij of zij je dan weer over gerust kan stellen. Ik heb jaren geleden eens gedacht dat ik het aan mijn nieren had en dat bleek spit te zijn...
Maar idd, wisselen van ha is altijd even spannend.

Willy zei

Ik heb fijne huisartsen, en vorig jaar had ik ook een fijne huisarts in opleiding. Die laatste stuurde mij direct door naar het ziekenhuis en een paar uur later kreeg ik de diagnose te horen. Dezelfde dag kreeg ik bij de specialist te horen wat de behandeling was. Niks geen keuze. Het lijkt mij als patiënt moeilijk om te moeten kiezen als er meedere opties zijn. Ik zou toch vragen wat hij/zij zelf zou doen.

Bertiebo zei

Ja Janne, die vraag heb ik ook wel eens bedacht en dat werkte toen niet. Er kwam toch weer een ontwijkend antwoord

Ferrara zei

Ook wij hebben moeten wennen aan de nieuwe huisarts, en nog missen we af en toe onze oude inclusief zijn zeer ervaren assistente. Wat betreft de specialisten waar echtgenoot momenteel regelmatig in en uitloopt heeft hij geen klagen. Er is goede uitleg en overleg, ook door de heren/dames onderling. We gaan altijd samen en ook dat wordt als positief ervaren. Keuzes zijn op deze manier goed te maken. Zo je weet blog ik er op verzoek van meneer F. nooit over.

Nu ik hier toch ben, Venlo staat in de planning.

Floor zei

Een nieuwe huisarts of tandarts is altijd erg wennen.
Maar ze worden ook ouder....
Een goede arts moet luisteren en uitleggen, en ik maak dat gelukkig altijd zo op die manier mee.
Ik vraag ook heel veel, desnoods met een thuis gemaakt briefje.
Als je niks vraag hoor je ook meestal veel minder, dus mondigheid en zeker ook eerst even op de computer op zoek naar goede sites die voorlichting geven over de ziekte die je hebt, zodat je beslagen ten ijs komt.
Natuurlijk maak je zelf de keuze, maar als je vraagt : wat zou u zelf doen in mijn geval?" zal hij of zij vast wel een voorkeur uitspreken. Uiteindelijk moet je zelf beslissen al dan niet door middel van het een en ander opzoeken op de computer.
Niet op forums, maar op sites die goede voorlichting geven.
Succes!

Neeltje zei

Voor mij juist fijn, mogelijkheden bespreken, er over nadenkenen zelf een keuze maken. Het net afspeuren is geen optie voor mij. Voor onduidelijkheden ga ik terug naar de arts.

Emie zei

Het afgelopen half jaar heb ik ook nogal wat artsen bezocht. Toen het nodig was werd er snel en adequaat gehandeld, het vervolg gaat telkens in goed overleg. Ik ben juist wel tevreden over hoe het tegenwoordig gaat en dat de autoritaire toon van vroeger is verdwenen.

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Weet je wat ik dan altijd vraag aan zo’n arts? ‘Wat zou jij doen mocht het over jezelf of over jouw familielid gaan? Welke keuze zou jij maken?

Pippa's Hus zei

Dat had ik vorig jaar met mijn galblaas! Wist ik veel! Ik wilde graag advies. Uiteindelijk belde een oudere arts en die zei, doen! Ik was daar heel blij mee. Anders had ik het niet gedaan. XX Esther

Sjoerd zei

Ik heb tegenwoordig het idee dat iedereen zich wil indekken...

Marthy zei

Over mijn huisarts ben ik redelijk tevreden. Ik bezoek regelmatig twee verschillende specialisten in het ziekenhuis en over de een ben ik heel tevreden, echt geweldig. De ander schrijft het recept voor mijn medicijnen uit en verder heb ik weinig aan haar maar dat is niet erg want ik heb gelukkig andere hulpverleners die mij met problemen kunnen helpen. Volmaakt zal het nooit worden, het blijven allemaal mensen.

Ageeth Mooij zei

Ik ben het helemaal met je eens! Je leert toch door om mensen advies te geven en ze in ieder geval te helpen met wikken en wegen en te sturen.

Ineke zei

Helemaal mee eens.

schrijfselsvanmij zei

Ik ben best wel tevreden over de artsen die ik bezoek

Dr Purva Pius zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Dr Purva Pius zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.