Totaal aantal pageviews

donderdag 5 september 2024

De onverschrokken Naerebout

 

Omdat ik lang in een havenstad aan de Westerschelde heb gewoond, was ik geïnteresseerd in dit boek van Marja Visscher: De thuishaven aan de Westerschelde. 
Het is een boek over de vrouw van Frans Naerebout, Sara Hoevenaar en over hoe haar leven, naast een man die gevaarlijk werk deed, was.  In die tijd! 
De schrijfster van dit boek, Marja Visscher is een rechtstreekse afstammeling van Frans Naerebout. 

Die Naerebout (1748-1818) is zeer bekend in Zeeland en misschien ook wel elders.
Ik heb lang geleden stage gelopen op de Frans Naereboutschool in Vlissingen. 
Zijn naam wordt ook nog altijd genoemd in het Zeeuwse volkslied. Weliswaar pas in het tweede couplet, maar toch:  'Dat immerhoog in eere houdt, den onverschrokken Naerebout'. 

Naerebout was loods en heeft met een flink aantal spectaculaire reddingen van schepen in nood, zijn plaats in de geschiedenis wel verdiend. 
In Vlissingen zag ik op de boulevard dus niet alleen het beeld van Michiel de Ruyter, maar gelukkig ook dat van Frans Naerebout. 
Want als je over zeehelden denkt of praat komt Naerebout misschien wel eerder in aanmerking dan de Ruyter. 
Een held van en op zee was hij!



Hij redde de levens van 87 opvarenden van de Woestduin, een VOC-schip dat in een storm in stukken geslagen werd. Samen met anderen hoor, waaronder zijn broer. Maar de officiële redders hadden er niet op af durven gaan. 
En er waren nog meer reddingen. Veel meer. 


Later ging het,  met name financieel,  niet meer zo goed. Maar uiteindelijk kreeg hij de ondersteuning die hij zeker, echt zeker,  had verdiend. 

Ik ben er een paar keer geweest, op die boulevard en bekeek het beeld. Het mooie is dat je op die plek nog steeds loodsboten ziet gaan. Af en aan en prachtig om te zien. 

20 opmerkingen:

miekequilt zei

In mijn jeugd woonde ik vlak bij de Frans Naereboutstraat. Leuk en interessant om nu eens meer over deze man te lezen Het boek gaat op mijn lijst.

Emie zei

Ik heb nog nooit van deze held gehoord maar nu dus wel.

Jeanette Renting zei

Deze ga ik direct reserveren bij de bibliotheek. Ik houd erg van haar boeken. En het beeld zag ik ook in Vlissingen. Een prachtige plek, waar je inderdaad de loodsboten af en aan ziet varen. Heerlijk om daar te zijn en naar te kijken.

Judy zei

Een echte held, die een standbeeld verdient! Leuk dat je een boek gaat lezen over zijn vrouw.

Kitty zei

Stoere kerel die Frans, en mooi dat er een standbeeld voor hem is opgericht. Dik verdiend als ik het zo lees!

Mevrouw W. zei

Haha, ik had nog nooit van hem gehoord! Blijkbaar werd daar op school geen aandacht aan besteed, sowieso kwam er weinig over de Zeeuwse geschiedenis aan bod.

Janny zei

Ik had ook nog nooit van hem gehoord, maar zo te lezen was het een stoere man, goed dat er een standbeeld van hem staat.

In de weer zei

Nog nooit had ik van de man gehoord, maar een échte held, dat was hij zeker !

Bertiebo zei

Dat zegt wat over ons onderwijs dat jij er nooit van hebt gehoord. Ik stond jarenlang voor de klas in Terneuzen, maar denk maar niet dat ik ooit Frans Naerebout heb besproken. Wel Michiel de Ruyter. En dat is toch raar. Maar de tijden zijn veranderd. Ik denk dat er nu wel veel aandacht is voor kolonialisme en 'helden' zoals Coen, die uiteindelijk toch geen helden waren.

Charlie zei

Had ook nog nooit van deze held gehoord en het mooi dat er nu een boek te lezen over hem en zijn vrouw! Las ooit het van de vrouw van ontdekkingsreiziger Cooke, was ook erg interessant. Naerebout staat er heel stoer bij daar in Vlissingen. Ik zeg altijd: ik zou nog een leven willen en dan alleen om te lezen!

conny's quilts en creaties zei

Mooi zo'n verhaal over een mij onbekende held. Ik zet het boek op mijn leeslijst. Dank voor de tip

Bertiebo zei

Omdat een paar mensen het boek gaan lezen, moet ik er toch bij zeggen dat ik het niet zo'n heel goed boek vond. Het is meer dat de geschiedenis me boeide en dat het ging over de vrouw van de held, dat vond ik ook leuk. Laat ik zeggen dat ik het een voldoende vond

Jolande zei

Leerzaam blogje, ik had nog nooit van hem gehoord.

Sjoerd zei

Vlissingen is een mooie stad, we hebben een paar keer daar een weekend door gebracht. o.a. in het Loodshotel. Daar hoorde ik ook over de rol van Frans Naerebout.

Iris Flavia zei

De Ruyter looks quite like a hero. Well, and he was one, thank you for the lesson!

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ja, een loods aan de wilde Noordzeekant heeft het zwaarder dan de loodsen hier bij ons. Die sturen de schepen hier veilig de haven in. Fijn dat hij een standbeeld kreeg; welverdiend.

Marthy zei

Mooi verhaal. Weer wat geleerd over onze geschiedenis, Want loodsen zijn altijd nodig geweest.

Karel zei

ha die Bertiebo
ja die Frans ontmoete ik al enkele malen op de boulevard , wat je zegt , een echte held , meer nog dan die Michiel
rode en gele loodsbootjes gaan nog steeds af en aan

izerina zei

Nu woon ik 40 jr in Vlissingen en heb dit verhaal nog nooit gehoord. Bedankt.

Bettie zei

Ja zie je wel... er was gewoon geen aandacht voor échte helden.