Totaal aantal pageviews

maandag 11 februari 2013

Dordrecht.

Deze week was een vraag bij Beter Spellen hoe Dordtenaar gespeld moet worden. Met of zonder hoofdletter. Ik bén een Dordtenaar dus ik schreef het natuurlijk met een hoofdletter. En ik kwam meteen op het idee om Dordrecht weer eens te bezoeken. Dat hebben we gedaan, een nachtje weg en twee dagen. Wat is dat toch heerlijk, het voelt echt als een vakantietje. En altijd als ik 'De Grote' zie, (De Grote Kerk), word ik een beetje blij.
Dordrecht... ik ben er geboren en de eerste twaalf jaar van mijn leven getogen. De binnenstad is echt prachtig gerestaureerd. Ja, ik voel me echt een Schapenkop.
Waar dat woord vandaan komt? In de 17e eeuw moest men belasting betalen als men met een dier de stad binnen kwam. Een paar mannen wilden die belasting ontduiken en verkleedden het schaap dat ze mee hadden, als jongen. Het schaap kreeg een broek, een jas en een pet. Ze zetten het dier op z'n achterpoten, namen allebei een voorpoot in de hand en wandelden zo de stad binnen. Dat ging prima, tot vlak voorbij de poortwachters. Toen begon het schaap te mekkeren. Ze werden gestraft natuurlijk. En sindsdien hebben Dordtenaren dus een bijnaam

1 opmerking:

Wieneke zei

Ik heb nooit die uitdrukking van 'hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt' begrepen. In de zeventiger jaren zes jaar in Papendrecht gewoond en toentertijd dus vaak in Dordrecht geweest. Op zaterdag even heen en weer met het pontje bijvoorbeeld. Goeie herinneringen aan, hoor.