Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 september 2021

Charlotte's Web

 
Waarom een goed kinderboek een goed kinderboek is, dat is niet altijd helemaal duidelijk.
En waarom sommige kinderboeken ook geschikt zijn voor volwassenen, ook niet helemaal
Ik denk wel dat het belangrijk is dat de schrijver zich weliswaar richt op kinderen, maar niet zo dat hij echt op z'n hurken gaat zitten.
Een goede schrijver stopt er zijn ziel en zaligheid in en buigt een beetje mee en dat is ook voor grote mensen duidelijk. Dat blijkt dan uit het taalgebruik en de zinnen die er in zitten die kinderen misschien  niet eens opvallen.

Een tijdje geleden schreef Iris over dit boek, Charlotte's Web. Een boek dat ik als kind las en daarna nooit meer. En nu zomaar ineens wilde ik het beslist weer lezen. Wat ik deed. Nou ja, ik luisterde. (Wat zijn luisterboeken toch een zegen!)

Dit is zo'n soort boek waar ik het net over had. Een heerlijk verhaal, goed geschreven met zinnen die me,  los van het verhaal,  raken. En een betekenis die ik er als volwassene aan kan geven.

Het is natuurlijk ook niet voor niets dat dit het meest verkochte kinderboek ter wereld is. Volgens Wikipedia hoor, maar het zal in ieder geval zeer goed verkocht zijn. 

Op een dag worden er op een boerderij biggetjes geboren. Een ervan is te klein, niet sterk genoeg en de boer, de vader van Fern,  wil het biggetje doodmaken. Maar Fern zeurt net zo lang tot ze hem mag houden en voedt hem met een fles. Ze noemt het biggetje Wilbur en ze raken zeer aan elkaar gehecht. Maar hij gaat te veel kosten als hij groter wordt en moet dan toch weg. Naar de oom van Fern die hem vet gaat mesten voor de slacht. 
Daar,  in de schuur bij die oom,  hoort Wilbur wat zijn lot zal zijn Hij heeft dan al vriendschap gesloten met de spin Charlotte en zij gaat Wilbur redden. 

Het is een prachtig verhaal, echt. En in mijn ogen gaat het over vriendschap, liefde en hoop. Niet dat ik dat als kind er uithaalde. Of misschien ook wel,  maar ik benoemde het niet. Nu wel. En dat is de kracht van een goed kinderboek!

(Ik ben helemaal geen held met dieren. Ik ben echt bang voor muizen en een vogel die mijn huis binnenkomt vind ik ook eng. Maar spinnen heb ik nooit eng gevonden. Integendeel, superinteressant vind ik ze. Misschien wel door dat boek.  Onze kleindochter (5) is wel bang. Ze zat laatst bij ons in de auto, gelijk met een spin. En ik kon praten als Brugman, niets hielp. We moesten echt stoppen en de spin eruit laten, zo eng vond ze het. 
Tja... van die angsten)


10 opmerkingen:

miekequilt zei

Zo'n oud en bekend boek zou ik toch gelezen moeten hebben in mijn jeugd. Ik was lid van de bieb en las heel veel. Maar ik herinner het me niet. Leuk dat jij er zoveel goede herinneringen aan hebt je gaat het vast aan je kleinkinderen voorlezen.

Judy zei

Ook al kan je het als kind niet benoemen, je haalt de boodschap van vriendschap liefde en hoop er vast wel uit. Mooi is dat!

Neeltje zei

Mooie illustraties!

Kitty zei

Zelf ken ik het helemaal niet maar het lijkt me een mooi boek. Net een paar stukjes gelezen bij bol.com. Ik denk dat Daan er nog te klein voor is en Emma zeker, maar het gaat op mijn "lijstje voor later".

Sjoerd zei

Ik ken het ook niet, maar zo te horen heb ik dus wat gemist.

Jolande zei

Ik kan je kleindochter helemaal begrijpen :-)
Ik ben ooit begonnen aan het kijken van de film, maar ben gestopt omdat ik wist dat ik nachten nachtmerries zou krijgen van de spin, maar ik vond het wel jammer want het is inderdaad een heel mooi verhaal.

biebkriebels zei

Ik moet bekennen dat ik deze nooit gelezen heb....

Marthy zei

Ik ken het boek niet. Misschien ga ik het wel kopen voor Saar, die leest veel.

Jeanne zei

Lijkt me mooi!

Sami zei

I've never read that book, but now I think I need to read it.
I'm scared of spiders and mice, but birds don't scare me at all.