Totaal aantal pageviews

dinsdag 9 juli 2019

Borduren

Kortgeleden schreef ik iets over borduren, over de marktkoopman die oude borduurwerken verkocht.
Daar werd op gereageerd, vandaar dat ik er nog even op terug kom.
Ik moest echt lachen om de reactie van Nietzomaarzooo: ' ... een jaartje terug kreeg ik opeens de geest en borduurde wat kussenhoezen die ik nogal vlak van kleur vond. Zie soms in hippe interieurs, kussens van die oude kruissteeklappen met hondjes of hele foute afbeeldingen (fout als in te kitscherig)'.
Dat was precies wat ik er van vond. Ik borduurde eens een heel fout hert en over deze gebloemde kussens valt ook wel wat te zeggen, hahaha.
Maar inderdaad, tegenwoordig is het weer hartstikke in de mode. Ik zag een van mijn twee kussens laatst in zo'n woonblad, in Ariadne at Home. 

Het is vooral zo lekker om te doen. Zeker dit, op zo'n voorgekleurde lap, je hoeft niet eens te tellen.

Maar ja, mijn punt was dat ik niet ons hele huis vol wil zetten met geborduurde kussens en met merklappen aan de muur. Echt niet!
Veel mensen reageerden zoals ik al zei  en vonden dat ik met de borduurwerken wat zou kunnen/ moeten maken.
Een omslag voor een map, een tas. 'Er zijn zoveel mogelijkheden als je handig bent', schreef iemand.
Dat is het eerste en grootste probleem, ik ben helemaal niet handig.
Mijn vriendin Marion maakte de achterkant van deze kussens voor me. Dat kan ik niet eens.  En als zij niet zo lief was geweest, lagen die lappen er nog.
Bovendien:  ik heb al een tas met een prachtig borduurwerk (niet door mij gemaakt trouwens) en waarom zou ik er twee willen hebben. Ik heb een geborduurd tafelkleed en ook daarvan hoef ik er geen twee.

Van deze kussens zou ik er nog wel eentje willen. In dezelfde kleuren, maar een ander patroon. Die heb ik gevonden en daar ga ik binnenkort aan beginnen.
Mieke gaat op haar blog nog vertellen hoe je zo'n geborduurd dekseltje voor een  jampotje maakt, maar dan ben ik ook echt klaar. Ik wil ons huis juist leger hebben.

Dus: Is er iemand die nog een oud borduurwerk heeft liggen dat af moet, in kruissteek? Iemand die er zelf geen zin meer in heeft, of het niet meer kan zien (dat heb ik ook een hele periode gehad).  Stuur maar op en  ik zal  het met veel plezier voor je afmaken.

25 opmerkingen:

Jeanne zei

Ah... Bettie , wat leuk.
Je blog is weer een feest van herkenning voor me.
Ik vind / vond borduren ook superleuk om te doen, maar de oubolligheid ervan...
Zelfs in de jaren dat het borduren nog in was, wou niemand ( nou ja, behalve mijn ex-schoonmoeder, zij wel) mijn eindresultaat hebben.
Jouw kussens vind ik nu weer superleuk joh.
En dat voorgedrukte op de kussens spreekt me ook erg aan.
Leuk dat je borduurwerken wil afmaken.
Er zijn vast mensen die dat door je willen laten doen.
Maar pas op: de meeste mensen , en ik zeker, stoppen met borduren als ze een fout gemaakt hebben in het telpatroon en geen zin meer hebben, toch...?
Dus moet je eerst beginnen met uithalen en zo?
Pfff...
Beperk je tot d voorgedrukte exemplaren, zou ik zegggen.
Succes!

Wieneke zei

Hahaha, nou, dóe je best maar. Ik heb vorig jaar tijdens een opruimronde (de zoveelste) twee half afgemaakte borduurwerken inclusief zijde en patroon gedoneerd aan de handwerkclub van het zorgcentrum. Maar anders had ik ze met plezier aan je opgestuurd, hoor.

blauwruitje zei

Oef dat zijn kussens uit de oudheid. Mijn oma had ze liggen op de bank. En daar stonden ze prima maar in mijn huis is geen plekje voor ze. Succes met de pakketten die je vast toegestuurd gaat krijgen.
Groetjes Sandra

nicole orriens zei

Ik vind je kussens werkelijk prachtig! Ik houd van zulke kussen!

Sjoerd zei

Haha, doet me denken aan mijn jeugd. Mijn moeder was er helemaal bezeten van en ik moet er helemaal niets van hebben...

Nietzomaarzooo zei

Die kussens zijn helemaal hot nu en je hebt ook al hippe planten :) Draag je ook de hele dag zo'n wollen hipster mutsje tot over je oren.

Sommige dingen heb ik in mijn jeugd veel gezien en roepen herinneringen op van te lang gekookte spruitjes en tante die prachtig kon borduren alleen geen smaak had en een oma met haar lange onderbroek wijdbeens op de bank, breiend aan wollen hemdjes voor de 'zwartjes'.

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

ohohoh... wat zijn ze geweldig en kitscherig. Schitterend!
Moet "ergens"een beetje aan Frida Kahlo denken.
Ik heb helaas geen talent (of geduld) voor borduren.
Mijn oudste zus wél: die borduurde zo'n beetje dag en nacht...

Groetjes van Marlou

.

KnutzEls zei

Borduren, geen stiel voor mij. Raak altijd in de war. Maar mijn zus kon het wel. Ik hou het bij wat zij voor ons maakte 😁

Pippa's Hus zei

Ik vind ze ook mooi! Heb al wel eens gezocht naar het rechter kussen. XX Esther

Judy zei

Ik vind jouw kussentjes met de rozen weer helemaal hip! Ik had ooit twee geborduurde kussens die mijn oma gemaakt had, maar dan met geometrische figuren. Ik heb ze niet meer. En dat vind ik wel goed.

schrijfselsvanmij zei

Ik heb nog borduurwerken liggen die mijn oma ooit maakte, het zijn zitting, rug- en armleuningen voor zo’n vreselijk iel stoeltje waar je niet op durft te gaan zitten.

Het lieve leven... zei

Hahaha...jij krijgt het druk!! Ik moet nog ergens een heel mooi borduurstuk hebben liggen...ook halve kruisjes en met wol. Maar waar is het??? Ik ga zoeken!
Jouw kussens zijn helemaal hip, kijk maar op instagram.
Leuk blog! Liefs Petra

sjannesblog.com zei

Van mij zul je geen borduurwerk krijgen om af te maken, want ik ben er nooit aan begonnen. Mijn moeder en zus waren er té goed in, ha ha. Maar wel een leuk initiatief. Ik wist niet dat deze retro kussen weer helemaal in zijn, leuk!

Jeanette Renting zei

Helemaal leuk, staat prachtig op je bank.
En wat een goed idee, borduren voor anderen.

biebkriebels zei

Ook ik heb wat afgeborduurd (vroeger) wandkleden in kruissteek voor de kinderkamer. Ze liggen allemaal in een koffer op zolder. Mijn laatste werk het "Tapis de Bayeux" (niet in kruissteek) maar een soort platsteek, was te ambitieus en ligt al jaren in een la en is nooit afgekomen, heb ook niet de illusie dat dat nog gaat gebeuren. Is inmiddels een gimmick in de familie geworden, "hoe zit het met...?"

Floor zei

Ben bang dat je het nu heel druk krijgt :-)
Had ook ooit een prachtig groot borduurwerk half af liggen op zolder, was duur geweest, en heb het toen verkocht op Marktplaats.
De kussentjes zijn toch ook wel leuk, hoewel het niet bij mij zou passen.

Marthy zei

Wat een lief aanbod van jou. Als je nu denkt dat ik ook een borduurwerk naar je op wil sturen dan heb je het mis. Ik heb nooit, in het minst niet de neiging gehad om dit soort dingen te doen.

Alet Venhuizen zei

Je hebt gelijk hoor dit is helemaal weer in.
Geweldig toch!

miekequilt zei

Een dekseltje borduren vind ik leuk. Maar zo’n groot kussen? Nee daar begin ik niet aan. Binnenkort vertel ik op mijn blog hoe je een deksel maakt.

juffrouw Ooievaar zei

Ja, vooral het rechtse kussen vind ik super leuk
Ik ben ook zo aan het borduren, wel met DMC maar ook verder niet nadenken, is heerlijk i.p.v. Yoga ;)
Groetjes en veel borduurplezier, Anita

Céline zei

Sorry, van mij krijg je geen borduurwerk opgestuurd.. ik vind het zelf erg leuk om te doen.
Als ik de tijd er voor heb...
Maar ik vind je kussens erg leuk, en je blog lees ik graag.

Emie zei

Ha, ha, wat een goed aanbod van jou. Ik zie het helemaal voor je dat je bedolven wordt onder stug stramien met bergen wol en jij maar kruissteken borduren. Ik ben er lang geleden mee gestopt en heb alles netjes afgemaakt. Hou ons op de hoogte, hè?

lien zei

Leuk die kussens, en inderdaad weer helemaal hip. Fijn ook om de te lezen dat ik niet de enige ben die totaal niet handig is met naald en draad haha

Bernardine zei

Vertel je dan later weer hoeveel reacties je kreeg?
Dát vind ik dan weer leuk!
Borduren is heerlijk rustgevend. Ik deed het vroeger veel en vaak.
Maar het wordt helaas gezien als iets voor oude mensen.....

Ageeth Mooij zei

Volgens mij heb ik zo'n borduurwerk meegenomen bij het leeghalen van het huis van mijn schoonouders vorig jaar. Ik ben er nog niet aan toe om alles te bekijken.
Ik vind je kussens en al zulke (goede) kitsch prachtig (jeugdsentiment)!