Totaal aantal pageviews

vrijdag 5 juli 2019

Erwin Olaf

Keyhole 3, 2012 en De vaderlijke vermaning, Gerard ter Borch, 1654
Een paar maanden geleden was ik naar de tentoonstelling van het werk van Erwin Olaf,  in het Gemeentemuseum in Den Haag. Ik heb er niets over geschreven omdat ik er niet van had genoten. Dat vond ik zelf ook heel raar want ik vind het werk van Olaf zoooo prachtig. Misschien was ik te moe, maar ik denk ook dat het te veel was. Voor mij.  Dan neem ik niets meer op en kijk niet meer zoals ik wil kijken. 

Enfin, vorige week zag ik een mooie documentaire over Olaf,  getiteld The Legacy. Ik heb daar geboeid naar gekeken en als je van Erwin Olaf houdt, (dat doe ik beslist na het zien van deze docu),  dan moet je echt nog kijken. Mij heeft het zeer ontroerd.

Hope, Portrait 5, 2005 en Portret van een meisje in het blauw, J. C. Verspronck, 1641

Eergisteren waren we in Amsterdam voor iets anders en gingen even naar het Rijksmuseum. Daar was net die dag een tentoonstelling van Erwin Olaf geopend. En blijkbaar was ik weer mezelf, want hier heb ik volop van genoten.
Je ziet werk van Erwin Olaf, gecombineerd met werk van een 'oude meester'.
Het idee is niet nieuw, een andere fotograaf, Rineke Dijkstra, deed het ook al eens. In het Frans Hals Museum. Dat vond ik toen ook al zo bijzonder.
Het hoeft ook niet nieuw te zijn.
Erwin Olaf laat zien dat hij beïnvloed is door kunstwerken van anderen. Dat kan toch ook bijna niet anders. Als ik kunstenaar was zou ik ook beïnvloed zijn door werk van anderen. Want geen blinddoek om gehad hè, al die jaren van mijn leven.  Dat is helemaal niet erg, lijkt me

Grief, Barbara, 2007 en Het toilet, Jan Steen, 1655-1660

Twaalf foto's zijn het en dus ook twaalf schilderijen.
Absoluut een aanrader dit! Nog tot 22-09

14 opmerkingen:

miekequilt zei

Tja, mij doet het niet zoveel, die foto’s. Maar voor jou ben ik blij dat je ervan kon genieten. En die verzadiging herken ik. Maar dat op het gebied van quilts op quiltshows.

nicole orriens zei

Ik vind het prachtige schilderijen vooral de wat modernere. Bijzonder inderdaad om die naast een ouder schilderij te hangen.

Judy zei

Prachtig, de foto en de oude meester naast elkaar!
Ik heb dat ook, hoor, als ik moe ben neem ik niets meer op. Kan gebeuren.

Nietzomaarzooo zei

Daarom ben ik zo blij met mijn (kadogekregen) museumjaarkaart. Hoef ik me niet schuldig te voelen als ik na een paar dingen bekijken het niet meer trek. Maar kan ik ook veel regelmatiger even teruggaan. Deze tentoonstelling wil ik zeker bekijken.
Alweer dank voor de tip!

Ferrara zei

Geweldig fotograaf, maar oh wat is de man broos geworden. Wij draaien momenteel fysiek op een laag pitje, maar hopelijk gaat het voor september beter en kunnen we nog gaan kijken. We hebben wel meer gemist deze zomer.

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

volgende week ga ik er naar toe!
De docu vond ik ook zo indrukwekkend... Hij is wel broos geworden...

Groetjes en prettig weekend van Marlou

Marleen zei

Olaf blijft toch z'n geheel eigen stijl houden. Heel leuk idee trouwens om dit zo te combineren voor een expositie.

Els04 zei

mooi!

Emie zei

Bij mij ging het andersom. Na de dubbeltentoonstelling in Den Haag waarover ik erg enthousiast was, zag ik een andere fototentoonstelling waarbij de foto's ongekunsteld waren. Dat greep me toen ineens meer aan dan Erwin Olaf. Toch zou ik deze tentoonstelling in Amsterdam, best graag zien.

Sjoerd zei

Het heeft wel wat om op deze manier met kunst om te gaan.

willy zei

een interessante vergelijking..

groeten

lien zei

Ik houd ook van zijn werk, vooral de moderne werken. Leuk dat je het op drie verschillende plekken kon bewonderen!

Marthy zei

Ik vind dit heel mooi, die combinatie van foto's en schilderijen. Alles van deze fotograaf vind ik niet mooi maar wel veel.

Alet Venhuizen zei

Ik vind de combinaties verrassend mooi!