Totaal aantal pageviews

zaterdag 30 januari 2021

Hindelooper schilderwerk



Mijn moeder was,  evenmin als haar enige dochter, niet heel erg creatief. 
Handig was ze wel, ze kon heel goed naaien, goed breien en borduren en heel goed koken. In dat koken was ze wel creatief trouwens. 

Voor alle duidelijkheid, met creatief bedoel ik dat je zelf dingen verzint,  zoals wanneer je tekent of schildert. Maar dit terzijde, want daar zou je nog wel een discussie over kunnen voeren. 

Dus toen ze, ik denk dat ze al rond de zeventig was,  ineens zei dat ze ging schilderen, waren mijn vader en ik nogal verbaasd en dat is zwak uitgedrukt. We werden er ook erg vrolijk van. 
Tot bleek dat het ging om een cursus Hindelooper Schilderwerk. 
Ha, dat was heel wat anders. 
Ik heb nog twee dingen die ze  maakte. De plantenbak die je hier ziet en voor mij heeft ze een naaidoos gemaakt, een groene doos ook, zelfde kleur als de plantenbak.  En gevuld met alles waarvan ze dacht dat ik het nog wel eens nodig zou hebben. Zo lief. 

Maar dat schilderen,  was dus allemaal voorgeschreven hè. De achtergrondkleur en de patroontjes en hoe die bloemetjes dan geschilderd moesten worden.  Ze heeft er veel plezier aan beleefd en ik  heb er ook nog steeds plezier van. Toevallig is groen mijn lievelingskleur, dus dat past hier heel goed. 

Ik hoopte in Hindeloopen een en ander op dat gebied te zien, maar op een paar naambordjes na, viel dat tegen. 
Maar dit zag ik wel en dat maakte  het ruimschoots goed!!! Het waren luiken die zo versierd waren. 



22 opmerkingen:

sjannesblog.com zei

Dan moet je nog een keer terug naar het museum. Daar kom je aan je trekken.

Miriam zei

Heel mooi om iets in huis te hebben wat door je moeder met de hand is gemaakt! Misschien niet creatief in een bepaalde zin, maar toch eigen. Zo heb ik Hindeloper en Assendelver schilderwerk van een tante, breiwerk van mijn moeder, een pop die door een andere tante is aangekleed en nog het een en ander. Allemaal heel dierbaar en ik kan me voorstellen dat het ook voor jou zo is. Niet in geld uit te drukken, maar wel veel waard.

Judy zei

Wat een mooie herinnering aan je moeder, die naaidoos. En de bloemenbak ook zo mooi!
Wij hadden een Hindelopens dienblaadje met een donkerrode achtergrond op het dressoir staan.
Over creatief kun je inderdaad een hele discussie voeren. :)

Kitty zei

Een dierbaar aandenken aan je moeder :)

Emie zei

Elke dag een blog schrijven en daar foto's bij maken, vind ik behoorlijk creatief. Wat een leuke bloempot trouwens.

miekequilt zei

Wat een mooie plantenbak. Fijn om nog zoiets moois van je moeder te hebben. Ik dacht dat ze in Hindeloopen alleen stipwerk hadden. Helemaal verkeerd gedacht dus. Dit is echt mooi. En ik ben het met Emie eens.

Sjoerd zei

Voorgeschreven of niet, het is mooi werk...

mar zei

Mooie herinnering aan je moeder.

memvan7 zei

Wij hebben meerdere meubeltjes met Hindelooper schilderwerk, stoeltjes/ wieg. dienblad / kaarsenstandaard. Tsja simpel omdat we daar gewoond hebben. Maar eigenlijk vind ik de stoffen van de klederdracht nog veel mooier. Zo heel anders dan andere streekdrachten in Nederland.

Onliemie zei

Hupla dan ben ik dus ook totaal niet creatief. Ik ben enkel goed in naäpen. ;-) Maar toch vind ik het knap van je moeder dat "Hindeloperschilderen". Ik denk dat ik het er niet zo goed van zou afbrengen. Ik vind het trouwens een mooi hoekje dat je daar in je huis gecreëerd hebt. Volgens mij is dat ook al creatief zijn hoor.

Nietzomaarzooo zei

Denk dat je creatief inderdaad wat breder mag trekken. Mooie plantenbak en ook tamelijk uniek, want nergens te koop. Snap dat je het koestert.

biebkriebels zei

Leuk dat je moeder ineens een creatieve uitlaatklep kreeg. Ik vind het erg mooi geschilderd en de kleuren passen ook goed bij de planten.

Rianne zei

Mijn moeder en tante hebben die cursus gedaan en daarna heeft Mam het mij weer geleerd. Tijdens vergaderingen doodle ik nog wel eens Hindelooper bloemen.
Ik heb niets meer van Mams hand, maar wel de melkbus die door een professional is beschilderd.

Oubollig maar leuk.. ;-) Vooral vanwege de herinneringen.

Marthy zei

Mooi, die bak en ik zag het al, in jouw lievelingskleur. Hier ook totaal geen creativiteit maar wat Emie zei over die creativiteit van een blog maken, hmmmm....

elly zei

leuk dat je moeder dat moois en liefs aan je heeft nagelaten.

schrijfselsvanmij zei

Mooi! Ik vind de plantenbak van je moeder trouwens veel mooier (= minder druk) dan die paneeltjes. Ik ben vaak creatief bezig zonder echt creatief te zijn 😉

Ferrara zei

Een mooie herinnering aan de verfkunsten van je moeder.
Ik ben het eens dat je het begrip creatief breder kunt trekken.

Floor zei

Schitterend die luiken! Daar zou ik wel een quilt van kunnen maken :-)
Ik vind je moeder heel creatief hoor, mooi geschilderd al die bloemetjes, ook al is het voorgeschreven.
Dat is met mijn quilts ook hè? Bijna allemaal van een patroon gemaakt.
Leuk dat je die bak nog koestert.

Bertiebo zei

Nou Floor, je weet dat ik altijd vol bewondering naar je quilts kijk. Volgens mij verzin je hartstikke veel zelf. Ik zit momenteel weer volop te borduren. Dáár vind ik nou bijvoorbeeld niks creatiefs aan, het is gewoon handwerk. Met een leuk resultaat al zeg ik het zelf, maar creatief, nou nee. Dat zou het zijn als ik het patroon had bedacht of veranderd. In mijn ogen dan hè.

Alet Venhuizen zei

Creatief, of niet...... ik vind het prachtig gemaakt!

Anoniem zei

Dat zijn mooie herinneringen van je moeder. Op zo leeftijd beginnen met iets nieuws, goed van haar. Ze deed het ook nog goed.
Ik had een oom die in de hindeloopstijl schilderde. Ik heb dan ook veel in deze stijl geschilderde spul staan in de huiskamer. Erg mooi allemaal.

Charlie zei

Bertie ik sluit me de schrijfster die vindt dat je wel creatief bent: originele blogs iedere dag en daarbij goede foto’s dat is zeer creatief want het komt helemaal uit jezelf. Maar we vinden vaak dingen die we zelf doen of maken “gewoon”! We onderschatten on zelf. En je moeder had heel veel plezier in haar latere hobby schilderen en dat zie je!