Totaal aantal pageviews

zondag 22 mei 2016

Betondorp

Op mijn lijstje van het boek "111 plekken in Amsterdam, die je gezien moet hebben', kan ik weer een plek wegstrepen: Betondorp.
Ik kende Betondorp zoals zovelen, alleen als geboorteplaats van Johan Cruijff. Daar groeide hij op en daar was hij altijd aan  het voetballen. Ik wist verder dat het een tuindorp was, maar dat was dan ook alles en geweest was ik er nooit.
Nu dus wel en het was beslist de moeite waard.

Ik dacht voorheen dat het een beetje een troosteloze, grauwe buurt zou zijn. Maar dat is helemaal niet het geval. We troffen het met het weer, dat scheelt natuurlijk wel en ik las ergens dat er een flinke opknapbeurt is geweest, maar hoe dan ook,  ik vond het er eigenlijk heel goed uitzien. Strak, modern en ja beton dus. Hoe dan ook, we zeiden tegen elkaar dat we hier best zouden kunnen wonen..
Alles is gegroepeerd rond de Brink, als in een echt dorp


De straten hebben namen als Akkerstraat, Veeteeltstraat, Landbouwstraat, Oogststraat.
De wijk is gebouwd tussen 1922 en 1925. In die tijd waren bakstenen kostbaar en de lonen voor bouwvakkers waren hoog en dus werd er iets nieuws en goedkopers geprobeerd: beton!
De architecten lijken voor de vormen van de gebouwen te zijn geïnspireerd door De Stijl.
Er was een gemeenschapshuis, er waren winkels, er was een bibliotheek. Allemaal rond de Brink
Dat gemeenschapshuis is nu een Hindoetempel:

Er is veel groen

Er zijn hofjes en het ziet er prima uit allemaal. 
De deuren vond ik ook opvallend. Veel waren in deze kleuren: 



Over Johan Cruijff werd altijd gezegd dat hij op straat leerde voetballen en dat dat in die tijd ook nog makkelijk kon.
Nou, op de dag dat wij er waren had dat nog altijd gekund, het was er uitgestorven. Nodig is het niet want er is (en terecht op deze plek) een prachtige Cruijffcourt. 

Wie weet zag ik hier de nieuwe Cruijffie. Wie weet?
Maar Cruijf was niet de enige beroemdheid die hier startte. Ook Gerard Reve is hier geboren en zijn boek De Avonden (dat vele jaren geleden toen hij nog G.K. van het Reve heette,  een verpletterende indruk op me maakte) speelt in Betondorp.
En kijk, er is in ieder geval een klein stukje verderop een café naar dat boek genoemd


 We eindigden deze dag met een ritje over de Nieuwe Ooster. Waar het zoals dat hoort mooi en rustig was.
Er is daar ook een Uitvaartmuseum, genaamd:  Tot Zover. Dat vind ik dan wel weer humor.
Ik had er nog niet eerder van gehoord en ik houd erg van musea, dus we gingen kijken. Maar we waren er klaarblijkelijk niet aan toe.
Want hoewel de manier waarop wij mensen omgaan met de dood veel zegt over wie we zijn, onze afkomst en de tijd waarin we leven, en  hoewel alles er echt heel mooi uitziet en ook beslist interessant was, zijn we afgehaakt. Er was een tentoonstelling over post-mortem fotografie. Eigenlijk iets wat vroeger en ook nu nog heel normaal is hoor, maar we werden er een beetje beroerd van en vertrokken zeer snel. 
Kop in het zand? Ja vast. Het zij zo.





10 opmerkingen:

Kitty zei

Willeke van Ammelrooy kwam er ook vandaan en nog wel een aantal beroemdheden als ik het zo lees op internet :) Rob heeft er trouwens gewoond, op het Onderlangs, nadat ze verhuisd waren vanuit de Indische buurt.

Vlijtig Liesje zei

Betondorp roept grijze associaties bij me op, maar het ziet er inderdaad erg leuk uit op de foto's. Het lijkt me zeker leuk om eens te bezoeken.

Marga zei

da's mijn sterrenbeeld: struisvogel!

Het lieve leven... zei

Helemaal in nu hé...betonlook ;) kijk maar bij woonfoto's op IG! Maar dit ziet er idd prima uit. Groetjes Petra

Matroosbeek zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Pippa's Hus zei

Wel bijzonder, ik vind die betonblokhuizen niet mooi maar de hofjes weer wel. XX Esther

Mrs. T. zei

Ik heb dit nooit geweten allemaal. DAnk dus. En een uitvaartmuseum, mmmm, dat weet ik ook niet.

Inge zei

Nee, niet het museum dat mij aan zou spreken

Marthy zei

Inderdaad helemaal niet lelijk, deze bouwstijl, ik vind het wel aantrekkelijk. Ik steek mijn kop niet in het zand wat betreft mijn sterfelijkheid maar ik heb beslist geen behoefde aan zo'n museum.

Vlimbouter zei

Zo'n museum zie ik ook niet echt zitten. Maar jouw boek met 111 plekken in Amsterdam heb ik deze week uit de bib meegenomen. Ik heb vage plannen voor een weekendje Amsterdam met mijn dochter en ik wil zo graag dat boomzagertje gaan opzoeken. Toen ik het op jouw blog zag, was ik er meteen weg van!