Totaal aantal pageviews

zondag 31 januari 2021

Hindeloopen

 Eigenlijk heb ik het nu al twee keer over Hindeloopen gehad. Dat komt omdat ik het er echt heel erg leuk en mooi vond. Ik wil er gewoon nog een paar dingen van laten zien. 

Zo was daar (over hindes gesproken) een fontein. Ik had trouwens niet meteen door dat het een fontein was. Je ziet de levensboom uit het stadswapen.  En een groot gewei. De boom levert levensenergie en wijsheid waar hert en hinde zich mee voeden. En dan ook nog in die boom vogels die water spuwen. (maar nu niet)


In alle Elf Steden zijn fonteinen geplaatst. Gemaakt door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Deze kunstenaar is Sen Yuan.  Ik had het al eens over die van Leeuwarden. 

Op de eerste foto kun je goed de kerk zien. Zo scheef als wat en dat vind ik leuk
Och, er was zo veel leuks.


Een speelstraat, waar vind je dat nou. Er was geen kind te bekennen natuurlijk maar wel een prachtige brievenbus. 
En dan was vrouwe Justitia er ook,  voor het oude raadhuis. En een schandpaal. Verschillende fraaie gevelstenen, een schaatsmuseum. 


Of we alle elf steden nu gaan bezoeken vroeg iemand. Ja, dat is wel het plan. 
We hebben met de kinderen een aantal vakanties in Friesland doorgebracht en ik zelf als kind ook. 
De steden heb ik dus wel gezien, ik weet ook zeker dat ik eerder in Hindeloopen was, maar toen lette ik blijkbaar minder goed op, want ik wist er niet veel meer van. Dus een herhaling is prima

NB: Ferrara stuurde me een foto van een uithangbord van restaurant De Friese Doorloper. Haar foto is uit 2012. Het is logisch dat dingen veranderen, maar het bord van 2012 naast dat uit 2021, ik weet wel wat ik zou kiezen. Dankjewel, Ferrara. 




zaterdag 30 januari 2021

Hindelooper schilderwerk



Mijn moeder was,  evenmin als haar enige dochter, niet heel erg creatief. 
Handig was ze wel, ze kon heel goed naaien, goed breien en borduren en heel goed koken. In dat koken was ze wel creatief trouwens. 

Voor alle duidelijkheid, met creatief bedoel ik dat je zelf dingen verzint,  zoals wanneer je tekent of schildert. Maar dit terzijde, want daar zou je nog wel een discussie over kunnen voeren. 

Dus toen ze, ik denk dat ze al rond de zeventig was,  ineens zei dat ze ging schilderen, waren mijn vader en ik nogal verbaasd en dat is zwak uitgedrukt. We werden er ook erg vrolijk van. 
Tot bleek dat het ging om een cursus Hindelooper Schilderwerk. 
Ha, dat was heel wat anders. 
Ik heb nog twee dingen die ze  maakte. De plantenbak die je hier ziet en voor mij heeft ze een naaidoos gemaakt, een groene doos ook, zelfde kleur als de plantenbak.  En gevuld met alles waarvan ze dacht dat ik het nog wel eens nodig zou hebben. Zo lief. 

Maar dat schilderen,  was dus allemaal voorgeschreven hè. De achtergrondkleur en de patroontjes en hoe die bloemetjes dan geschilderd moesten worden.  Ze heeft er veel plezier aan beleefd en ik  heb er ook nog steeds plezier van. Toevallig is groen mijn lievelingskleur, dus dat past hier heel goed. 

Ik hoopte in Hindeloopen een en ander op dat gebied te zien, maar op een paar naambordjes na, viel dat tegen. 
Maar dit zag ik wel en dat maakte  het ruimschoots goed!!! Het waren luiken die zo versierd waren. 



vrijdag 29 januari 2021

Ik zag een hinde lopen

Al vanaf het begin van de crisis, zeiden we tegen elkaar: als we weer eens weg kunnen, gaan we naar Hindeloopen. 


Waarom Hindeloopen? Geen flauw idee. Het had iedere andere stad kunnen zijn.  Maar het bleef zo'n herhaalde uitspraak: als het voorbij is, gaan we naar Hindeloopen

Sneller dan verwacht bracht het oranje monster ons naar Hindeloopen, een van de elf steden.  
Natuurlijk met het versje van Seth Gaaikema  in het hoofd: 

En ik zie een Hinde lopen daar bij de rivier
Ik zie een mooie hinde lopen daar bij de rivier
't Scheelde weinig of ik Hattem
't Scheelde weinig of ik Hattem
Ik denk dat ik een Boskoop
Een Boskoop voor het dier

Nou ja en zoals ik in Monnickendam op monniken hoopte, zo wil ik natuurlijk wel hindes zien, daar in Hindeloopen.  Zo veel mogelijk hindes. 

En dat lukte hoor, steeds een hert of/en een hinde. Ik vind het een mooi beeld.  
Het is ook leuk om in zo'n stad te speuren naar hindes. 
Ik ben echt weg van Hindeloopen. Ik wil beslist nog eens terug in betere tijden als de musea weer open zijn en de winkeltjes. En niet te vergeten de terrassen. 
Maar om goed te kunnen kijken, was het nu natuurlijk wel heel erg prettig rustig


Ja ik ga nog eens  terug, maar ook hier op mijn blog kom ik er nog een keer op terug. 


Tot die tijd: ik denk ook aan jou Hindeloopen



donderdag 28 januari 2021

Tweehonderdvierentwintig!


De eerste kaart is van Carolien van het Keetje van Lien. Het leuke is dat Carolien ook Roodkapjekaarten verzamelt. Ik had een paar dubbele en die stuur ik dan door. Carolien bedankte me met een prachtig Roodkapje (en nog een paar andere kaarten). Super!


En afgelopen maandag vond ik een kaart van Ageeth in de bus. Zij had hem gevonden tussen een stapel papierwaar, die ze had gekocht. Je ziet het niet heel goed op de foto, maar het is een geborduurde kaart. Zo grappig. En erg aardig ook natuurlijk, van Ageeth


De laatste kaart vind ik ook wel heel  erg leuk. Het is een Roodkapje dat gebruik maakt van de situatie. Meerijden op de rug van de wolf. Handig ja, of ze had ze te veel vertrouwen in de wereld?  Dat kan ook. 
Hoe dan ook, deze kaart kocht ik op Marktplaats. En in totaal heb ik nu 224 kaarten. Tweehonderdvierentwintig!



woensdag 27 januari 2021

Nogal stom

 

Dit boek. 
Ik zie met enige regelmaat een blog over een boek bij haar van Triltaal en dan is dat vaak een boek waarvan ik denk dat het ook iets voor mij is. 
Dan reserveer ik zo'n boek en niet altijd, maar vaak wel ben ik er blij mee. 
Ik had ook echt zin in dit boek. 
Helaas bleek al snel  dat ik het verkeerde boek had gereserveerd. Haastig, onnadenkend, alleen naar de naam van de schrijfster gekeken en naar het woord castle. 
Enfin, het boek kwam en het bleek deel drie te zijn. 
Ja, in alle drie de delen komt het woord castle voor, sufferd die ik ben.
Maar ik ging het toch maar lezen, anders zou het weer zo'n gedoe zijn. En het bleek een superboek te zijn. Ha, ik moet nog maar zien dat de eerste twee delen beter zijn.

Het verhaal: 
Josephine gaat met haar gezin naar Schotland. Ze heeft twee zoons die allebei niet passen op de school waar ze zitten. Dat wordt een tocht langs allerlei peuten die tegenstrijdige en soms rare en/of onaardige adviezen geven. Er komt zelfs een rechtszaak. 
Het gezin heeft er meer dan genoeg van, ze gaan thuisonderwijs geven  en willen weg. 
Ze komen terecht op een soort idealistisch landgoed in Schotland met allerlei verschillende mensen, merkwaardige mensen ook. Maar ze kunnen daar niet blijven als de eigenaar dood gaat. 
Josephine zoekt werk en een cottage. Haar man vindt ook werk, ze vinden een huis en Josephine wordt huishoudster op een kasteel. De kinderen gaan goed op de kleine dorpsschool. Het leed lijkt geleden.

Als ik het goed begrepen heb, gaan de eerste twee delen over het werk en het leven op dat kasteel. 

Het boek is zeer afwisselend. Je leest een hoofdstuk over het Schotse avontuur en vervolgens een hoofdstuk over de gang van zaken in Den Haag met de kinderen en de school. 

Ik ben natuurlijk juf, dus ik was telkens net iets meer nieuwsgierig naar de hoofdstukken met het schoolgebeuren, het was echt afschuwelijk om te lezen hoe dat allemaal ging. Het was natuurlijk maar een kant van het verhaal, de kant van Josephine.

Ik herkende veel. Ik zal uit mijn eigen werk nooit die moeder vergeten die een bijna niet te stuiten huilbui kreeg, nadat ik haar verteld had wat een leuke, creatieve zoon ze had. Dat had in al die jaren nog nooit iemand tegen haar gezegd. 

Maar ook de rest van de avonturen (en dat waren echt avonturen),  ook die rest was buitengewoon boeiend. 

Absoluut een aanrader en je begrijpt dat ik de andere twee delen onmiddellijk heb gereserveerd. 

dinsdag 26 januari 2021

Wat een dag!

 

Wat was het prachtig gistermorgen. We gingen om negen uur wandelen. Het zag er koud uit en eerst wilden we naar de stad lopen. Maar mijn man wilde liever de lange wandeling. Hij dacht dat het wel mooi zou zijn met de vorst en hij had gelijk! 


De zon scheen, het was helemaal niet zo koud, want we liepen stevig door.  Overal was het prachtig tot en met de strakblauwe lucht na een tijdje. 
En dan ook nog een hartje...


Ik had wel bezig kunnen blijven, een reiger OP de sloot, een haas die het land door scheurde, hele kolonies meerkoeten, dat belooft nog wat als die allemaal gaan nestelen. 
En zeg nou zelf: daar kan toch geen edelweissje tegenop, of wel soms


Maar het aller, allerleukste moest nog komen. 
We zagen twee lammetjes. Bij een boerderij, in het zonnetje. Ik was op dat moment aan het bellen met mijn vriendin. Ik heb wel heel goed gekeken hoor, maar ik kon geen foto maken dus. 
Twee lammetjes, op 25 januari. 

En stukje verderop maakten we een praatje en vertelde ik aan die mevrouw over de lammetjes. Zij wist precies waar het was en vertelde dat die lammetjes nog niet buiten staan. 'De boer heeft gewoon de schuurdeur open gezet omdat het zulk heerlijk weer was'. 
Ik had die hele schuur niet gezien, maar ze had gelijk. 
Toch kregen wij een lentegevoel. 
We wandelden lekker door en toen, toen we al bijna thuis waren: weer een lammetje. Echt! 
Niet pasgeboren, maar toch nog klein. En geen schuur in de buurt.


Het wordt lente, mensen. Echt, het wordt lente! 


maandag 25 januari 2021

Monday Mural


NDSM Wharf, Amsterdam, december 2020 
 
Part of a mural by Edo Rath en Ox-Alien

And here's the rest:

 

Linking to Sami's Colourful World.  (And colourful it is!)


zondag 24 januari 2021

The Queen's Gambit

 
Laat ik eerst vertellen dat ik helemaal niets met schaken heb. Gewoon omdat ik er domweg de hersenen niet voor heb. 
Dat ik desondanks met plezier gekeken heb naar de serie (Netflix) The Queen's Gambit, dat zegt wel iets. 
Het gaat dan ook niet alleen over schaken. 
De hoofdpersoon is namelijk een weesmeisje, Beth Harmon.  Zij zit in een weeshuis en leert op een dag schaken van de chagrijnige conciërge van dat weeshuis. Die het toch leuk vindt dat ze zo belangstellend is.  
Ze raakt verslaafd aan de pillen die daar in dat weeshuis uitgedeeld worden, maar ze ontdekt er ook dat ze talent heeft voor schaken. Vervolgens wordt ze geadopteerd door een echtpaar waar van de man al weer snel verdwijnt en dan begint haar schaakcarrière. Ze verdient er mee, het prijzengeld loopt op en ze wordt beter en beter. Haar doel is om de beste van de wereld te worden.

Het klinkt misschien een tikje melodramatisch allemaal, maar dat is het toch niet. Ik leefde hartstikke mee met Beth en hoopte voortdurend dat ze zou gaan winnen.  
Daarbij gevoegd de kleding van de sixties and fifties, de gehele entourage ook uit die tijd, ja dan heb je een heerlijke serie. 
De hoofdrol wordt gespeeld door Anya Taylor Joy. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ik vond haar erg goed. Een echte joy. 

Onze jongste zoon zag de serie ook en zei dat hij nu wil leren schaken. 
Het schijnt dat wereldwijd veel vrouwen en meisjes dat ook doen en dat is mooi. Want ik lees in de krant dat de schaakwereld,  op hoog niveau dan, gedomineerd wordt door mannen. En dat is toch eigenlijk wel vreemd. Ik lees dat er 1722 schaakgrootmeesters zijn en daarvan zijn er slechts 37 vrouw. 
Heel vreemd. Of zal er toch iets zijn met een ander soort hersenen? 

zaterdag 23 januari 2021

En nog een keer over gedichten

 

De Poëzieclub is natuurlijk ook al heel lang niet meer doorgegaan. 
Ik denk er niet de hele tijd aan hoor, maar soms ineens wel en dan mis ik het.
Ik mis dat we samen kwamen en allemaal een gedicht voorlazen dat we uit hadden gekozen bij een bepaald thema.
Dat deden we dan ook nog tijdens een etentje, in een restaurant. 
Hartstikke leuk was dat. Spekkie voor mijn bekkie.
Vorige week zette een van de leden een gedicht op de app.
Dat was een prachtig gedicht en het kwam uit het boek dat je hiernaast ziet
Ik had over dat boek gelezen, toen het nog net niet of net wel uit was en ik had toen bedacht dat ik het zeker een keer wilde halen uit de bieb. Niet meteen omdat het zo nieuw was en waarschijnlijk al door veel anderen gereserveerd. 
Nou, vervolgens totaal vergeten. 
Maar nu wist ik het weer. Ik reserveerde het, het was er vrijwel meteen en.... het is smullen. 

Een natuurgedicht voor iedere dag van het jaar. Gewoon een boek om neer te leggen en iedere dag een gedicht te lezen. Ik ben van plan om dat iedere ochtend te doen. Een mooi begin van de dag. En na een jaar kun je gewoon weer opnieuw beginnen, denk ik, want zo goed is mijn geheugen niet. 
Dat houdt in dat ik dit boek al vrij snel weer terug breng naar de bieb,  want ik vind het boek zo mooi dat ik het zelf wil hebben.  Het boek is prachtig geïllustreerd. Door Frann Preston-Gannon.  De gedichten staan op die geïllustreerde bladzijdes. Kijk, zo:


Volgens het voorwoord is er geen onderscheid gemaakt tussen dichters die voornamelijk voor volwassenen of dichters die voornamelijk voor kinderen schrijven. 
En dat klopt, ik zie gedichten van Hans Andreus, van Gorter, van J.C. Bloem, maar ook van Nannie Kuiper, Edward van de Vendel en Koos Meinderts. Geweldig leuk, die afwisseling.

Ik ging natuurlijk het eerst kijken naar het gedicht voor mijn verjaardag. Dat was een kortje, van Ivo de Wijs: 
KRABBEN
De club van Krabben krabben krabben,
die club is reuze leuk
Daar krabben krabben krabben
met jeuk!

Het liefst zou ik er nu een heleboel laten zien. Maar dat doe ik niet. Nou vooruit, nog eentje dan, het gedicht dat op de app was gezet. Van Sarah Oortgrijs

STERRENSTOF

Wat je moet weten is dit:

sterren zijn van stof
En hun afstand tot de aarde meet je
niet in kilometers maar in lichtjaren.
Want licht gaat sneller dan geluid.
En verder:
de maan bestaat niet 
uit licht;
dat is de zon die op haar kraters schijnt.

Want er moet licht op je schijnen wil iemand je zien, 
maar je hoeft niet uit licht te bestaan om er te zijn. 

Maar wanneer ogen verder zien dan oren horen,
lichtjaren ver kijken,
sterren hier halen. 
Wie zegt dan dat sterren geen ogen zijn 
en wij de sterren
waar ze naar kijken?




vrijdag 22 januari 2021

Egel

 


En dan was er ook nog een gedicht over een egel, daar in Broek in Waterland. 
Ik las het en was ter plekke terug in een zomer lang geleden. 

Een prachtige zomeravond was het, zo'n avond dat je lekker buiten kunt zitten. 
Mijn man was er niet, die zat op cursus in Duitsland. 
De kinderen sliepen en het was (op de afwezigheid van de man na) een perfecte avond. 
Tenminste, dat was het tot ik geritsel hoorde. 
Geritsel inderdaad 'of een man daar sloop'.  
Onze tuin was behoorlijk begroeid, maar niet groot. Dus ik kon me niet voorstellen dat een man daar sloop.. Toch was het raar. 
Natuurlijk ging ik op onderzoek uit. Hoorde niks, zag niks,  maar als ik dan weer ging zitten was daar weer dat geritsel. 
Eerst alleen maar irritant, maar het werd steeds erger. 
Enfin, op een bepaald moment werd ik toch bang. Bang dat het een rat was. 
Wist ik veel. Ik ben bang voor muizen en ratten. Muizen hoor je niet, maar van ratten wist ik dat zo net nog niet. 
Kortom, ik raakte er van overtuigd dat er een rat zat. Die dus niet wegging. 
Ik werd echt bang en uiteindelijk schakelde ik mijn buurvrouw in. Ze kwam kijken, vond ook niks. We gingen zitten, hoorden het geluid weer, gingen kijken en dan was het weer doodstil. Dat ging een hele tijd zo door. Heel raar. 
Enfin, na een lange tijd ontdekten we eindelijk wat het was. Het was inmiddels bijna donker, maar we zagen nog net het mooie snuitje van een egel. Hij kroop niet weg en zijn kraaloog keek.

Een schatje was het. We hebben hem die zomer nog vaker in onze tuin gesignaleerd. De volgende zomer en de jaren daarna nooit meer. Jammer eigenlijk. 


donderdag 21 januari 2021

Van zwanen en gedichten

 

In Broek in Waterland, barst het van de zwanen. Als je er in de buurt aan het wandelen bent zie je ze volop.  Heel veel sloten daar, het heet niet voor niets Waterland. 
Maar ook in het dorp zelf. Geen wonder, want  in het wapen van Broek in Waterland zie je een zwaan. 


De taal waarin zo'n wapen wordt beschreven is altijd zeer speciaal
Van dit wapen bijvoorbeeld zegt Wikipedia:
"In keel een zwaan van zilver met om de hals een kroon van goud en in de rechterpoot negen pijlen van goud. Het schild gedekt met een eikenkrans van sinopel en gehouden door twee griffioenen van goud." 
 
Je ziet hierboven het wapen van Broek in Waterland. Maar de Wikipedia-beschrijving hoort bij het wapen van Waterland. Dat is de gemeente waar o.a. Broek in op is gegaan. Bij dat laatste wapen horen die eikenkrans en de griffioenen. 
(met dank aan Ferrara)
.
We waren aan de wandel in Broek in Waterland. Echt wel de moeite waard. We liepen eerst even verkeerd om en dat was maar goed ook, want ergens in een straat, niet in het echt oude deel,  waren verschillende grote borden geplaatst met daarop gedichten  van Chr. J van Geel. Over dieren. 
Wat zou het nou leuk geweest zijn als het over een zwaan was gegaan. Maar dat was niet zo. Wel eentje over een eend.  Toch erg leuk:







woensdag 20 januari 2021

Palendorp

 

Dit is Petten. Het STRAND van Petten. 
En dat is bijzonder, want dat hadden ze eerst helemaal niet, die Pettenaren. Dat strand is er pas sinds 2016. 
Een prachtig breed strand hebben ze toen aangelegd. Geen kleinigheid, want zeven kilometer lang. 


En dan hebben ze ook nog een palendorp. Toe maar. 
Dat dorp, dat palendorp, is een monument en  een kunstwerk ineen. Cadeautje van de aannemer. 
Het is een herinnering aan de overstromingen die Petten in het verleden kwelden, waar bij het dorp werd weggevaagd. Het zijn 160 palen, tussen de zes en de 12 meter hoog.  Geplaatst in de vorm van tien huizen en een kerk. 
Wat een prachtig en verfrissend idee is dat geweest. Wat een fotogenieke plek is dat geworden daar. 
Echt superleuk. 
Van dat strand, dat wist ik. Maar van dat palendorp las ik voor het eerst bij blogmaatje Jeanne. En toen ik het gelezen had bij haar, wist ik dat ik er naar toe wilde. Het is al anderhalf jaar geleden, maar vergeten was ik het niet. 


En  dus gebruikten we ons oranje monster voor een uitstapje naar Petten. Ik had wel gekeken of het laag water zou zijn.  
Maar verder was het grauw en grijs en dreigde het steeds te gaan regenen. Na de palen maakten we een flinke strandwandeling, zowat als enigen op dat brede strand. 
Ik weet dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven, maar we kwamen hier echt met helemaal niemand in aanraking. Was het druk geweest, dan zouden we terug gegaan zijn. Bij ons moet ik overal uitwijken, maar daar was op dit strand geen sprake van. 

Als je googelt vind je de meest fantastische foto's,  gemaakt op deze plek. Bij zonsondergang, bij zonsopgang, met nevel tussen de palen, echt prachtig. Maar wij waren al heel blij hier mee! En hopelijk kunnen we nog eens terug. 

dinsdag 19 januari 2021

De avond is ongemak

 

Marieke Lucas Rijneveld kreeg voor dit boek de Booker Prize. En ik moet zeggen dat dat waarschijnlijk zeer terecht is, want schrijven kan Marieke Lucas. Geen twijfel over mogelijk. 
Bovendien zag ik haar in verschillende interviews in kranten, op tv en hoorde ik haar op de radio.
Het lijkt me een e aardige  jonge vrouw. Geen opschepper, wel trots op haar werk en druk bezig haar leven als schrijfster in te vullen. Ze is nog best jong, negenentwintig. 

Ik had het al vrij snel via de leesclub, maar het zo lezen, op mijn telefoon, beviel me niet en dus reserveerde ik  het boek in de bieb.  Dat duurde even want velen willen zo'n boek lezen natuurlijk. 

Gisteren kreeg ik een mailtje van een vriendin en las het volgende: 

Ik heb onlangs het boek : "De avond is ongemak."van Marieke Lucas Rijneveld gelezen en ik vind het een heel vreemd boek. Een deprimerend boek. Ik kon het niet achter elkaar lezen maar toch hield het me bezig en pakte ik het weer. Ken jij het boek? 

Ja dus. 
Toen het er was begon ik meteen en ik las het ook helemaal uit. Voornamelijk omdat ik het goed geschreven vind. 
Voor de rest: treurigheid alom. Ik bedacht  toen ik het uit had, dat ik het beter niet had kunnen lezen. Je zou er inderdaad depressief van kunnen worden. Wat een narigheid, wat een verdriet. En weer zo'n gereformeerde achtergrond. 

Het verhaal: 
Jas is tien jaar als haar broer verdrinkt bij een schaatstocht. Daarna begint voor het hele gezin de ellende. Er wordt niet gepraat, ieder leeft met dit verdriet voor zich: Jas, die haar jas nooit meer uitdoet, ze slaapt ermee en beschouwt het als een schild tegen de buitenwereld. Haar ouders, haar oudere broer Obbe en haar jongere zusje Hanna, allemaal lijden ze. Maar vooral de kinderen zijn de slachtoffers. Ze worden door de ouders niet gezien. Helemaal niet. En zo ontsporen ze. In die zin dat ze wrede, vaak seksueel getinte 'spelletjes' doen, misschien in een poging grip op de realiteit te krijgen. En dan is er ook nog een afschuwelijk einde.

Ik wil zulke boeken niet meer. Gewoon niet. Dat is het.




maandag 18 januari 2021

Unexpected

 

 
Well, this is not what I expected while biking around on a sunny sunday afternoon. I almost missed it


It came as a surprise. But I could not come closer. I did not see anybody, so I could not ask. Maybe another day


 
Linking to Sami's Colourful World


zondag 17 januari 2021

Mosterd na de kerstmaaltijd.

 Ja dit komt een beetje laat, maar het gaat over een schilderij en ik wist niet of ik dat al kon laten zien. 

Het ging zo: De vrijdag voor kerst kregen we een doos met allerlei lekkere dingen thuisbezorgd. Wijn, nootjes, iets met zalm, toostjes, enz. Erg lekker allemaal. 
De bedoeling was dat we daar 's avonds,  bij de kerstbijeenkomst van het museum, van zouden smullen. De virtuele kerstbijeenkomst. 
En dat deden we!
Eerst hield de directeur een toespraak. Hij is een zeer goede spreker, het is altijd een genoegen om naar hem te luisteren . Het ging onder andere over de nieuwe plannen van het museum. 
Daarna onthulde hij de nieuwe aanwinst van het museum. Een prachtig schilderij van Jacob Rotius.  Genaamd: Stilleven met vruchten en ham. 


Tetteretè.. tromgeroffel...


... en daar was het schilderij.  Heel erg mooi. 
(Deze foto's zijn dus gemaakt vanaf onze televisie en de kleuren kloppen niet echt. Ik kon het ook niet bijwerken want ik heb het doek dus niet in het echt gezien)
Ook hierover vertelde de directeur  mooi en enthousiast.  

Dit stilleven wordt gezien als een hoogtepunt in het werk van Jacob Rotius. Gemaakt rond 1670. 
Je ziet de welvaart van de 17e eeuw. 
De rijkdom aan fruit, de verschillende materialen die zijn gebruikt,  een porseleinen schaal bijv.  én een tinnen. De verschillende stoffen, van het tafelkleed, het servet en het gordijn.  Een prachtige roemer, die je op deze foto bijna niet ziet. Kortom super. 

Bovendien, die  Jacob Rotius is de zoon van een andere Rotius, nl. Jan Alberstsz. Rotius.  Een schilder die veel bekender is en die ook wel de Rembrandt van Hoorn wordt genoemd. Van hem hangt er al veel  prachtig werk in het museum.  Dus nu werk van vader én zoon. 
Ik kan daar zeer van genieten en ik hoop straks in het echt nog veel meer. Hier nog een andere foto van het schilderij. Gisteren uit de nieuwsbrief gevist. 


Ik word ook weer eens nieuwsgierig. Bijvoorbeeld naar wat het schilderij gekost heeft. Wie het ontdekt heeft? Komen er dan tips binnen? Hoe wordt zo'n besluit genomen en vooral zou ik meer willen weten over die Jacob. Hij was getrouwd, had kinderen, maar maakte waarschijnlijk zelf een eind aan zijn leven.  

We hadden een leuke avond, die vrijdag want na de onthulling was er nog een kwis waar iedereen aan mee kon doen. En of het nou door die wijn kwam? Wij wisten helemaal niks. 




zaterdag 16 januari 2021

't Oog omhoog..

 

't Oog omhoog, 't hart naar boven... Dat is het begin van een psalm. 

Ik ging vroeger graag naar de kerk. Ik hoefde helemaal niet, maar ik vond het mooi om zo samen te zingen.  De preken hebben nauwelijks herinneringen achter gelaten, maar het zingen, ja dat vond ik heerlijk. Ik hield trouwens meer van de gezangen dan van de psalmen, maar deze tekst is van een psalm en die zit er nog goed in. En de wijs ook. De psalmen gingen altijd een stuk langzamer, vandaar misschien.

Maar 't oog omhoog, dat kan natuurlijk helemaal geen kwaad, je ziet nog eens wat. 
Deze  windwijzers bijvoorbeeld. Ik zag ze in Broek in Waterland. Prachtig dorp om eens even rond te wandelen. 
Met 't oog omhoog...



vrijdag 15 januari 2021

Sporen op het strand

 


Sporen... de zee laat sporen achter op het strand. Tijdelijk natuurlijk, maar toch... 
En als je er op gaat letten zijn er heel wat sporen


Allemaal sporen die snel weer verdwijnen. Een keer vloed en weg is alles. 
Maar er komen altijd weer nieuwe. Zo gaat dat...


donderdag 14 januari 2021

Noor

 

Gisteren vertelde ik al dat onze kinderen veel foto's sturen. Heel veel en dat vinden wij heerlijk. We bestuderen alles eindeloos. Onze dochter en schoonzoon, sturen ook vaak uitspraken van hun kroost en dat is zo mogelijk nóg leuker. 
Prietpraat heette dat vroeger, misschien nog wel. Ik vond dat altijd al leuk en nu het de kleinkinderen betreft nog leuker.

Hier zie je Noor. Ze is nu vier, in maart wordt ze vijf. En Noor die kan er wat van. 
Ik deel twee uitspraken met jullie.

'Ik zit met Noor aan tafel te eten', vertelt onze schoonzoon
Ik:  Nou daar zitten we dan: Jut en Jul
Noor is stil en eet.
Ik:  Is het lekker?
Noor kijkt grijnzend op: 'Ja, Jut!'

En onze dochter vertelt:
Noor staat van achter het raam vol bewondering naar de 'grofvuilman' te kijken, die supersterk een koelkast de auto in tilt.
Na veel ooohs en aaahs hoor ik haar mompelen: 'Ik denk dat ik verliefd ben op die man'.


woensdag 13 januari 2021

Arthur

Hier zie je onze jongste kleinzoon, Arthur.  
Ik laat deze foto zien omdat-ie speciaal is. Deze lieverd huilt namelijk niet vaak. 
Hij lacht bijna altijd en als hij niet lacht, dan toch in ieder geval bijna. 
Hij heeft ook zo'n tevreden blik. 

Vorig week werd hij één. Een heel jaar Arthur. 

We hadden ons dat natuurlijk anders voorgesteld toen we op 5 januari 2020 naar de trein renden omdat hij bijna geboren ging worden. 
Toen we aankwamen, was hij er al. 
Gedurende zijn eerste twee maanden hebben we hem vaak gezien in het echt. 
Daarna niet vaak in het echt, maar wel heel vaak via de telefoon en het mooie is dat hij ons ook echt herkent via die telefoon. Hij hoort het zelfs als we nog niet in beeld zijn. 
We zagen hem ook vaak op foto's. Onze kinderen doen goed werk door ons vaak foto's te sturen. Ik heb net nog eens even flink in die foto's gespit, maar huilfoto's van Arthur zijn echt een zeldzaamheid. Daarom vond ik deze zo schattig. Er zijn heel veel vrolijke foto's. 


Arthur heeft een beetje een lastig jaar gehad. Hij hoestte en hoestte en hoestte en het heeft lang geduurd voor er onderzocht werd. Gelukkig bleek er niets ernstigs aan de hand te zijn en het gaat nu ook heel veel beter. 
We moeten nog maar even volhouden en doorbijten, maar reken maar, als het leven weer een beetje normaal is, als, dan gaan we hem stalken!!!