Een tijdje geleden maakte ik, in Den Haag, deze foto. Ik plaatste hem op Instagram en schreef erbij dat Nederland verdebiliseert. Dat was misschien wat kort door de bocht, maar dat een woord als zeezwaluw moet worden uitgelegd... ik vind dat niet te geloven. En dat het dan op deze manier wordt uitgelegd vind ik helemaal stom.
Deze week zag ik in Amsterdam ook een straatnaam, met een bordje. De Jan Huygen van Linschotenstraat.
Er was een stenen muurtje voor en daar zat een jonge vrouw lekker te zitten in het zonnetje. Ze zag dat ik een foto maakte en vertelde me dat ze heel vaak iemand op deze plek een foto zag maken.
'Waarom ?' vroeg ze.
Haar Nederlands was (nog) niet best, maar ik kon haar toch duidelijk maken dat het hier een tamelijk beroemd iemand betreft. Niet iedereen zal weten wie het Jan Huygen van Linschoten is, maar het liedje waar zijn naam in voorkomt kent toch bijna iedereen, denk ik. Jan Huygen in de ton.
Dat vond ze leuk, ze knikte me tevreden toe.
Ik heb nog even overwogen om het liedje te zingen en te spelen, compleet met in duigen vallen, samen met Frits, maar het was nogal warm, hahaha, dus ik zag er van af.
Als ik nou de bedenker van dit bord was geweest, had ik het er bij gezet, van dat liedje.
Maar toch vind ik dit ook al leuk. Beter dan de uitleg bij die zeezwaluw. Daar een bordje bij met een tekening was een stuk duidelijker geweest.
Vogel van die naam... tssss
14 opmerkingen:
Zeezwaluw ..... laat ik n denken dat dat een vlindersoort was .... haha
Ik woonde vroeger in een 'dichterswijk', kan me nog herinneren dat er uitleg werd gegeven op de borden (volledige naam, geboorte-e sterfdatum, etc), maar op een gegeven moment werden die borden vervangen. Vind ik jammer. Velen zullen wellicht nooit weten wie degene was in wiens straat ze wonen.
Nooit geweten, zeezwaluw. Iets meer uitleg was voor mij wel fijn geweest ;-)
Ik hou van de verklarende bordjes. Impliceert op de een of andere manier ook respect. Er zal toch een belangrijke reden zijn dat een straat naar iemand is vernoemd?!
Ik moest er wel om lachen, dat kan echt beter...
Zo'n QR-code erbij zetten, zou dat niet wat zijn?
Op straatnaamborden in mijn vlekje staat niks extra. Ik heb toen wij hier pas woonden nogal veel moeite moeten doen om de vent naar wie onze weg genoemd is uit te vogelen bij de gemeente. Het was totaal geen interessante meneer, hoor. Ben ook al lang weer vergeten wat hij heeft gedaan om een bordje te verdienen.
Het interesseert niemand iets dus daarom staat nergens iets bij geschreven. Die zeezwaluw doet me denken aan een gids in de Arnhemse binnenstad. Een van de deelnemers wees op een prachtige gevel. 'Wat is dat nou voor een stijl?, vroeg hij. De gids antwoordde: 'Dat is oude stijl, meneer'. Op dat moment kon je me opvegen, maar eigenlijk had die kerel een knal moeten krijgen.
Kijk, ik had die Jan Huygen niet gerelateerd aan het liedje. Ik zie daar een oud collega bij, die Huigen heette 😁 hier in de wijk zijn het planten bij de laagbouw of Nobelprijswinnaars bij de hoogbouw. Die winnaars krijgen een uitleg. Planten moeten we zelf opzoeken. Ik zou daar dan weer een plaatje bij willen.
Ik woon ook in een 'vogelstraat' maar dat staat er mooi niet bij op de bordjes, dat moesten we helemaal zelf ontdekken whahaha
Wat weer een leuk verhaal. Zo zag ik in Zwolle, zonder uitleg, de korte ademhalingssteeg. Mijn fantasie sloeg gelijk op hol ...
Tjonge zeg, wat moet je daar nou van vinden, van die uitleg bij die vogel... tsja.. vogelnamen voor dummies? Van Jan Huigen had ik ook niet geweten wie hij was, oeps... lancune in mijn vaderlandse geschiedenis. Van die ton vind ik dan weer wel leuk :)
woon in die straat seg..
O, schiet me ineens een straatnaam te binnen in Antwerpen. Die heb ik ooit eens op de foto gezet omdat ik 'm zo grappig vond: Lange Wapper :) Schijnt een reus uit de Antwerpse folklore te zijn.
http://tashahorsley.typepad.com/alittlesweetness/2014/03/a-little-red-giveaway-quilt-tutorial.html
Hierboven een link naar een prachtige roodkapje quilt.
Maar wat heeft die ton en Jan Huygen nou met elkaar te maken.
Mary
Van Wikipedia:
Jan Huygen voer tweemaal met Willem Barentsz (circa 1550-1597) mee naar het noorden, om de noordelijke doorvaart naar China te vinden. Op een van deze reizen, in 1594, liet hij op 'Maelsoneiland' een ton op een paal achter als baken. Barentsz ondernam nog een derde reis, waarbij hij strandde op Nova Zembla. Jan Huygen was daar niet meer bij.
De ton in het liedje is wellicht het baken dat hij op 'Maelsoneiland', in de oostelijke uitgang van de straat van Nassau, in de Barentszzee plaatste.
Nou, die is echt mooi. Het is maar goed trouwens dat ik alleen kaarten verzamel, want er is zo veel op Roodkapje gebied. Laatst zag ik nog een servies van Blond, in de Efteling
Een reactie posten