Totaal aantal pageviews

dinsdag 26 februari 2013

Baby (2)

Nou, dat boekje dus nog even. Waar ik het zondag over had, hier.

Na heel veel observaties onderscheiden de onderzoekers zes bewustzijnstoestanden bij pasgeboren baby's: twee slaaptoestanden, rustig en actief. En drie waaktoestanden: rustig alert, actief alert en huilend. En dan nog doezeligheid of slaperigheid, de overgang tussen slapen en waken.
Deze toestanden gaan samen met individueel en specifiek gedrag.
Wat ik zo leuk vind is dit:
Vlak na de geboorte in het eerste levensuur maakt een gezond kind een lange periode door van rustige alertheid. Dat duurt ongeveer veertig minuten.  Hij kijkt dan recht naar het gezicht en de ogen van zijn ouders en kan reageren op hun stemmen. De energie van de baby zit in deze periode in horen en zien.
En dat kan ik me heel goed herinneren van onze Bart. Die lag ook echt zo intens te kijken, heel speciaal.

Dit wist ik echter niet en heb ik dus ook niet meegemaakt, bij geen van de drie kinderen. Namelijk dat als een baby dan op de borst van zijn moeder ligt, hij uit eigen beweging naar de tepel zal kruipen. Hij maakt opstapbewegingen met de beentjes om vooruit te komen. En horizontaal kleine push ups, waarbij eerst de ene arm omlaag gaat in de richting waarin hij wil gaan. Van tijd tot tijd onderbreekt de baby zijn weg door een pauze. Soms verandert hij van richting, maar vindt uiteindelijk zelf zijn weg naar de tepel en gaat zelf zuigen.

Hoe mooi is dat!

2 opmerkingen:

Marga zei

prachtig, maar helaas heb ik dat allemaal gemist!

Stins zei

Wauw, dat wist ik niet....wat bijzonder!
Hier helaas ook te laat ;-)