Totaal aantal pageviews

zondag 17 januari 2021

Mosterd na de kerstmaaltijd.

 Ja dit komt een beetje laat, maar het gaat over een schilderij en ik wist niet of ik dat al kon laten zien. 

Het ging zo: De vrijdag voor kerst kregen we een doos met allerlei lekkere dingen thuisbezorgd. Wijn, nootjes, iets met zalm, toostjes, enz. Erg lekker allemaal. 
De bedoeling was dat we daar 's avonds,  bij de kerstbijeenkomst van het museum, van zouden smullen. De virtuele kerstbijeenkomst. 
En dat deden we!
Eerst hield de directeur een toespraak. Hij is een zeer goede spreker, het is altijd een genoegen om naar hem te luisteren . Het ging onder andere over de nieuwe plannen van het museum. 
Daarna onthulde hij de nieuwe aanwinst van het museum. Een prachtig schilderij van Jacob Rotius.  Genaamd: Stilleven met vruchten en ham. 


Tetteretè.. tromgeroffel...


... en daar was het schilderij.  Heel erg mooi. 
(Deze foto's zijn dus gemaakt vanaf onze televisie en de kleuren kloppen niet echt. Ik kon het ook niet bijwerken want ik heb het doek dus niet in het echt gezien)
Ook hierover vertelde de directeur  mooi en enthousiast.  

Dit stilleven wordt gezien als een hoogtepunt in het werk van Jacob Rotius. Gemaakt rond 1670. 
Je ziet de welvaart van de 17e eeuw. 
De rijkdom aan fruit, de verschillende materialen die zijn gebruikt,  een porseleinen schaal bijv.  én een tinnen. De verschillende stoffen, van het tafelkleed, het servet en het gordijn.  Een prachtige roemer, die je op deze foto bijna niet ziet. Kortom super. 

Bovendien, die  Jacob Rotius is de zoon van een andere Rotius, nl. Jan Alberstsz. Rotius.  Een schilder die veel bekender is en die ook wel de Rembrandt van Hoorn wordt genoemd. Van hem hangt er al veel  prachtig werk in het museum.  Dus nu werk van vader én zoon. 
Ik kan daar zeer van genieten en ik hoop straks in het echt nog veel meer. Hier nog een andere foto van het schilderij. Gisteren uit de nieuwsbrief gevist. 


Ik word ook weer eens nieuwsgierig. Bijvoorbeeld naar wat het schilderij gekost heeft. Wie het ontdekt heeft? Komen er dan tips binnen? Hoe wordt zo'n besluit genomen en vooral zou ik meer willen weten over die Jacob. Hij was getrouwd, had kinderen, maar maakte waarschijnlijk zelf een eind aan zijn leven.  

We hadden een leuke avond, die vrijdag want na de onthulling was er nog een kwis waar iedereen aan mee kon doen. En of het nou door die wijn kwam? Wij wisten helemaal niks. 




21 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een mooi schilderij. Het zal ook wel vol symboliek zitten, dat maakt het ook nog eens interessant. En er komt zeker een tijd dat we het in het echt kunnen gaan zien.

sjannesblog.com zei

Wat een leuk initiatief vanuit het museum! Jullie hadden een leuke avond en zaten eerste rang bij de onthulling van zo'n nieuw schilderij. Nog even geduld, dan kun je het in het echt gaan bewonderen.

Sjoerd zei

Dan duurt wachten lang... Wat mij betreft, ik heb genoeg van Corona...

Katrien zei

Wat een ontzettend leuke avond is jullie als vrijwilliger aangeboden.

Judy zei

Wat een prachtig schilderij! Ik zou er ook meer over willen weten. Er schijnt allerlei symboliek in te zitten, in dit soort schilderijen.

KnutzEls zei

Om vaak naar te gaan kijken, straks.... Elke keer weer wat nieuws zien en je verbazen over wat er met verf en talent getoerd kan worden.

guusje zei

Die laatste zin.
Ja kwam zeer zeker door de wijn. Jij en niks weten. Kan het me niet voorstellen.
Ik houd ook erg van dit soort schilderijen. En van Engelsen en Engeland, maar niet van de Engelse variant. Wegwezen hier.

anja zei

Wat een prachtig schilderij, en wat een originele manier om jullie "aanwezig" te laten zijn bij de onthulling!
Ja, ik zou als ik jou was dan ook gelijk meer willen weten, over het schilderij, over de schilder enz.
Nu het nog wel even zal gaan duren voor je het schilderij in het echt kunt bewonderen, je tijd dan maar goed besteden met "onderzoek".

mar zei

Leuke avond hadden jullie zo.

Ageeth Mooij zei

Ik ben elke keer weer ontroerd bij het horen, lezen, zien over hoe mensen denken in oplossingen en kansen. Een bijzondere kerstbijeenkomst!

Céline zei

Wat een leuk idee, en een fijne avond.

Nietzomaarzooo zei

Wat een originele manier om toch een nieuw schilderij te kunnen onthullen. Hulde. En ach...dat jullie niks 'wisten', dat maakte de avond denk niet minder leuk.
Kan me zo voorstellen hoe jullie dit schilderij in het echt willen bewonderen. Nog even volhouden.

Firma Fluitekruid zei

Ik krijg meteen trek,als ik naar dat schilderij kijk! Leuk hè, zo'n online feestje. Wij hadden een bingo met 50 collega's, en kregen van tevoren knabbels, wijn en bingokaarten toegestuurd. Was erg gezellig!

Iris Flavia zei

I agree, that sure is a "Wohlstand" one ... me ...would not have expected from that time-period.
:-) Yes, the wine it was, LOL

Floor zei

Mooi schilderij. Prachtig zoals alles echt lijkt op het doek.
Misschien gewoon vragen wat het gekost heeft? Maar ik denk dat ze het liever geheim houden.
Vaak komen schilderijen van een particulier die is overleden, en de erfgenamen vinden het niet mooi, of willen liever geld.
Maar wel leuk dat iedereen er nu van kan genieten als het museum weer open mag.

Neeltje zei

Wat leuk zeg dat dit zo kan. Prachtig schilderij.

Ferrara zei

Wat een mooi gebaar van het museum. Ik kreeg bij het lezen heimwee naar Henk van Os, die kon ook zo boeiend uitleg geven. Je leerde veel van hem.

Marleen zei

Mooi initiatief dat ze dit op deze manier deden. Haha de wijn! 🤣

Marthy zei

Wat leuk om dat op kerstavond voorgeschoteld te krijgen, zo voel je je echt betrokken bij 'jouw' museum. En dan met een glaasje en hapje, niet slecht.

Anoniem zei

Gelukkig hebben we de techniek om dit te kunnen doen. Wat een verrassing. Het is een mooie schilderij.

Sami zei

Great initiative by the Museum and a beautiful work of art!