Totaal aantal pageviews

woensdag 3 april 2019

Druk

Druk in Amsterdam?
Ja, het is druk in Amsterdam en in deze tijd van het jaar zie je het er nog steeds drukker worden.
Het is sowieso al een drukke, volle stad en de toeristen doen er nog een schepje bovenop natuurlijk.
Er zijn mensen die zich daar aan ergeren en niet zo'n beetje ook en de roep om maatregelen hoor je steeds vaker.
Toch,  als wij er zijn, als we er aan de wandel zijn, als we dan een klein beetje afwijken van de highlights, zitten we zo op minder drukke punten, plekken waar het evengoed prachtig is, maar waar je een rustige sfeer  ervaart. Echt waar.
We zoeken die plekken ook op. 
Maar ja, ik ben geen inwoner van de stad dus ik heb makkelijk praten.  Als je toevallig ergens woont in Amsterdam, waar veel toeristen komen, dan kan het zijn dat je de klos bent.
Dat er in jouw 'neighbourhood' mensen rondlopen die zich echt schandelijk gedragen. Niet bepaald alsof ze thuis zijn. Vies!
Dan kan het zo zijn dat dit soort afbeeldingen verschijnt op de deuren.
Dat er allemaal bordjes komen om het publiek te vragen normaal te doen.  Dat gebeurt en het is erg dat zoiets blijkbaar nodig is.



We maken  vaak een praatje onderweg. Vorige week nog, met een vrouw die al achtenvijftig  jaar aan een gracht woonde. Ze leek trouwens sprekend op Adele Bloemendaal. Praatte ook precies zo.
'Ja', zei ze 'het is druk, maar wel altijd reuring, nooit saai'.
 Ze vertelde dat ze wel eens op de katten van haar dochter in Purmerend ging passen en dat ze dan na een dag haar zoon opbelde. 'Kom me alsjeblieft ophalen, ik word gek hier'.

18 opmerkingen:

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

ja... dat is helemaal waar: het gedrag van veel toeristen laat nogal te wensen over.
En dan gaan ze nota beide benen ook nog eens fietsen terwijl ze nog nooit op een fiets gezeten hebben... Boeh!
Gelukkig woont Henry vrij rustig, weliswaar in het centrum, maar toch.
En elke keer weer weten we mooie plekjes op te zoeken...

groetjes!
Marlou

Neeltje zei

Noordwijk loopt in het hoogseizoen ook vol. Ik wacht dan een rustiger periode af.

pourquoi pas ??? zei

Wij wonen in een dorp maar als je al ziet wat hier al achtergelaten wordt aan vuil en hondenpoep door de mensen die hier wonen. Echt schandalig om zo je eigen plek te bevuilen.
En ja wat zijn mensen toch brutaal en ik kan mij zo goed voorstellen dat je er van baalt als je op een toeristische plek woont. Heb je de verhalen van de keukenhof en tulpenvelden meegekregen? daar maken ze ook zo een puinhoop.

Ferrara zei

Ik ben het met je eens dat er in Amsterdam nog rustige plekken zijn te vinden, maar ik kan de inwoners van die stad ook wel begrijpen dat ze van de toename en het gedrag van de toeristen wel eens genoeg hebben. En de lui die nog nooit op een fiets hebben gezeten en dan ook nog een gids moeten volgen door het drukke verkeer zijn echt levensgevaarlijk. Dat zouden de bureau's die dergelijke evenementen aanbieden zich moeten realiseren.
Maar hoe dan ook, het blijft een leuke stad.

sjannesblog.com zei

Tja, alles heeft zijn voors en tegens. Dat van Purmerend kan ik helemaal mee voelen.

nicole orriens zei

Wat bijzonder dat die mevrouw al zo lang aan de gracht woont. Het lijkt me een heel mooi plekje. Wel bijzonder al die speciale borden en geboden in Amsterdam. Blijkbaar is het nodig.

Wieneke zei

Het schijnt vooral in de zeven straatjes niet meer te doen te zijn, heb ik gehoord. Hordes toeristen komen daar. In Rotterdam en Groningen is het veel leuker en relaxter, maar dat moet een geheim blijven :-)

Judy zei

Ik ken eigenlijk Amsterdam nauwelijks, omdat ik het altijd zo druk vind. Maar kan me voorstellen dat je de drukte beter kunt vermijden als je de weg weet.

Marthy zei

Ik groeide op in de drukke badplaats Nordwijk. 's Zomers kon je daar ook over de hoofden lopen. Toen vond ik die drukte leuk, nu hou ik beslist niet meer van druk.

schrijfselsvanmij zei

De mooie stad Riga is met name in de weekends een waar walhalla voor vrijgezellenfeestjes. Gats dus.

miekequilt zei

Ik was laatst op de Noordermarkt. Druk maar gezellig. Wat ik vreselijk vond is de hash lucht op het station en de Haarlemmerdijk was helemaal vreselijk. Heel jammer.

Floor zei

De laatste keer dat ik in Amsterdam was vond ik het ook verschrikkelijk druk, maar dat kan je verwachten in een grote stad. Dat is hier in Utrecht ook wel zo.
Maar helemaal buitenaf wonen lijkt me ook niet zo leuk, wel gezellig om wat mensen te zien.
Rommelkonten heb je overal, gewoon jammer is dat.

Sjoerd zei

Doe mij dan toch maar de rust van een dorp, voor mij hoeft al die reuring niet meer. Daar kan ik verhalen genoeg van vertellen.

Anoniem zei

Dat is zeker erg...

Ineke zei

Ben blij dat ik in een "dorp"woon, al wordt het langzaam aan ook druk hier.

Mrs. T. zei

Ik vind het sowieso bizar hoe mensen zich gedragen als ze niet thuis zijn. Op het werk ook, wat maken sommigen er een bende van. En iets opruimen? Nee hoor. Zouden ze dat thuis ook doen?

Marjorie zei

Maar eh, is het niet precies hoe wij ons gedragen in steden als Parijs, Londen, Berlijn, Venetie enz. ? Alleen zijn wij dan de toerist.

Onliemie zei

Drukke steden is voor even wel leuk maar geef mij toch maar de pure rust van de natuur. Ook wel erg dat mensen zo weinig respect hebben voor mekaar.