We waren niet alleen met de kleindochters in Groede, we waren er ook zelf een paar dagen, een paar weken eerder. We zijn vaak in Groede. Het is er zo fijn.
Deden we in het weekje met de kinderen niet veel, in die eerdere periode gingen we er wel op uit. O.a naar het Verdronken land van Saeftinghe.
Toen ik nog in Terneuzen woonde en werkte, ben ik er wel eens op een excursie geweest. Ik geloof met de personeelsvereniging van de school waar ik werkte. Daarvan herinner ik me vooral dat het koud en nat was en saaaai.
Maar nu is dat toch een heel ander verhaal. Mijn interesse is wel wezenlijk veranderd.
Het Verdronken land, is een getijdegebied in het estuarium van de Westerschelde. Zie je die boot daar varen? Op de Westerschelde!
Een groot brakwatergebied, 3500 ha groot. Zeventig procent daarvan blijft droog en is begroeid.
Een deltagebied, ontstaan uit schor, zand en slik. Precies zoals het Zeeuwsvlaamse volkslied zegt: Daar schiepen zich de Zeeuwen, uit schor en slik hun land.
Het kan er gevaarlijk zijn, dus je mag er niet zomaar in. Maar je kunt wel wat paden volgen en dat deden wij.
Wij deden de ruige laarzenroute. Die was niet ruig, want het was echt kurkdroog, maar mooi was het wel. Heel stil, prachtig en verrassend.
Het gebied is bewoond en bebouwd geweest. Er zijn sporen gevonden van 8000 jaar geleden. In de Middeleeuwen was het een rijke stad, mét stadsrechten en een kasteel. Telkens waren er overstromingen en telkens weer keerden de bewoners de vloeden.
Ook een regel uit het volkslied. 'Dan keerden zij de vloeden van 't pas gewonnen erf'.
Tot dat keren niet meer lukte en er een grote watervlakte ontstond.
En nu is het dus een groot natuurgebied. Echt heel mooi. Met een grote variatie in de flora en de fauna.
Het was bloedheet toen wij er waren, maar we hadden wel jassen aan vanwege die fauna: de vele steekinsecten. We werden daar voor gewaarschuwd in het bezoekerscentrum in Emmadorp, aan de rand van het gebied. Met die jassen aan gebeurde er niks.
Heel erg droog was het ook.
Maar wel altijd water in de buurt!
Als we weer in Groede zijn en ik weer beter loop, wil ik er graag nog
eens heen. Om goed te maken dat ik het jaren geleden niet kon
waarderen. Echt stom.
En ik heb het trouwens ook al goed gemaakt door ter plekke lid
te worden van stichting Het Zeeuws Landschap.
O ja, bijna naast het Bezoekerscentrum is een heel leuk cafeetje waar je ook wat kunt eten:
M'n hele Zeeuws-Vlaamse dialect, dat ik alleen nog maar ken en spreek als ik het hoor of lees, was in een keer weer terug. Ha: spek mee eiers!
11 opmerkingen:
Mooi daar hè? Ik ben daar vorig jaar voor het eerst van mijn leven geweest. We hebben daar ook gewandeld en zijn toen doorgereden naar Doel en daarna naar Fort Liefkenshoek.
Spek mee eiers kan ik ook wel waarderen. Zeeland is net als Limburg, gewoon anders. Ik kom er graag en als mijn vrouw destijds ja had gezegd, was ik in Terneuzen gaan werken. Bij Dow Chemical.
Alleen de naam al van dat Verdronken land, mooi!
leuk...staat op mijn lijstje!!
Mooi! Zo'n gek idee dat daar ooit een stad is geweest. Je zou zeggen... waar zijn de resten van die huizen dan gebleven, maar die zullen wel vergaan of weggespoeld zijn in de loop der tijden. Toen waren ze dus al aan het vechten tegen het water.
Grappig dat ruige laarzen pad.
Mooi land.
Mooi, spek mee eiers. Waar ik vandaan kom was het, spek mee aaier.
Ik was er vorige maand ook. Het is een schitterend gebied!
Mooi natuurgebied met een mooie naam! Grappig dat je accent weer terug kwam.
Net als fietsen, verleer je ook je moerstaal (moersdialect) niet, toch? Ik spreek nog steeds erg graag Twents.
Prachtig gebied, heel apart ook, maar als ik lees dat je daar een jas aan moet vanwege de mogelijke insectenbeten, zou ik er alleen naartoe gaan als het niet zulk warm weer was.
Tof café hé! J ekunt daar ook zalige likeuren drinken zoals Pruimpje Prik enzo!
Een reactie posten