Totaal aantal pageviews

zaterdag 11 mei 2024

Mus

 Gisteren eindigde ik met Edith Piaf. Piaf betekent mus. Voila! 


Alltijd als we in Artis zijn, denk ik aan de allereerste keer dat we met ons oudste kind in Artis waren. Dat kind was nog erg klein, twee of zo. We hadden  hem altijd veel voorgelezen. En in boeken voor jonge kinderen komen veel dieren voor. Olifanten. leeuwen en giraffen en... 
Dus we dachten nu gaat het gebeuren, nu gaat hij al die dieren in het echt zien. 


Nou, hij zag ze heus wel, maar zijn interesse ging vooral uit naar ... de musjes. Daar werd hij pas echt enthousiast van. Ha, ik kan er nu nog om lachen. 
Vorige week toen de kleinzoons hier logeerden, gingen we weer eens naar Artis. Zij zijn inmiddels al wat ouder en vonden de grote dieren wél interessant. 

Overal in Artis zie je bordjes waar op staat wat voor dier er op die plek te zien is, met verdere informatie. 
En wat ik nou zo leuk vond is dat er ook een bordje stond betreffende de mus!!!
Met informatie. 
Daar stond oa op dat Artis een groene oase vol stadsnatuur is, midden in Amsterdam. 
Dat Artis vele soorten inheemse dieren, planten en microben huisvest en zich inzet om bij te dragen aan de biodiversiteit in de stad. 
Met een tip voor thuis: Hou wat rommelige hoekjes in de tuin voor die soorten! 

En verder wat informatie over mussen. Bijv. dat mussen meestal binnen een straal van een paar honderd meter van hun geboortenest blijven. 

Hoe dan ook:  toen wij er toevallig deze week weer waren hebben we een hele tijd bij de mussen staan  kijken. Ze zijn echt heel erg leuk. Druk ook en ze maken een heel mooi geluidje. 


Op deze plek en in de buurt van het bord zaten er heel veel. 


Het was nog vakantie en dus waren er overal rennende en lawaai makende kinderen. Waardoor het lastig fotograferen was. Dus dan nog maar even op de bloemen richten. Prachtig toch? 

16 opmerkingen:

Judy zei

Ah wat leuk die musjes in de dierentuin! Hier in de stad zie ik vrijwel nooit een mus. Behalve als ik langs een bepaalde struik loop, dan hoor ik ze kwetteren met zijn allen.

Mevrouw W. zei

Mussen en muizen horen eigenlijk wel een beetje bij een dierentuin en gelijk hebben ze: er is genoeg eten te vinden. Mussen zijn gezellige vogeltjes.

izerina zei

Hier komen de musjes elke ochtend eten. Het blijft leuk om te zien

In de weer zei

Zó leuk !

Sjoerd zei

Ik vind mussen en mezen ook echt Nederlands. Hier zitten voornamelijk mezen in de tuin.

roentare zei

The flower shot is pretty

sjannesblog.com zei

Mussen zijn eigenlijk prachtig, ja.

Lot zei

We hebben er veel in de tuin, ze broeden onder de zonnepanelen op de schuur van de buren en die schuur vormt een deel van de linkerkant van onze tuin. Op de rand zitten ze ook veel en in onze vijgenboom kunnen ze zich makkelijk verstoppen Toch hebben we al 2x een sperwer gezien die iets verderop een musje verorberde.

Kitty zei

Mooi bruggetje, hahaha. Mijn vader noemde Edith Piaf ook wel "De Mus". Leuke vogeltjes, we hebben ze hier ook in de tuin, zal bij jullie dan toch ook wel?

Wij waren 6 mei in Artis, toen was het ook aardig druk. Hadden we wel verwacht hoor met de vakantie en het heerlijke weer.

Iris Flavia zei

Cute story, yes, sparrows we have loads here, too! Also beautiful flowers.

Ferrara zei

Mussen zijn gezellig. Helaas zien we ze in onze tuin niet veel meer. Maar straks op het bosrijke plekje onder de de luifel van de caravan gaat het los aan onze voeten. Kan me er nu al op verheugen. Ik kan me mijn desillusie nog herinneren dat onze kleinkinderen destijds meer oog hadden voor de speeltuintjes die her en der verspreid stonden. Ze waren blijkbaar nog te klein om aandacht aan de dieren te geven.

Miriam zei

Mussen zijn behoorlijk zeldzaam aan het worden, al zagen we onlangs er wel eentje op een terras op het strand. Duidelijk een kind-aan-huismus, die echt zat te wachten of we een kruimeltje over zouden laten.

Charlie zei

Leuk om zo over de mussen te praten want we zien ze zo weinig id tuin bv in tegenstelling tot vroeger! En we hebben nog wel zo’n dikke liguster haag waar ze zo heerlijk in zouden kunnen zitten! Maar sinds enkele maanden zien wij een mussenpaar in de tuin en snoepen van wat er opgehangen is! Wie weet komt er ook gezinsuitbreiding!

Floor zei

Mussen zijn ook mijn lievelingsvogels. Meestal heel sociaal en zo gezellig met een groepje bij elkaar.

Marthy zei

Gek, we hebben het altijd over andere, mooie vogels en nooit over mussen. En ze zijn zo leuk, zogezellig, ze horen bij ons.

Elizabeth zei

Een paar jaar geleden waren er maar weinig musjes, nu lijken er weer meer te zijn.
Het is een prachtig gezicht om ze bezig te zien!
Maar ja..., daarvoor ga je eigenlijk niet naar de dierentuin...