Totaal aantal pageviews

vrijdag 23 augustus 2019

Buckingham Palace

Foto van Royal Collection, UK. Je ziet een doorkijkje naar de Throne Room.
We deden deze keer een erg toeristisch ding.
We bezochten namelijk Buckingham Palace, het paleis van mijn favoriete queen.
Ze was er niet. 's Zomers gaat ze meestal naar Balmoral. Voor de frisse lucht denk ik.

Hoe dan ook, als zij er niet is worden delen van het paleis open gesteld. Namelijk de State Rooms. Dat zijn de delen waar officiële ontvangsten plaats vinden. Zeg maar het hoofdkwartier van de monarchie.
Je moet van tevoren  reserveren en betalen natuurlijk en dan krijg je een gate aangewezen waardoor je naar binnen mag.
Dat ging nog bijna fout, Wij mochten om twaalf uur en dan is net de wisseling van de wacht klaar en daar was het drúk, ongekend. We konden er niet door.  Bijna eng.
Maar zoals altijd liep het toch geordend en waren we nog op tijd.

Ik had er aanvankelijk een hard hoofd in. Het was heel erg druk, heel erg warm en we werden uitgebreid gecontroleerd. Iemand kreeg bijna een hartverzakking toen ik een foto wilde maken in het hokje waardoor we na de gate naar binnen moesten. Daar was verder niks he, alleen een leuke foto van de queen, gekopieerd op de muur. Mocht niet.
Dat er in het paleis geen foto's gemaakt mogen worden, dat begrijp ik. En al vond ik het jammer, ik heb het ook niet stiekem gedaan. 

Enfin, de drukte loste snel op. Wij namen uitgebreid de tijd en de meeste mensen niet, dus al gauw waren we achteraan en was het rustig.
Er was een uitstekende audiotour, waarin tot slot Charles (H.R.H.),  ons, het publiek, nog even bedankte voor onze bijdrage aan de kosten van het onderhoud, hahaha.

De suppoosten waren buitengewoon vriendelijk. Ik heb een paar keer een vraag gesteld en dan doen ze echt alle mogelijke moeite om een antwoord te geven. Boeken werden erbij gehaald en collega's. Echt super.

Allerlei zalen zie je, met prachtige namen, als the State Dining Room of the White Drawing Room.
Veel meubels, glas en servies. Goed opgesteld allemaal.
Veel schilderijen ook, met name in de Picture Gallery. Wij waren verbaasd over de grote hoeveelheid schilderijen van Hollandse meesters, als daar zijn Rembrandt, Jan Steen, Vermeer en van Dijck  en zo.
Dat die daar allemaal hangen, vond ik bijzonder.
Ik laat even een speciaal schilderij van Rembrandt zien, getiteld Portret van Agatha Bas.  Speciaal, vanwege de hand van Agatha die op de lijst rust en haar waaier, ook over de lijst heen geschilderd.

Foto: Royal  Collection
Er werd veel verteld over Koningin Victoria. Bijvoorbeeld dat ze, toen haar man was gestorven, zei dat er nu niemand meer was die haar Victoria kon noemen. Zo droevig. Wat een leven had die vrouw hè.

Ik heb echt heel erg van dit bezoek genoten. En als ik er nog eens in de zomer zou zijn, in London, (dat is niet helemaal onwaarschijnlijk), ga ik beslist nog een keer.

Oh ja, wij kregen van mensen die zelf geen tijd meer hadden, nog kaartjes in onze handen gedrukt, voor de tour door de paleistuinen.
Maar dat vond ik niks.
Ik was ook niet lekker, want gestoken door een wasp, door mijn kleren heen, in mijn borst.  Bovendien geen foto's maken en heel lang stilstaan bij een boom. Dus we wilden niet verder. Werden we onder begeleiding teruggebracht. Want stel je voor dat we afgedwaald zouden zijn. 
Ik heb nu wel een ietsiepietsie spijt eigenlijk.

We eindigden in de souvenirwinkel, waar ik niks kocht, zelfs geen pyjama met kroontjes en corgi's.  Maar het was leuk om te zien.


 Ps: Het was ook niet echt nodig om foto's te maken hoor. Want hier kun je zo ongeveer alles zien: klik

13 opmerkingen:

Judy zei

Ja, een bezoek aan Buckingham Palace moet je natuurlijk een keer gedaan hebben. Leuk om te lezen.

Marleen zei

Wat leuk dat die suppoosten zo uitgebreid de tijd nemen om een vraag te beantwoorden, de belangstelling waarderen ze dan ook echt.
Hoop dat je geen last meer hebt gehad van de wespensteek?

vlasje zei

Die wesp was vast een seintje van Lady Di, kijk dooe de pracht en praal heen! Beterschap .

nicole orriens zei

Wat een schitterende eerste foto meteen. Op basis van je post zou ik het paleis nu ook graag eens bezichtigen. En goed om te weten dat de aanvankelijke drukte daar vanzelf oplost.

Ageeth Mooij zei

Geweldig blogbericht Bertie! De site van je link is zo leuk om te bekijken, vooral de oude foto's van de koninklijke familie.

KnutzEls zei

Super zo’n bezoek.

Nietzomaarzooo zei

Ben er jaren geleden ooit wel omheen gelopen, maar nooit in geweest. Wel in het Paleis op de Dam. Ook leuk en interessant.

Sjoerd zei

Lijkt me heerlijk om dat een keer mee te maken. Ik heb het paleis gezien, maar ben er nooit in geweest.

biebkriebels zei

O wat leuk om eens binnen te kijken. Je bent toch altijd nieuwgierig hoe het er uitziet in het echt! Hier is echt veel pracht en praal te zien. Bij ons is het toch wat soberder, om van Paleis Soestdijk maar te zwijgen...:)

Griemmank zei

Altijd leuk om te zien hoe zo'n kolossaal bakbeest van een paleis er van binnen uit ziet. Wij waren ooit in Windsor Castle. Je ziet daar ook alleen de state rooms natuurlijk en niet de privé kamers, maar het was toch erg interessant. Heel verstandig om in de staart van een groep te lopen als je de kans krijgt.

Oei da's erg pijnlijk. Rotwesp!

Floor zei

Leuk dat je daar eens hebt rondgekeken.
Eigenlijk vind ik dat zo'n schilderij van onze Rembrandt in een museum moet hangen waar iedereen het kan zien, en niet alleen bij een koningin.
Moet zeggen dat die Agatha Bas er niet bepaald gezond uitziet, maar wel prachtig geschilderd.

Ineke zei

Ik hou van je verhalen!

Mrs. T. zei

Ik heb gewoon met je meegewandeld. En dat schilderij: prachtig!