De dag van de museum-deceptie, Vermeer, was trouwens een prima dag hoor.
Totaal aantal pageviews
donderdag 1 juni 2023
Het was toch een leuke dag
We hadden er al een fijne wandeling op zitten en die zetten we gewoon voort.
Waarbij we ons aan de regels hielden. De regels van dit bord. Ja, de achterkant geldt ook natuurlijk.
We wandelden dus lekker verder.
We namen niet de allerkortste weg naar het Verzetsmuseum. Het was echt wandelen en overal is wel wat te zien, zoals ik al vaak heb geconstateerd. En nergens was het zo druk als op het Museumplein:
In het Verzetsmuseum was het heel stil. Ik denk dat er nog een stuk of zes andere mensen rond liepen en in het Junior gedeelte was niemand.
Dit is nou zo'n soort museum waar ik al veel vaker ben geweest en altijd als er weer een nieuwe tentoonstelling is of ze hebben de vaste opstelling veranderd, zoals nu, wil ik er kijken en het verveelt me nooit.
Ook deze keer was ik weer behoorlijk onder de indruk. Duidelijk en indrukwekkend. Ik heb toen we er uit gingen zelfs geïnformeerd naar degene die deze nieuwe opstelling had bedacht en vormgegeven. Mijn plan was om haar een compliment te sturen. Helaas ben ik het briefje waar ik haar naam had opgeschreven kwijt, maar ik kom er nog wel achter.
En dan het Juniorgedeelte, dat is voor mij een voorbeeld van hoe het in een museum duidelijk, interessant en aantrekkelijk kan zijn voor kinderen.
Echt fantastisch en ook een aanrader voor iedere volwassene. Ik heb er al eens eerder over geschreven, hier.
Dit bord zag ik tijdens de wandeling en ik vond het nogal van toepassing.
We hadden nog steeds tijd over toen we het museum verlieten om een rondje Artis te doen. Dat is er tegenover. Het was lang geleden dat we er waren, dat moet voor Corona zijn geweest. De tuin is prachtig, de beplanting bedoel ik dan. Alleen al om die reden is het er fijn. Maar ook de dieren krijgen steeds betere onderkomens. Er was bijvoorbeeld ineens een fraai, nieuw gedeelte voor de apen. Nou met die apen die daar zitten hoef je echt geen medelijden te hebben hoor! Helemaal niet.
Déze apen zaten nog in het oude gedeelte en kijk hoe leuk: deze zit op zijn zeven gemakken een uitvinding te doen.
woensdag 31 mei 2023
Gezichtjes
Conny van het blog Conny's Quilts en Creaties was in een museum in Emden, het Ostfriesisches Landesmuseum.
'Grappig', zegt Conny, 'dat je ze soms zomaar ziet op onverwachte plaatsen'.
Op de afdeling archeologie zag ze het eerste en het laatste gezichtje. Ze leken als smileys te zijn opgehangen. Conny denkt dat het kledingspelden zijn.
En in de broche, van de afdeling 18-19e eeuw is ook een duidelijk gezichtje te ontdekken. Wat een mooie broche trouwens hè.
En dan de laatste voor deze ronde. Deze foto is van Esther. Zij zag ineens een Pinokkio in de deurklink! Het gezicht van Pinokkio bedoel ik.
Dank dames! En voor iedereen geldt: Blijf speuren mensen! bettievdgriend@hotmail.com
dinsdag 30 mei 2023
Wat er nou weer gebeurde
Zondag gingen we op het gemakje naar Huis Bonck. Het zonnetje scheen, ik had een lekker boek op mijn koptelefoon, dus ik wandelde. Mijn man zou op de fiets gaan. We moesten om 11.45 beginnen en ik had er zin in.
Werd ik me toch zomaar, uit het niets aangevallen door een hond. Een aangelijnde hond. ZOMAAR!
Ik deed helemaal niks, ik liep daar gewoon en ineens ging dat beest tekeer als een gek, schoot zijwaarts en hing aan mijn arm. Hij beet zich vast en hing echt!
Ik ben me te pletter geschrokken. Ik bloedde nogal en het werd meteen erg dik en blauw!
Natuurlijk zei zijn baasje, een oudere vrouw, heel zielig dat-ie dat anders nooooit deed en (nog zieliger) dat-ie dan maar een muilkorfje zou moeten.
En ik zei een muilkorf? Hij moet een spuit! Ik zei nog meer, waar de honden geen brood van lusten.
De hond bleef te keer gaan en uitvallen.
Ik belde mijn man dat ie maar met de auto moest komen om mij naar de huisartsenpost te brengen.
Ondertussen, waar ze vandaan kwamen weet ik niet, waren er omstanders die zich er in gingen mengen. Alle drie met een hond trouwens.
Een van hen bood nog heel lief een zakdoek aan uit zijn broekzak om het bloeden te stelpen, Maar ik was nog genoeg bij mijn positieven om dat te weigeren.
Mijn man besloot dat we linea recta naar de spoedeisende hulp gingen, waar hij mij afleverde en gauw naar Bonck ging om te openen.
Men was erg aardig, er werd achtereenvolgens gekeken door een receptioniste, een verpleegkundige, nog een verpleegkundige, een arts in de opleiding en een trauma-arts. De wond werd gedept, ik kreeg een tetanusinjectie, de wond werd ontsmet en men dacht dat het gehecht zou moeten worden. De chirurg besloot uiteindelijk van niet, omdat je de wond dan dicht maakt en het moet juist open blijven om te drogen en infectie te voorkomen.
Er moest langdurig gespoeld worden en daarna werd het verbonden en werd er een recept voor antibiotica gestuurd naar de ziekenhuisapotheek. Daar moest ik nog wel lang wachten. Zo lang dat ik maar even koffie dronk in het restaurantje van het ziekenhuis.
Daarna, drie uur later bijna, ben ik naar Bonck gewandeld en hadden we nog een drukke, leuke middag. De pijn was er wel, maar goed te doen. Ik baal alleen van de antibiotica, maar ja, het is niet anders.
's Avonds ben ik nog even bij de baas van de hond langs gegaan. Zij was natuurlijk ook geschrokken dacht ik en ik was wel echt tekeer gegaan. Dus ik ging sorry zeggen. Maar zij zei het niet. Ze zei dat ze het 's morgens al had gezegd. Een vervelend gesprek.
Ze zei ook nog dat de hond drie jaar geleden uit Roemenie was gekomen en dat ze niets wist over zijn opvoeding. Tja...
Ik weet niet of er kosten zullen zijn, ik ben natuurlijk al lang voorbij mijn eigen risico na rug en pols, maar zo ja, als de verzekering er naar vraagt, heeft ze misschien wel een probleem.
De tekening is van Noor en zij geeft de situatie kernachtig weer. Ook van Anna kreeg ik een prachtige strip en Jet schreef een superspannend verhaal, speciaal voor mij. Zij kwamen de volgende dag op bezoek en waren zeer geïnteresseerd. Toen pas drong het tot mij door wat er gebeurd had kunnen zijn als ik daar met een van de meisjes had gelopen. Of met de jongens.
Ik bedenk nu dat ik nog mazzel heb gehad ook, ik had ook van de schrik kunnen vallen. Zo'n type ben ik, hahaha.
En wederom de moraal: blijf uit de buurt van een hond of een garagedeur.
maandag 29 mei 2023
Murals in Noord
We gingen oppassen en haalden de jongste kleindochters uit school. In Amsterdam Noord.
Een eindje de andere kant op lopend, nóg een mural. Een hele grote met heel veel details.
We waren er veel te vroeg natuurlijk, want ik ben altijd bang dat we te laat zullen komen.
Dus we liepen een klein rondje extra en daar zagen we een aantal beschilderde deuren.
Twee afgebeelde mensen herkende ik en twee niet. Dat klopt ook, die kan ik ook eigenlijk niet kennen.
Het zijn namelijk allemaal mensen die veel voor de buurt betekenen. Maar ja, de nrs. 1 en 3 zijn ook landelijk bekend. Eentje zelfs internationaal. Nr 2, dat is Merel en nr. 4 heet Rachid.
Buurtbewoners hebben verteld wie hun helden zijn. Er is gestemd en er kwamen zes helden uit. Ik heb er dus nog twee gemist. Misschien vind ik die nog wel een keer.
Helden van de buurt, afgebeeld op deuren. Een samenwerking van de gemeente Amsterdam, de woningcorporatie en het buurthuis. Verschillende kunstenaars hebben er aan gewerkt: Nicolle Bütcher, Gabrielle Gordeau, Karski (Roy Valk) en Omikron 27 ( Leoni Reichel).
Ik vond het in ieder geval verrassend en een leuk idee. Het fleurt de buurt op en het heeft betekenis
zondag 28 mei 2023
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
Dit was weer een heel bijzonder boek.
Ik luisterde naar de voorgelezen versie en de voorlezer was Rik van de Westelaken. Prettige stem en heel goed voorgelezen. Geen fouten, echt geweldig. Dat is belangrijk bij een luisterboek
Het boek zelf vond ik ook bijzonder. Vooral omdat het verhaal voor een deel waargebeurd is en voor een ander deel fictie.
Aanvankelijk vond ik dat een klein beetje jammer. Ik zou denken dat het echt gebeurde verhaal genoeg zou zijn voor een boek. Maar de schrijver heeft daar kennelijk anders over gedacht. En gelukkig maar want het is een meer dan mooi boek geworden.
Het waargebeurde deel:
Shizo Kanakuri is in 1912 een student economie in Japan. Hij valt op doordat hij snel kan lopen en dat ook altijd en overal doet. Hij is goed en wordt voor Japan en door de keizer gevraagd deel te nemen aan de Olympische spelen in Stockholm, onderdeel marathon.
Doel: de wereld laten zien dat Japan belangrijk aan het worden is. Shizo staat er goed voor, zelfs na de zware reis naar Zweden, maar er gaat toch iets mis. Kanakuri wordt onwel en geeft op. Roemloos verdwijnt hij, terug naar Japan. Doet nog twee keer mee aan andere Spelen, maar blijft als vermist vermeld staan in Zweden.
Vele jaren later wordt hij gevraagd door het Olympisch Comité om die ene race van toen alsnog uit te lopen. Te wandelen dan. Dat doet hij en finisht dan in 54 jaar, 246 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20.3 seconden.
Zo, zijn naam en tijd kunnen in de boeken.
Het fictie-gedeelte ga ik niet beschrijven hier. Maar ik vertel wel dat het erg goed geschreven is, het hele boek trouwens.
Het gaat over de natuur, de helende kracht van de natuur, de goden (Shintoisme), kersenbomen, liefde, dood, verdriet en Japan in de vorige eeuw.
Het gaat niet snel, maar ik merk dat ik daar steeds beter mee kan omgaan. Zal de leeftijd wel zijn.
PS. Ik heb zeer genoten van dit boek. Ik las erover bij blogvriendin Marthy. Dus Marthy: dankjewel!
zaterdag 27 mei 2023
Jammer
Goed, wat zal ik eens zeggen van de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum?
Dat ik er niet van heb genoten? Sterker nog dat ik het vervelend vond? Dat ik het veel te druk vond, ondanks het tijdslot? Dat het me benauwde? Dat ik niet, als ik eindelijk een schilderij had bereikt, er zo lang voor durfde te blijven staan dat ik het echt goed kon zien? Dat ik de verlichting niet goed vond? Dat ik nooit maar dan ook nooit meer zo'n tentoonstelling zal bezoeken? En dat ik het allemaal had kunnen bedenken? Dat ik nooit gedacht had dat ik er zo snel uit zou zijn? Dat ik zelfs geen zin meer had in een ander stukje museum?
Goed, dat zeg ik dus allemaal en het is de zuivere waarheid!
Wat ik wél deed was:
Na een korte blik, alle doeken overslaan die normaal ook in Nederland te zien zijn of in London. Werken die nooit in Nederland te zien zijn bekeek ik kort, meestal zonder foto's te maken en die schilderijen zocht ik dan thuis nog eens even rustig op. Met aandacht voor details (en uitleg).
Dat werkte prima.
Je kunt bijna alles thuis vinden. Wat natuurlijk niet betekent dat ik dan voortaan maar geen musea meer bezoek.
Dit schilderij bijvoorbeeld was over gekomen uit Tokio en ik had het nog nooit gezien en er ook nog nooit van gehoord: Sint Praxedis. Zeer interessant ontdekte ik thuis.
Het belangrijkste: Ik ben voor altijd Vermeer-fan. Daar verandert niets aan!
Bovendien was de dag nog lang niet voorbij...
vrijdag 26 mei 2023
Een prachtig Gouden Boekje
In principe verzamel ik alleen de oudste Gouden Boekjes. De eerste tachtig deeltjes. .
Er komen nog steeds nieuwe deeltjes uit, die vind ik bijna allemaal minder leuk.
Maar soms zijn er speciale uitgaven en dan ga ik voor de bijl. Zo ook met dit boekje. Ik zag het, zat al middenin de Vermeer-sfeer en kocht het.
Geschreven door Maranke Rinck, getekend door Martijn van der Linden.
Een simpel verhaaltje, maar je moet er maar opkomen.
Jo is een meisje en ze woont in Delft.
Jo's ouders zijn omgekomen bij een grote ramp in de stad: de
Delftse donderslag en Jo moet geld verdienen voor haar broertjes en zusjes. Pakjes bezorgen, dat is wat ze doet.
Deze dag zijn het verschillende pakjes .
Ze heeft een brief bij zich, een gitaarsnaar, een ketting, oorbellen en een stukje blauwe steen. Dat is Lapis Lazuli. Het moet naar de meesterschilder Vermeer, die zal er blauwe verf van maken.
Ze weet dat Lapis Lazuli erg kostbaar is en ze denkt er over dát pakje zelf te houden, het spul te verkopen en te vluchten.
Maar ze doet het niet. Want de volgende klant is de vrouw met de gitaar. Ze speelt een liedje voor Jo en geeft haar wat geld en Jo laat haar boze plan varen.
En dan komt ze bij Vermeer.
Die neemt het pakje aan en blijft naar Jo kijken. Daarna laat hij haar zien hoe hij de blauwe verf maakt en vraagt haar tenslotte om voor hem te poseren.
Jo wil eigenlijk niet. Ze is bang dat ze herkend zal worden en het is juist zo mooi dat ze onopvallend is. Zo besteedt niemand aandacht aan haar en kan ze veilig over straat zonder beroofd te worden.
'Ze denken dat het een tronie is, een verzonnen fantasiehoofd. En dat is precies wat Vermeer aan Jo heeft beloofd'.
Het lijkt me zeer geschikt voor onze kleinkinderen. Die hebben allemaal van Vermeer gehoord. Ik zal het ze laten lezen en daarna gaat het weer in mijn verzameling!
donderdag 25 mei 2023
Op weg naar Vermeer
In de Coronatijd wandelden we vaak op de vroege zondagmorgen in een heel rustig en prachtig Amsterdam. Dat was lang geleden.
Afgelopen zondag waren we weer vroeg. We waren met de bus en liepen vanaf het station in de richting van het Rijksmuseum. Op ons dooie gemak want ons tijdslot voor de Vermeertentoonstelling was om half twaalf.
Tja en als je dan een hoek omslaat en een beetje afwijkt van de route en dan bijvoorbeeld zomaar terecht komt in de Langstraat, ja dan is het toch weer stil.
De Langestraat is echt een lange straat.
We liepen hem helemaal uit en toen we dat gedaan hadden begon ik te vrezen voor het aantal foto's dat ik nog zou kunnen maken in het museum. Zoveel foto's had ik toen al gemaakt en was ik wel genoeg opgeladen?
Amsterdam in deze tijd van het jaar bloeit. Zoveel was meteen wel duidelijk.
Geveltuintjes en sowieso van alles te zien. Maar vooral dus bloemen en nog eens bloemen en groen.
Een mooie gevelsteen ook nog:
Een moderne gevelsteen, ontworpen en gemaakt door Hans 't Mannetje. De betekenis heb ik opgezocht.
Het St. Pietersscheepje was een zinnebeeld dat veel gebruikt werd door schuitenvoerders. Het verwijst naar een bijbeltekst, Mattheus 8: 23-27, die gaat over de storm op zee. St Pieter was de oude huisnaam van het pand (eind 16e eeuw), het perceel werd toen bebouwd door een schipper.
De steen werd, als afronding van de restauratie van het huis, in 1999 aangebracht.
Daar kan ik echt van smullen, van zulke verhalen. Maar goed. we waren dus op weg naar de Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum. Het meisje met de parel is al lang weer terug in het Mauritshuis, maar er werd in Amsterdam nog wel gebruik van haar gemaakt:
woensdag 24 mei 2023
Een geheimzinnige kunstenaar
Hier zie je de man die in het filmpje in Bonck de introductie geeft én een schilderij van Vrel dat zo in Bonck gemaakt had kunnen worden
Logisch dat de opname hier was, in het huis uit 1624 ziet het er precies zo uit als in de huizen op sommige schilderijen van Jacobus Vrel.
Wij hebben bijvoorbeeld ook zo'n doorkijk naar een achterkamer. Net zoals op het schilderij uit 1654. Zo'n filmpje is natuurlijk extra leuk voor de vrijwilligers en dus wordt het doorgestuurd door de Bonckverantwoordelijke. Zo attent!
Wat? Nog nooit gehoord van de schilder Jacobus Vrel? Ik ook niet. Maar nu wel hoor, nu wel.
Die Vrel is een beetje geheimzinnig, een moeilijk geval.
Kijk, hier zie je zijn signatuur. Dit zijn maar een paar van zijn handtekeningen op zijn schilderijen. Hij zette ook vaak zijn naam op een stukje papier dat, op de grond liggend, is geschilderd. Zie het schilderij hierboven. En er zijn nog veel meer variaties.
Bovendien zijn de initialen van Vrel hetzelfde als die van Johannes Vermeer.
Dat maakte het allemaal moeilijk en het is dus niet zo gek dat men jarenlang werk van Vrel heeft aangezien voor werk van Vermeer.
Komt nog bij dat er soms geknoeid is met de signatuur. Probeerde men er bijvoorbeeld de initialen van Pieter de Hooch van te maken. Vervalsing, waardoor zo'n doek meer waard was.
Niet alleen dát maakte het moeilijk hoor, ook omdat archiefonderzoek maar één bron heeft opgeleverd waarin Vrel wordt genoemd.
Maar de kunstgeschiedenis staat niet stil, men blijft onderzoeken en zo is ontdekt dat Vrel niet een navolger van Vermeer was zoals lang werd gedacht, maar een voorloper. Je zou misschien ook wel kunnen zeggen dat Vermeer een navolger van Vrel was.
Wat mij nou zo interesseert is hoe men dan die dingen ontdekt. Zo is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de ouderdom van een houten paneel (dendrochronologisch onderzoek heet dat). Door de jaarringen wordt zo'n doek dan gedateerd.
Of ze onderzoeken de schilderijen met infra-rood en/of röntgen. Vrel maakte vaak kopieën van zijn eigen werk maar net even anders. En dan zie je dit bijvoorbeeld:
Helaas: over de kunstenaar zelf, de persoon, is niks bekend. Alleen de tijd waarin hij werkte. Tussen 1640 en 1660.
Heel erg jammer vind ik. Maar wie weet duikt er ooit nog eens iets op waardoor over zijn leven ook wat meer aan het licht komt.
Nou dat dus. Ik vond het echt een superleuke interessante tentoonstelling en een leuke voorbereiding op de Vermeertentoonstelling. Je kunt er nog naar toe in het Mauritshuis tm 28 mei. Gratis met de MJK.
dinsdag 23 mei 2023
Voor twee schilderijen
Zo liepen we na Het oudheidkundig museum in Leiden terug naar het station en namen de trein naar Den Haag. Doel: het Mauritshuis.
We waren net uit het station toen ik werd aangeklampt door een buitenander die de weg vroeg naar het Mauritshuis. Een oudere Amerikaan was het, overduidelijk, maar hij knauwde zo erg dat ik hem bijna niet kon verstaan.
Hoe dan ook, ik zei dat wij er ook heen gingen en dat hij met ons mee kon lopen. Vond-ie prettig.
Het bleek dat hij uit New Orleans kwam en alleen voor Het Meisje met de Parel.
Niet Amsterdam voor de Vermeertentoonstelling? Nee, alleen het meisje. En oh ja, morgen ga ik naar Parijs.
Ik zei: zeker de Mona Lisa bekijken? En ja hoor dat was het geval en daarna ging hij meteen terug.
Ik vroeg of hij zelf ook schilderde of kunsthistoricus was en dat was ook zo.
Bijzonder hè, even een tripje naar Europa voor twee verschillende schilderijen. Misschien had hij een bucketlist. Misschien eerst Mona zien en dan sterven? Maar ja, dat kon ik niet vragen natuurlijk.
Wij kwamen niet voor het meisje, wij kwamen voor een andere tentoonstelling daar, waarover later meer.
In sommige zalen was het echt heel erg druk, dus ik hoop maar dat de Amerikaan toch goed heeft kunnen kijken.
Wij liepen er alleen even langs om te zien hoe druk het was. En doordat we dat deden zag ik nog net iets van de inzendingen van mensen die hun eigen, zelfgemaakte meisje hadden gestuurd. Die inzendingen hingen daar toen het echte meisje 'op bezoek' was in het Rijksmuseum.
Deze foto vond ik echt prachtig:
En heel apart en anders maar toch ook weer niet:
De makers: Valerie Enriquez (USA) en Julian van Dieken (Duitsland).
Onze kleindochters hadden een paar maanden geleden al in het Rijks een workshop Vermeerfoto's maken gedaan. Dat was een enorme bof, want er waren toen al geen kaarten meer te krijgen voor de tentoonstelling. Vanwege die workshop hebben zij (en hun moeder) toch alles kunnen bekijken. Hier is Noor:
Abonneren op:
Posts (Atom)