Totaal aantal pageviews

zondag 25 augustus 2019

Cindy Sherman

Natuurlijk bezochten we in London de National Portrait Gallery. Dat doen we gewoon altijd. (Ze hebben er heerlijke scones ook!)
Deze keer was er een tentoonstelling van de foto's van Cindy Sherman (1954)
Ik kende haar en haar werk niet, maar ik heb zeer geboeid gekeken naar haar bijzondere fotokunst. Echt bijzonder!

Cindy Sherman gebruikt pruiken, kostuums, make-up en andere middelen om zichzelf te transformeren.
Ze speelt de rol van heel verschillende karakters en  fotografeert zichzelf dan in die rol. Dat doet ze al vanaf 1975 zo'n beetje.
Die foto's refereren dan aan cultuur, aan film, mode, televisie, tijdschriften en mode.
Ik zei al dat ik het werk van Sherman niet kende. Ik had aanvankelijk niet eens in de gaten dat ik steeds naar dezelfde vrouw keek.
Ik vond de foto's al prachtig en toen ik eindelijk opmerkte dat het allemaal zelfportretten waren, werd mijn bewondering nog groter.
Toen moest ik natuurlijk wel helemaal terug naar het begin van de tentoonstelling, om nog eens met een andere blik te kijken. 
Ik heb niet het idee dat zij zo vol is van zichzelf en daarom steeds 'een selfie' maakt. Ik denk juist dat ze haar eigen identiteit niet zo duidelijk wil laten zien.

Kijk, dit vond ik bijvoorbeeld een prachtige foto. Zonder dat ik er iets van af wist. Nu weet ik dat het er eentje uit een serie is.


Deze serie is uit 2016.
Ze maakte verschillende karakters, de zogenaamde 'flappers'. Met die term wordt een generatie jonge vrouwen uit de jaren twintig van de vorige eeuw aangeduid. Vrouwen die, na de eerste wereldoorlog, lak hadden aan de stijfheid en de conventie van de vorige generatie. Ze waren min of meer vrijgevochten en toonden dat in hun uiterlijk en kleding. Je ziet ze bijna voor je in de 'stomme film' (die niet stom was, trouwens).
Maar het zijn op deze foto's dus oudere vrouwen, doordat Sherman zelf ouder is. Willen ze misschien terug naar hun jeugd? Roept ze de jaren twintig op? Is het een metafoor voor haar eigen werk, waarin ze op zoveel verschillende manieren verschijnt?
En dit was maar één serie op deze tentoonstelling. Er was nog zoveel meer.


Mijn blog is niet geschikt om heel veel te laten zien. Dus ik laat het hierbij. Maar als er ooit iets te zien zal zijn van Cindy Sherman in Nederland, ga ik er hard rennend op af. Zoveel is zeker!

13 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik vind het ook knap gedaan van deze vrouw, die geeft zich op deze wij wel helemaal bloot aan het publiek.

Happy Earl Grey zei

Prachtig, wat je ons nu laat zien. Ik kende haar niet.

Judy zei

Wat bijzonder, dat het allemaal 'selfies' zijn eigenlijk. Heel mooi!

Jolande zei

Apart en knap.

In de weer zei

Ik ook !!!

biebkriebels zei

Ik heb wel eens haar naam gelezen maar kende haar en haar werk niet. Het is wel knap gedaan dat ze dat zelf allemaal is, wat een metamorfoses! Heb een berichtje achtergelaten op mijn blog voor je!

Floor zei

Heel mooi en apart deze foto's.
Vraag me eigenlijk af waarom jouw blog niet geschikt is voor veel foto's.
Heb er wel eens 30 geplaatst bij één bericht, geen probleem.
Ben ook bij Blogger.

Nietzomaarzooo zei

Wat interessant. Nog nooit eerder over haar gehoord. Zo leer je iedere keer weer nieuwe dingen via online contact. Selfies zijn het niet echt, wat op een selfie doet vrijwel iedereen zijn best er zo goed mogelijk op te staan. Geen wallen, onderkinnen etc. Sommigen gooien er nog een filtertje overheen, dan lijken ze weer 18 (ja echt!!!).

Portretkunst. Met haar eigen lijf en gezicht als canvas.

Bertiebo zei

Oh dat zou zeker kunnen, Floor. Technisch gesproken. Maar ik vind mijn blog er niet geschikt voor omdat het mijn blog is en ik zelf niet houd van heel veel foto's. Al zijn er uitzonderingen

sjannesblog.com zei

Onthouden dus, die naam!! Ga ik doen.

miekequilt zei

Wat leuk om een onbekende kunstenaar te ontdekken. En haar werk is zeker mooi.

blauwruitje zei

Ik ken haar ook niet maar de foto's zijn prachtig!

Marthy zei

De enige foto's die ik mooi vind zijn die van de Vogue. De anderen kunnen me niet boeien.