Totaal aantal pageviews

woensdag 20 januari 2016

Kookboek


 Dat kookboek van mijn moeder, waar ik het laatst over had, is het Kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool. Samengesteld door C.J. Wannée, voorheen leerares aan die inrichting.
Het boek ligt helemaal uit elkaar echt jammer, want het is een fantastisch oud kookboek.
Het kookboek verscheen voor het eerst in 1910. Ik heb een zevende druk. Jammer genoeg zonder jaartal. 
Veel blaadjes liggen los. Maar het is toch nog goed leesbaar en het is een plezier om die oude recepten af en toe eens te bekijken.
Men keek niet op een grammetje boter of  wat vet of room  meer of minder.Vooral meer.
En  suiker! Ik zag net een recept voor karnemelkpudding en daar ging anderhalf pond suiker in!

De tekst bij de eerste druk is ook prachtig:
'Dit kookboek wil tegemoet komen aan de moeilijkheden, waarmede zoo menige huisvrouw te kampen heeft bij de samenstelling van het dagelijksch menu, dat in vele gezinnen maar al te vaak aan chronische eentonigheid lijdt.

"Wat heeft er menig vrou, door onverstandig koocken, Een goede beet vermorst, en alle lust gebroken"
 zegt Vader Cats'.
Vele nieuwe recepten zijn ingelascht. Den gewonen burgerpot, die in sommige kookboeken op  den achtergrond gedrongen was, is eene flinke plaats ingeruimd terwijl de fijne keuken, die in andere boeken weer stiefmoederlijk bedeeld was,  eveneens met zorg behandeld is.
Ónnoodig te vermelden dat de theorie door de practijk moet worden aangevuld, dat doormaken van een kookcursus, beter dan de bestudeering van vele kookboeken:
"Leert hoe een geestig kock
Tot goeden snaecke brengt een rauwen artisock" 
om nog eens met Cats te spreken.
Het boek een plaats toewenschend in vele keukens'.
Amsterdam, 1910. C.J. Wannée.

Zelf heb ik ook een kookboek van C.J. Wannée. 
Het ziet er niet zo mooi uit als het oude. Ik denk dat het zo'n beetje van halverwege de jaren zeventig is. In ieder geval is het de zeventiende druk.
Het recept voor karnemelkpudding staat er nog steeds in, maar nu is nog slechts 200 gram basterdsuiker nodig! 
Mevrouw Wannée (of moet ik zeggen juffrouw Wannée?) heeft dat niet meer meegemaakt. Zij overleed in 1932.
Toen ik dat opzocht, zag ik dat ze ook nog een tijd directrice is geweest van de 'Vakschool voor meisjes'  in mijn eigen woonplaats Hoorn.

Honderd jaar na de eerste verschijning, in 2010 dus, verscheen als 28e druk een geheel herziene jubileumeditie van journaliste Anne Scheepmaker. Het bevat naast recepten verhalen over de geschiedenis van de kookschool en het kookboek.
Kijk, naar dát boek ga ik eens op zoek. Misschien staat het wel gewoon in de bieb.


6 opmerkingen:

KnutzEls zei

Dat boek kan echt nog wel opgeknapt worden. Dat heb ik ook gedaan met het kookboek van mijn schoonmoeder. Als ik weer tijd heb... .

Wieneke zei

Juffrouw Wannée was nog een ver familielid van mijn echtgenoot. Wij hebben het boek hier, want tijdens genealogische naspeuringen kwam hij achter het familieverband en heb ik het boek toentertijd vrij eenvoudig via boekwinkeltjes te pakken gekregen. Men sprak van 'de Wannée' als het over dit boek ging, omdat het jarenlang een soort bijbel voor huishoudschoolleerlingen was.

Vlimbouter zei

Zo'n oud familie-kookboek is echt iets om te koesteren, ook al gebruik je de recepten niet meer. Ik heb nog een kookboek uit 1959 van mijn moeder en dat zal ik zeker nooit weg doen. Maar in Vlaanderen is 'ons kookboek' van de 'boerinnenbond' al sinds de jaren 1920 de kookbijbel die je in vrijwel elke keuken terugvindt.

Marthy zei

Ik heb hier het "Kookboek der Rotterdamsche Kookschool" in de kast staan, geschreven door mevrouw H.E. van Dorp-Kampers, oud-directrice. Aan het taalgebruik te zien is het van voor de oorlog. Verder nog het "Groot Margriet Kookboek" uit 1968, achttiende herziene druk, dus dat was populair. Die laatste kreeg ik van mijn moeder. In beide kookboeken zoek ik nog weleens wat op.

Anoniem zei

ja dat zou zomaar kunnen.
Pas wel op voor de intelligente boekenkasten!
(glimlach)

Marloeskreatief zei

Ja dat kook boek stond toch bij iedereen in de kast ik heb het ook en haal regelmatig te voorschijn pas het soms wel een beetje aan .
Leuk dat hele oude boek