Totaal aantal pageviews

zaterdag 16 februari 2013

Een vest van sojabonen

Ha, gisteren kocht ik een jurkje! Dat doe ik eigenlijk nooit, nou ja bijna nooit. Vorig jaar eentje voor de bruiloft van onze dochter en nu dus weer een. Maar het gaat nu even niet om de jurk. Het gaat om het vest dat ik er bij kocht. Dat is gemaakt van sojabonen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de verkoopster was zeer enthousiast: zo zacht, zo vormhoudend en zo milieuvriendelijk en niet vreselijk duur. Zelf dacht ik dat het qua kleur erg goed bij de jurk paste. En met al die argumenten heb ik het gekocht. Thuis toch maar eens even gegoogled op sojabonen als grondstof. Dit las ik erover:
Soja wordt gemaakt van sojaproteïne uit het restproduct dat overblijft na de productie van sojaproducten. Alles wat wordt gebruikt tijdens de productie van sojavezel en wat er van over blijft is volledig onschadelijk voor het milieu en wordt weer als mest gebruikt. Kleding van soja is sterk, soepel, zacht en warm. Zowel vochtabsorberend en ventilerend.
Dat leek me  wel prima. Maar dit las ik ook:
Soja is een belangrijke bron van inkomsten voor veel boeren, ook in ontwikkelingslanden. Maar de groeiende vraag naar soja kan leiden tot verlies van waardevolle natuur, conflicten over landrechten en slechte arbeidsomstandigheden.
Dus nu weet ik het niet meer. Maar ja, als ik het had laten hangen was er ook niemand gelukkiger van geworden... En trouwens, wat is Spandex eigenlijk?

3 opmerkingen:

KnutzEls zei

De kleuren matchen prachtig. En wat wel of niet goed is tegenwoordig weet ik ook niet meer. Want zuiver katoen is ook niet zuiver, van wol krijg ik de kriebels. Gopoi maar in m'n petje!

Wieneke zei

Soort van elastaan, geloof ik. Dan heb je in je leuke bonenvest wat bewegingsvrijheid :-)))

Kitty zei

Volgens mij maken ze van spandex ook ondeugende pakjes ;) En tja, die soja he, zolang het verkocht wordt.... Moet eerlijk zeggen dat ik er niet meer zo bij stil sta hoor, je kunt zo bijna niks meer kopen, eten enz.