Totaal aantal pageviews

woensdag 10 april 2019

Gouden Eeuw in Hoorn


Toen ik dit zag, waande ik me even in een andere tijd. In de Gouden Eeuw.
Een periode in de geschiedenis waar ik altijd nieuwsgierig naar ben geweest. Natuurlijk is mijn beeld, sinds ik een kind was, gigantisch gewijzigd.
Het was bepaald geen rozengeur en maneschijn in die tijd. Ik weet het, maar toch... als ik in een tijdmachine terug kon, zou ik moeten kiezen tussen de 17e eeuw en de prehistorie en dan zou het denk ik toch de 17e eeuw worden.

We gingen naar de film, afgelopen zaterdag en dan kom je langs deze plek, de haven van Hoorn. Daar is het eigenlijk altijd wel mooi, maar deze keer vond ik het heel bijzonder. En ik was blij dat ik mijn fototoestel bij me had.
Je ziet op de foto het schip De Halve Maen. Niet op de vaste ligplaats.
En omdat alles nog een beetje grauw en grijs was, leek het net echt.
Ik heb er een poosje staan dromen...

Eigenlijk werd gedemonstreerd hoe zo'n sloep vanaf het water op het schip werd getakeld. Op de manier zoals dat in de 17e eeuw gegaan zal zijn.
Het schip ligt al een aantal jaren in Hoorn en je kunt het bezoeken. Nog wel, want dit schijnt het laatste jaar te zijn.
Dit schip is nagebouwd, na uitgebreid bronnenonderzoek,  van het schip dat o.l.v.  Henry Hudson (en in opdracht van de V.O.C.),  een doorgang naar Indië probeerde te vinden, door Amerika.
In 1609!
Dat is niet gebeurd. Hudson zag meer in de handel in beverhuiden en zo werd een kolonie gesticht, Nieuw Amsterdam. Nu New York.
Met De Halve Maen waren al eerder reizen ondernomen, handelsreizen. Uiteindelijk is het schip vergaan in 1618.

Hoorn is een echte VO.C. stad en staat dit jaar helemaal in het teken van de Gouden Eeuw. Er verscheen zelfs huis-aan-huis een echte glossy. Op de achterkant zie je een paar bezienswaardigheden verenigd in het Rondje Gouden Eeuw in Hoorn.


Als je dat rondje zou maken, zou je op bepaalde uren mij aan kunnen treffen in één van die bezienswaardigheden, in Huis Bonck. Als gastvrouw. Ik ben nog maar net begonnen hoor, dus ik zal er nog wel eens op terug komen. En ik heb er al eerder iets over verteld, klik.

13 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat een mooie foto van dat schip. Hebben de mannen in de sloep bijpassende kleding aan? Dat lijkt mij zo vanwege de muts die ze ophebben. En wat leuk dat je gastvrouw bent. Hopelijk krijg je veel bezoekers.

Marlou zei

Hoi Bertiebo,

heb jij daar even een topfoto gemaakt!
Wat een prijswinnertje.

Ik ga in de tijdreis met je mee naar de Gouden Eeuw!

groetjes van Marlou

.

Marleen zei

Dat is echt Nederland op z'n best. Wat een rijke historie hebben we toch.

Floor zei

Prachtige foto van dat schip! De zeventiende eeuw... ik ga met je mee hoor in de tijdmachine.
Lijkt me prachtig om daar even rond te kijken.
Nemen we ons fototoestel mee, wat zullen ze daar dan gek opkijken, en Rembrandt kan wel inpakken met zijn portretten :-)

Sjoerd zei

Dat lijkt me ook wel wat, leven in de gouden eeuw... Maar ik denk dat de meeste verdienste daar destijds aan wal waren.

PerthDailyPhoto zei

I love the tall mast ships, they seem so romantic but I'm sure it wasn't always so 😊 If I could travel back I think it would be to the 1920's, but only if I had lots of money in that time 😀

Wieb zei

Een stad met geschiedenis..
Mooi die foto van het schip...

Ineke zei

Geschiedenis, wat vond ik dat een mooi vak vroeger op school. Nog steeds interesseer ik mij voor het verleden.

blauwruitje zei

Mooi zeg. De halve Maen is prachtig. Eigenlijk fascineert de hele historie rond die tijd mij. En wat leuk dat je gastvrouw bent. Ik kom zeker een keer een bezoekje brengen.
Groetjes Sandra

Ageeth Mooij zei

Ik vind je foto prachtig Bertie!
Huis Bonck intrigeert mij.

Judy zei

Prachtige foto! Wat leuk dat je gastvrouw wordt in dat mooie museumhuis, ben benieuwd naar je verhalen!

Onliemie zei

Gastvrouw? Ik ben benieuwd. Neem je je fototoestel mee naar de film? Of heb je dat gewoon altijd mee? Zou ik ook vaker moeten doen. En zo zie je maar dat je dan onverwacht een topfoto kan maken.

Bertiebo zei

Ja ik heb het bijna altijd mee
En zeker als ik lopend ergens heen ga. Je weet maar nooit en het is maar een kleintje hè