Totaal aantal pageviews

vrijdag 9 augustus 2019

Van binnen is alles stuk

Hoe het komt komt het, maar ik kies toch wel heel vaak voor een boek over de oorlog en dan bedoel ik de tweede wereldoorlog.
Nu had ik bijvoorbeeld dit boek van de bieb, geschreven door Simon Hammelburg.
Op de achterkant las ik waarom hij het schreef. En dat is misschien wel  dezelfde reden waarom ik vaak zo'n boek wil lezen.
De oorlog eindigt namelijk niet als de laatste persoon die het heeft meegemaakt gestorven is. Nee, de tweede wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. En dat geldt niet alleen voor mensen met een Joodse achtergrond. Het geldt voor de tweede generatie,  voor de derde generatie, tot en met vandaag. 
Enfin, dit is een roman. Ik vind het een roman vol humor en verdriet en vol wijsheid.

De ik-figuur in het boek verliest zijn vrouw Daisy door een auto-ongeluk. Hij is opgevoed door bijzondere ouders, een zeer getraumatiseerde moeder en een aparte vader. Zwijgend en eigenwijs.
Als kind is hij eigenlijk alleen gelukkig in een groep vrienden met dezelfde achtergrond. 'Partners in crime' zijn ze.
Als zijn grote liefde Daisy er ineens niet meer is,  kan hij niet alleen thuis blijven. Hij gaat op reis langs die jeugdvrienden. Ook zij zijn allen beschadigd. Dat blijkt uit hun verhalen en gesprekken.
Dat is het eigenlijk.
Ik vond het een prachtig boek. Ik heb de aandacht,  die het boek al dan niet heeft gekregen toen het uit kwam, gemist, maar ik vind het absoluut een aanrader.

10 opmerkingen:

Nietzomaarzooo zei

Jouw beschrijving spreekt me aan. Ga kijken of onze bieb het ook heeft.

Pippa's Hus zei

Ik lees ook graag zulke boeken. Ik ga hem ook aanvragen bij de bieb. :-) XX Esther

Griemmank zei

Meteen gereserveerd bij de bieb. Dank!

Sjoerd zei

Mijn vader was ook erg getraumatiseerd nadat hij gewond terug kwam uit Indië. Het zijn geen helden, die daar gevochten hebben. Toch lees je daar maar heel weinig over.

lem zei

Een mooi boek is De keuze van Edith Eva Eger. Echt een aanrader.

Mrs. T. zei

Bedankt voor de tip.

Marthy zei

Net als jij lees ik ook graag boeken over de Tweede Wereldoorlog. Lijkt me mooi,

Judy zei

Behorend tot de naoorlogse generatie heb je toch een hoop meegekregen van de oorlog. Je leeft met de verhalen van je ouders. Bij mij: mijn vader die in een Jappenkamp zat en mijn moeder die de oorlog in Nederland meemaakte.

miekequilt zei

Dit is het type boek dat ik niet lees. Iets teveel verhalen over de oorlog gehoord , denk ik.

Happy Earl Grey zei

Misschien leuk om te weten, ik heb je in mijn blog Nummer 331 Verhalen https://happyearlgrey.blogspot.com/2019/08/331-verhalen.html genoemd.