Totaal aantal pageviews

zondag 8 oktober 2023

Huis Barnaart

 


Kijk eens aan, bij ons vertrek uit Huis Barnaart in Haarlem kregen we een fraai visitekaartje mee van W.P. Barnaart. 

Hij was me er eentje,  die Barnaart. Hij liet toen hij eenentwintig (!) was een huis bouwen aan een gracht in Haarlem. Nou huis... het is een stadspaleis. 
Het huis is nu eigendom van Hendrick de Keyser Monumenten en opengesteld als museumhuis. Eigenlijk net als 'ons' Huis Bonck in Hoorn, maar dan een totaal ander huis, niet te vergelijken. 
Dat is nou juist het leuke van Hendrick de Keyser Monumenten: dat ze huizen uit heel verschillende periodes open stellen als museumhuis. Woongeschiedenis, dát laten ze zien. 

Dit huis, we waren er al eens uitgebreid geweest,  maar we kwamen er zowat langs op ons dagje Haarlem  en natuurlijk gingen we toch weer even naar binnen. Even zien hoe een andere vrijwilliger bezig is.  (HEEL GOED). 
Zomaar een heerlijk kopje thee geserveerd krijgen, met een nog lekkerder en zeer speciaal Barnaartkoekje erbij. Die worden daar in de keuken gebakken, echt super. 

Ik heb al eens over Barnaart geblogd, dus dat ga ik nu niet doen. Maar als je hier klikt, zie je een mooi overzicht van een prachtig huis waar je je als bezoeker zeer welkom voelt!
Echt een absolute aanrader!
 

Ik wil het alleen nog even over een stoel hebben die er ook stond.  Deze stoel.  Omdat ik zulke dingen nou eenmaal leuk vind. 
Het is namelijk een stoel afkomstig uit Paleis Soestdijk. Mensen van mijn leeftijd zouden zich nog het interview  kunnen herinneren dat Juliana en Bernhard gaven aan Maartje van Wegen. Ze waren toen niet meer in functie en zestig jaar getrouwd.  Dat interview, ik weet het nog goed,  want wat was Juliana toen vertederend. Ik was altijd dol op haar en ze was natuurlijk een flink deel van mijn leven mijn koningin. 
Enfin, ze zaten op deze stoelen tijdens dat interview werd mij verteld. Je snapt dat ik er ook eventjes op heb gezeten!


15 opmerkingen:

Sjoerd zei

Mooi toch dat je daar zomaar naar binnen kunt en een stukje historie kunt opsnuiven.

izerina zei

Ja dat interview herinner ik me nog. Zat de stoel prettig?

Bertiebo zei

Nou dat weet ik eigenlijk niet, Izerina. Het was meer het idee.

In de weer zei

Leuk om een collega vrijwilliger bezig te zien.

Judy zei

Wat een prachtig huis, ik heb even op de site gekeken. Leuk om een collega aan het werk te zien. En een bijzondere stoel dus.

sjannesblog.com zei

Prachtig dat huis! Mag je zomaar op z'n stoel gaan zitten dan?

Bertiebo zei

De filosofie in de museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten is juist dat je overal aan, in en op mag zitten. Leuk hè. Soms is er wel eens iets aangegeven dat niet mag. In Huis Bonck is dat bijvoorbeeld maar een ding, een heel oude stoel. Maar verder mag alles. Je kunt als je dat zou willen in de bedstee gaan liggen.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Zo eventjes een koninklijk gevoel hebben is toch leuk.👍

Iris Flavia zei

At age 21 I was still a kid!
I´d moved out at 17 but relied on my parents for a long time still.
The chair. Mine I grabbed from the sidewalk. A true treasure from the 1970´s.
It´s squeaking along every time I move driving Ingo nuts (but not nuts enough to do anything about it).
21 and a palace-kind house. Wow.

roentare zei

The chair looks a bit wide there

Kitty zei

Ik dacht waar ken ik die naam van… en toen viel het kwartje. In Zandvoort is een boulevard Barnaart, het adres van de kampeervereniging waar mijn ouders lid van waren.

Nietzomaarzooo zei

Wat heb je veel gedaan tijdens je dagje Haarlem. Heel mooie plek. Vond vooral de tuin leuk. Maar ben er voor de restauratie geweest. Misschien tijd om weer eens te gaan kijken.

miekequilt zei

Het was een mooie dag voor jullie. Ik heb weer genoeg gezien om binnenkort ook weer eens naar Haarlem te gaan. Bedankt voor alle leuke info.

Marthy zei

Volgens mij heeft Juul veel op die stoel gezeten, hij is aan de rand enigzins versleten.

Neeltje zei

Een koninklijke zit dus! Leuk!