Totaal aantal pageviews

zaterdag 28 september 2024

Dior in het Kunstmuseum

 In mijn leven is bijna niets dat doet denken aan Dior. Alleen een ( te dure) lippenstift,  die trouwens niet beter blijft zitten dan eentje van de Hema. 
En voor onze oudste kleindochter heb ik een keer een Dior babyjurkje gekocht. Op een rommelmarkt natuurlijk hè en voor een heel klein prijsje. 

Tijdloos, klassiek, elegant en duur... Die woorden passen in mijn hoofd bij de mode van Christian Dior. 

In het Kunstmuseum in Den Haag is een tentoonstelling van zijn werk. 
Dat is niet iets waar ik per se voor naar Den Haag zou gaan, maar als ik er nou toch ben en ik heb tijd, ja dan ga ik zeker even kijken. 
En dan vind ik het ook echt leuk om zo'n jurk te bewonderen. En om te lezen wat er bij verteld wordt over de (beroemde) draagster. 

De avondjurk hieronder bijvoorbeeld heeft een naam, Thomyris en werd gedragen door ene Elizabeth Parke Firestone in 1953 tijdens het inauguratiebal van president Eisenhower. 
Mrs Parke was een vaste coutureklante en had haar eigen contactpersoon bij het modehuis die haar schetsen en stofstaaltjes stuurde als zij vanuit Amerika niet zelf kon komen kijken in Parijs. 
Voor Lady Di maakte hij een tas: de Lady Dior
Wat een andere wereld hè. 


Enfin, zo waren er heel veel prachtige jurken te bewonderen, echt heel veel. 
Ik vond het ook superinteressant om te zien hoe het zo gekomen is. Het verhaal van Christian Dior dus. 

Hij begon met een kunstgalerie, maar die moest door de crisis sluiten. Daarna ging hij zich richten op mode en toen hij de kans kreeg een heel nieuw modehuis te beginnen, toen deed hij dat. 
Nadat hij een waarzegster had geraadpleegd, want hij was bijgelovig. 
Dat was in 1946.  En in 1947 verscheen zijn eerste eigen collectie. 
Die collectie werd al snel  New Look genoemd. En nieuw was het zeker:


Dit ensemble uit 1947,  ensemble Bar, is heel bekend geworden. En daarom denk ik ook te zien op het affiche van de tentoonstelling. 
Dior stierf al in 1957. Slechts tweeënvijftig jaar oud. 

Maar zijn modehuis heeft alle stormen doorstaan en sinds 2016 staat er een vrouw aan het hoofd : Maria Grazia Chiuri. Dit onwierp zij in 2017


Ik heb met veel plezier de tentoonstelling bekeken. 
Toen ik er was, ik heb er speciaal opgelet, zag ik trouwens vooral wat oudere vrouwen zoals ik zelf én modestudenten.  In totaal waren er zeven mannen, waaronder die van mij. 

Het museum heeft ook echt zijn best gedaan. Zo was er,  in een zaal waar veel gebloemde jurken waren te bewonderen,  gebloemde vloerbedekking. Dior hield van bloemen.


Toen we verder liepen door Den Haag, op weg naar kinderen en kleinkinderen, zagen we ineens opvallend veel Dior-reclames.


10 opmerkingen:

Karel zei

mogge Bertiebo
ja de prijzen zijn het die opvallen
zet 2 jurken naast elkaar 1 van die Dior en 1 van een ander , wie zou het verschil zien anders dan de prijs
maar jullie hadden een fijne dag , en dat is wat telt

fijn weekend groet

In de weer zei

Gisteren hoorde ik van onze dochter dat ze er met een vriendin naar toe gaat, dat wordt weer genieten zo te zien. Ik vind zo’n tentoonstellingen meestal schitteren, het vakmanschap straalt ervan af. De ontwerpen zijn natuurlijk van hem, maar ik heb grote bewondering voor de maaksters. Die moeten vaak veel oplossen van wat op de tekeningen nog niet zo duidelijk is.

Sjoerd zei

Ik heb als normale man niet zoveel met al die aankleedpoppen die dat soort mode kunnen kopen. het is wel eens leuk om te zien, maar daar stopt het voor mij dan ook.

Kitty zei

Prachtig, vooral die avondjurk.

Judy zei

Ik was in mijn tienerjaren gefascineerd door couture. New Look herinner ik me nog. Mooie tentoonstelling!

KnutzEls zei

Ik ga samen met schoondochter kijken. Prachtig om te zien, maar voor mijn taille te nauw bemeten en voor mijn portemonnee te ruim.

Miriam zei

Goede tip! Mijn zus en zwager verhuizen binnenkort naar Den Haag. Als de tentoonstelling er dan nog is, ga ik beslist kijken.

sjannesblog.com zei

Ik zou zo'n tentoonstelling ook even meepikken als ik in de buurt was. Altijd leuk om te zien zo'n andere wereld.

miekequilt zei

De jurk vind ik prachtig. Wat moet het toch heerlijk geweest zijn om hem te dragen. Zal wel een gedoe zijn geweest om kleding in Parijs te ( laten) maken en dan in Amerika te passen en te dragen.

Emie zei

De vriendin met wie ik jaarlijks naar het kunstmuseum ging, is helaas overleden. Mijn moeder, die na mijn geboorte als een van de eersten de New Look droeg, zou het ook geweldig hebben gevonden. Ik denk niet dat het er van komt om deze tentoonstelling te bezoeken.