Totaal aantal pageviews

zondag 11 november 2018

Gräns

Gräns, de tweede film die ik zag tijdens de Hoornse filmdagen.
Gräns, dat betekent grens (vertelde de inleider van dienst vooraf)
Ik vond het een zeer merkwaardige film.
Ik gaf een scheurtje in drie en dat betekent een zes als het in rapportcijfers zou zijn.
Maar ik heb er een beetje spijt van, van die zes.
Want de film was dan wel heel vreemd, maar ik ben wel vanaf de eerste minuut geboeid geweest.
Het is nu een week geleden en zij, de hoofdrolspeelster die je daar ziet, zit nog steeds in mijn hoofd. Dus een acht was misschien toch beter geweest. Ik heb gewoon nog nooit zo'n film gezien.
Het verhaal:
Tina werkt als grenswacht, douane. Daar is ze heel goed in, want ze kan gevoelens ruiken. Zoals schuld en angst. Ze staat daar gewoon en je ziet dan haar neus een heel klein beetje bewegen, haar bovenlip. En dan pikt ze er feilloos smokkelaars uit. Een jongen met teveel drank bij zich.  En iemand die kinderporno op z'n telefoon heeft. Ze wordt in haar werk zeer gewaardeerd. Ze woont in een huisje in een bos, met iemand waar ze niet van houdt en ze zorgt min of meer voor haar oude vader. Op een dag komt er een man langs bij de douane,  met net zo'n afwijkend uiterlijk als Tina zelf heeft.  Vore heet hij. Ze komen in contact en Tina ontdekt een heleboel over zichzelf. Hoe ze was en hoe ze is geworden. Ze ervaart ook voor het eerst dat er iemand is net zoals zij.
De film lijkt eerst gewoon, een film over een bijzondere vrouw.
Maar dan verandert toch de hele sfeer en ik weet niet of het nou horror is of fantasy of... Misschien is er wel geen hokje voor deze film.

Eero Milonoff, Ali Abassi, Eva Melander.
De hoofdrolspelers, hier met de regisseur in hun midden, zijn werkelijk onherkenbaar. Dat is echt ontzettend knap gedaan. Als ik bedenk dat die film natuurlijk niet in een keer is opgenomen... Wat een werk moet dat geweest zijn.
Het Hoornse publiek was trouwens niet enthousiast. De film eindigde op de zeventiende plaats, van de twintig. Maar ja, dat zegt dus niet alles. Mijn waardering kwam ook pas later. Dus ik laat toch de trailer zien. Wat ik eerst niet van plan was. Ook omdat je wel eens iets anders moet zien







10 opmerkingen:

Kitty zei

Lijkt me een geweldige film!

Sjoerd zei

Toch zijn dit ook de films waar een mens naar moet kijken, wellicht wat minder mooi, maar wel films met een verhaal wat verteld moet worden.

Judy zei

Intrigerende film, zou hem wel willen zien.

sjannesblog.com zei

Maakt me nieuwsgierig.

Nietzomaarzooo zei

Las in het Parool dat deze film geschikt is voor Buitenbeentjes :)

Emie zei

Pfoe...ziet er niet echt aanlokkelijk uit. Bijzonder dat je in tweede instantie de film goed vindt. Ik heb momenteel meer behoefte aan wat luchtigers.

Happy Earl Grey zei

De hoofdrolspeelster is voor deze film heel veel kilo aangekomen las ik in een interview. Ik had de trailer al gezien en twijfelde om te gaan. Maar nu ik je blog lees ben ik toch nieuwsgierig. Groetjes

Bertiebo zei

Hahaha!

Ageeth Mooij zei

Gezien de poster is het geen film voor mij. Ik zit niet te wachten op al dat extra spoken in mijn hoofd ;-)

Marlou zei

Hi Bertiebo!

Deze film staat al op m'n lijstje.
Lijkt me een intrigerende film!
Vanmiddag naar Leave No Trace.
Ben daar ook zeer benieuwd naar. Ik heb overigens een Cineville-pas. Niet gek!

Groetjes van Marlou

.