Dit is het boek waar ik het gisteren over had.
De mannen van Maria, van Anneloes Timmerije.
(Ik had het boek al eens eerder gereserveerd in de bieb, toen Els er iets over had geschreven. Maar dat duurde me toen te lang. Gelukkig werd ik er nu weer op gewezen en reserveerde opnieuw)
Het verhaal:
Maria is een officiersdochter. Maria van Aelst heet ze. Ze woont in Steenbergen en ze is nog een meisje als ze in het jaar 1625 door haar ouders naar de Oost wordt gestuurd. Ze wil niet, maar ze moet.
Met zes andere meisjes gaat ze scheep en dat is in het kader van de volksplanting. De bedoeling is dat ze in Batavia kinderen gaat baren voor de V.O.C. heren. Er waren vrouwen nodig, de stad moest zich ontwikkelen.
De overtocht duurt zo'n negen maanden en is iets verschrikkelijks. De stank, de viezigheid, de doden, de begrafenissen op zee, een man die haar lastig valt en daarvoor de doodstraf krijgt...
En dat is dan alleen nog maar de reis er naar toe. In Batavia zelf is het ook nog niet best.
Maria trouwt daar, ze moet wel, met een oudere man. Maar na anderhalf jaar is ze al weduwe. Ze is niet dom en sterk genoeg om altijd vooruit te kijken. Er komt een tweede echtgenoot die ook weer jong sterft en een derde man. Ze komt door die huwelijken, die allemaal kinderloos blijven wel steeds een trapje hoger op de maatschappelijke ladder.
Financieel onafhankelijk wordt ze ook en maakt daar gebruik van door zelf te gaan handelen. In diamanten.
Die derde man is Antonio van Diemen en die wordt Gouverneur-Generaal, zoals J.P. Coen dat ook was. De hoogste functie ter plaatse. Tussendoor zijn ze nog terug in in Amsterdam. Weer die reis.
Ook Antonio van Diemen sterft en als Maria voorgoed terug is in de Republiek, trouwt ze nog een keer. Ze is dan een van de honderd rijkste mensen van die tijd. En dat voor een vrouw!
Ik vond het boek zeer boeiend, zeer.
Wel vind ik het lastig om te bepalen wat feit en wat fictie is. Over Maria van Aelst is niet heel veel bekend.
Toch merk je aan alles dat Anneloes Timmerije geen onzin vertelt en zich terdege in de tijd heeft verdiept. Ze kwam op het idee voor dit boek toen ze een proefschrift over Antonio van Diemen las en zich verbaasde over het feit dat zijn vrouw nauwelijks bekend was.
15 opmerkingen:
Heel interessant! Er zit in mijn familie ook zo'n verhaal, van later datum, over een intrigerende vrouw. Maar dan moet ik er wel veel bij verzinnen.
Een sterke dame. Vond het ook een interessant verhaal.
Feit of fictie, de geschiedenis gaat wel meer voor je leven. Leuk!
Lijkt me een goed boek. Bedankt voor de tip.
Helemaal met je eens, ik hou erg van dit soort boeken!
Interesting book indeed!
Ja, dat lijkt me ook lastig omdat ik ook historisch geïnteresseerd ben in dit stukje geschiedenis. Wat is nu feit en wat is fictie? In deze categorie zijn er nogal wat boeken. Oudere boeken van Hella Haasse bijvoorbeeld, maar ook Mrs Degas van Arthur Japin waarvan ik heb genoten en dat ik kan aanbevelen.
Ken de boeken niet maar klinkt interessant.
Lijkt me een heel mooi boek, ook omdat mijn vader in die streken geweest is.
Klinkt interessant!!
Beautiful blog
Please read my post
Zeker interessant boek. Veel te weinig geschreven over de vrouwen in die tijd. Terwijl die toch ook een grote rol hadden.
Ik heb verschillende boeken van deze schrijfster op mijn e-reader staan, eens kijken of deze er ook bij staat.
Bedankt voor de tip!
Een reactie posten