Totaal aantal pageviews

vrijdag 6 november 2020

Anne Glenconner

 

Dit boek las ik, of eigenlijk luisterde ik. 
Anne Glenconner, een super Britse lady,  vertelt over haar,  inderdaad nogal bijzondere,  leven. Het boek werd voorgelezen door Loretta Schrijver en die kan dat, een prettige bijkomstigheid. 

Lady Anne Coke werd geboren op het landgoed Holkham, als dochter van de zoveelste graaf van Leicester. Ze is om te beginnen een teleurstelling voor haar vader, die een zoon had gewenst. Het leven op het landgoed is niet slecht. Sandringham is vlakbij en ze speelt regelmatig met  de prinsessen Elizabeth en Margaret. Als de oorlog echter uitbreekt, worden zij en haar zusje overgelaten aan een verschrikkelijke nanny. De kostschool daarna, het gepresenteerd worden aan het hof, het wachten op een passende echtgenoot. Het is precies het beeld dat ik heb van de hoge Britse adel in Engeland in die periode.  Heerlijk om te horen

Anne wordt Maid of Honour bij de kroning van de Queen. Ze wordt verliefd, maar dat wordt niks als duidelijk wordt dat een paar verre nichten van haar in een inrichting zitten. Dan wil die man haar niet meer.  Haar vader wil haar eerst nog laten trouwen met een man van zijn eigen leeftijd, maar dan komt Colin Tennant op de proppen. 
Met hem trouwt ze en al tijdens de huwelijksreis wordt duidelijk dat de man (in mijn ogen) op z'n zachtst gezegd gestoord is. Hij heeft verschrikkelijke, abnormale driftbuien deze baron Glenconner.  
Hij heeft ook een bijbehorend landgoed natuurlijk.  En hij is heel rijk. Op een gegeven moment koopt hij het eiland Mustique en dat wordt een jet-set eiland. 
Anne krijgt drie zoons. De oudste raakt verslaafd en sterft.  De tweede sterft ook jong, aan aids en de derde zoon krijgt een zeer ernstig ongeluk met ernstig hersenletsel.  Daarna krijgt ze nog een tweeling, twee meisjes.  
Vervolgens wordt ze  hofdame van prinses Margaret, lady-in-waiting heet dat. Ze ontwikkelt beslist een vriendschap met Margaret, maar blijft haar altijd Ma'am noemen.  Door deze functie is ze heel vaak niet thuis. Wat misschien wel beter was.
We horen  verhalen over de prinses en over de queen. Veel verhalen!

Anne laat niet af. Ze scheidt niet van haar man, ze blijft trouw aan hem, hoewel hij niet bepaald trouw is én aan haar kinderen. Anne leeft haar jetsetleven. 
Na een huwelijk van meer dan vijftig jaar sterft Colin en dan blijkt dat hij zijn geld heeft nagelaten aan een bediende. 

Ik heb het allemaal ademloos aangehoord. Voor liefhebbers van de Crown  is het echt een aanrader. Binnenkort start een nieuwe serie en daar komt Lady Anne in voor. Prinses Margaret is vaak op Mustique geweest. 



17 opmerkingen:

Judy zei

Wat een leven...

Marlou zei

Ha Bertiebop,

wat een geweldig verslag!
Fijn om te lezen.
Ik was fan van The Crown, dus ik zal kijken of ik dit ook kan bemachtigen...

Prettig weekend!
Marlou

Nietzomaarzooo zei

Zag al een aantal interviews met deze lady in waiting. Heerlijk luisterboek vooral met de stem van Loretta.

Griemmank zei

Tja, er was veel inteelt in hoge adel en dan krijg je erg rare toestanden.
Voor hun rashonden en paarden keken ze op dit gebied wel goed uit, maar voor hun eigen kinderen gold dat wat minder :-(

nicole orriens zei

Ik heb dit boek ook in huis, uit de bibliotheek. Ik ben benieuwd!

Bertiebo zei

Anne zelf was niet anders gewend dan dat er door haar ouders niet naar haar werd omgekeken. Zelf had ze ook niet in de gaten dat het mis liep met haar oudste zoon. Toch blijkt uit het hele verhaal dat ze hield van haar kinderen. Het was gewoon zo, toen.

Sjoerd zei

Het is vooral het tijdsbeeld wat het interessant maakt. Volgens mij leven ze nog steeds heel veel in tradities en gewoonten.

biebkriebels zei

Ik heb er mee in mijn handen gestaan bij de boekwinkel, ga het toch maar lezen, vind het altijd wel leuk zo'n inkijkje in een leven.

Iris Flavia zei

Quite a rough life! I´m glad I´m a nobody... ;-)

Matroos Beek zei

Je hebt me overtuigd. Dank voor de tip!

Happy Earl Grey zei

Bedankt voor de tip, zet ik op mijn lijstje.

blauwruitje zei

ongelooflijk, inderdaad wat een leven en wat een ... van een vent.

guusje zei

Goeie tip. En zowel Holkham als Sandringham Estate kennen wij heel goed. Het is er zo prachtig, nu helemaal in de herfst.

Emie zei

Genoteerd!

Marthy zei

Ik geloof niet dat het een boek voor mij is.

Marleen zei

Wat leven ze toch in een aparte wereld.

Mrs. T. zei

Ik vind The Crown geweldig, dus dit boek gaat op de lijst. Momenteel luister ik veel podcasts, dus misschien moet ik ook maar 'ns een luisterboek gaan doen.