Totaal aantal pageviews

woensdag 27 januari 2021

Nogal stom

 

Dit boek. 
Ik zie met enige regelmaat een blog over een boek bij haar van Triltaal en dan is dat vaak een boek waarvan ik denk dat het ook iets voor mij is. 
Dan reserveer ik zo'n boek en niet altijd, maar vaak wel ben ik er blij mee. 
Ik had ook echt zin in dit boek. 
Helaas bleek al snel  dat ik het verkeerde boek had gereserveerd. Haastig, onnadenkend, alleen naar de naam van de schrijfster gekeken en naar het woord castle. 
Enfin, het boek kwam en het bleek deel drie te zijn. 
Ja, in alle drie de delen komt het woord castle voor, sufferd die ik ben.
Maar ik ging het toch maar lezen, anders zou het weer zo'n gedoe zijn. En het bleek een superboek te zijn. Ha, ik moet nog maar zien dat de eerste twee delen beter zijn.

Het verhaal: 
Josephine gaat met haar gezin naar Schotland. Ze heeft twee zoons die allebei niet passen op de school waar ze zitten. Dat wordt een tocht langs allerlei peuten die tegenstrijdige en soms rare en/of onaardige adviezen geven. Er komt zelfs een rechtszaak. 
Het gezin heeft er meer dan genoeg van, ze gaan thuisonderwijs geven  en willen weg. 
Ze komen terecht op een soort idealistisch landgoed in Schotland met allerlei verschillende mensen, merkwaardige mensen ook. Maar ze kunnen daar niet blijven als de eigenaar dood gaat. 
Josephine zoekt werk en een cottage. Haar man vindt ook werk, ze vinden een huis en Josephine wordt huishoudster op een kasteel. De kinderen gaan goed op de kleine dorpsschool. Het leed lijkt geleden.

Als ik het goed begrepen heb, gaan de eerste twee delen over het werk en het leven op dat kasteel. 

Het boek is zeer afwisselend. Je leest een hoofdstuk over het Schotse avontuur en vervolgens een hoofdstuk over de gang van zaken in Den Haag met de kinderen en de school. 

Ik ben natuurlijk juf, dus ik was telkens net iets meer nieuwsgierig naar de hoofdstukken met het schoolgebeuren, het was echt afschuwelijk om te lezen hoe dat allemaal ging. Het was natuurlijk maar een kant van het verhaal, de kant van Josephine.

Ik herkende veel. Ik zal uit mijn eigen werk nooit die moeder vergeten die een bijna niet te stuiten huilbui kreeg, nadat ik haar verteld had wat een leuke, creatieve zoon ze had. Dat had in al die jaren nog nooit iemand tegen haar gezegd. 

Maar ook de rest van de avonturen (en dat waren echt avonturen),  ook die rest was buitengewoon boeiend. 

Absoluut een aanrader en je begrijpt dat ik de andere twee delen onmiddellijk heb gereserveerd. 

20 opmerkingen:

Miriam zei

Toevallig heb ik het eerste deel gelezen. Ik vond het boeiend, zonder dat er revolutionaire dingen gebeuren. Heel plezierig om te lezen voor het slapen gaan, wat mij betreft. En ... ik wist niet eens dat er nog meer delen waren. Natuurlijk ga ik die ook lezen, dankjewel voor de tip.

miekequilt zei

En nu maar hopen dat je gauw deel een en twee kunt gaan lezen.

KnutzEls zei

Deel en twee las ik al, deel drie ga ik zoeken.

Judy zei

Ik zou zo die moeder met die huilbui hebben kunnen zijn. Mijn zoon was een niet allerdaags kind en oh wat was er allemaal toch verkeerd aan hem. Maar zelden zagen ze zijn geweldige kant!

Katrien zei

Ik heb het ook perongeluk in deze volgorde gelezen, nou ja eigenlijk geluisterd via de bieb-app. Ik vond dit deel absoluut de beste! Ook vanwege het schoolonderwerp. De schrijfster heeft de boeken zelf ingesproken en dat kan ze ook!

Katrien zei

Gelukkig had hij een moeder die het wel zag.

Bertiebo zei

Oooh dat kan ik natuurlijk ook doen, Katrien. Luisteren. Hoef ik niet te wachten. Had ik niet aan gedacht. Wederom nogal stom

Sjoerd zei

Luisteren is voor mij geen optie, ik val er meestal bij in slaap en weet dan uiteraard niet tot wanneer ik wakker was.

Anoniem zei

Ook net uit, las in volgorde van uitbrengen ook de eerdere delen. Wat een schrijfster!

Anoniem zei

Ik ken de boeken niet, maar ik heb ze direct gedownload in koboplus.

Marlou zei

Ha Bertiebo,

jaaa... dat zijn echt boeken voor mij!
Ik ga ze meteen reserveren.
Moet wel eerst mijn boek uitlezen (zie in mijn rechterkolom), maar tegen de tijd dat dat uit is, is het eerste boek vast al voorradig.
Fijn!
Ik kan daar zo naar uitkijken!!

Groetjes!

Francien. zei

Alleen deel een gelezen. Ga de andere twee reserveren. Dank voor de tip.
Het zal je misschien interesseren, maar ik geef al weken thuis onderricht aan een uit groep 3 en een uit groep 7. Nu heb ik zelf altijd bovenbouw gedaan, dus dat werk uit groep 7 kan ik dromen. Maar wat is het leuk om weer eens groep 3 te doen. Half december begonnen en nu kan meneertje lezen, zit al in Avi E3. Er wordt al volop woordjes geschreven en rekenen gesplitst tot 20. Ik mag nog een week. Ben 's avonds goed moe maar weer zeer voldaan. En wat hadden we toch een leuk vak.
Gr. Francien.

biebkriebels zei

Ja ik heb ze ook gelezen, je krijgt een aardig kijkje in de engels adel.

Floor zei

Jij schrijft over het onderwijs. Toevallig sprak ik gisteren een onderwijzeres die les geeft op een school voor bijzonder onderwijs.
Ze geeft nu online les, en ik vroeg of dat voor die kinderen niet extra moeilijk was om zich thuis achter de laptop te concentreren.
Maar haar ervaring is dat het juist veel beter gaat met die kinderen, omdat ze momenteel niet zo worden afgeleid door andere kinderen.
Ook autistische kinderen deden het beter nu en maakte trouw hun taakjes.
Maar ja, het blijft wel een gemis dat ze hun vriendjes niet zien, maar een leerachterstand is er dus niet bij bij deze bijzondere kinderen.
Juf zelf vond het trouwens ook heel fijn om het zo te doen.

Nietzomaarzooo zei

Zijn hier niet verkrijgbaar bij de bieb, dan moeten ze elders gereserveerd worden. Maar ik ga wel even op de online app kijken. Bedankt voor de tip trouwens.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Jammer. Alleen in Nederlandse bib en boekhandel.

Purperpolletje zei

Als juf zeg ik dat ik deel 3 het allermooiste en-boeiendste vond. Deel 1 en 2 ook gaaf, maar dit spant de kroon. Wat kan het toch misgaan als het om passend onderwijs gaat, he...

Katrien zei

Haha nieuwe gewoontes moeten even inslijten.

Mrs. T. zei

Ik vond deel 1 dus echt superleuk. Deel 2 ga ik binnenkort lezen en dit deel moet ik nog kopen. Maar ook een aanrader dus.
Ik heb ook een podcast met haar geluisterd. Daar heeft ze het ook even over het voortraject en toen dacht ik al dat er wel iets heel ergs gebeurd moest zijn: https://www.nporadio1.nl/podcasts/blauw-bloed/394776-3-josephine-rombouts-beleefde-downton-abbey-in-het-echt

Marleen zei

O ja dat lijkt me een mooie serie om te lezen.