Op een voetstuk is hij geplaatst.
En dan ook nog op de Roode Steen, een belangrijk plein in het centrum van mijn stad, Hoorn. Ook de stad van Coen, vandaar dat beeld.
Coen was de stichter van de stad Batavia. Hij was als gouverneur-generaal mede verantwoordelijk voor de groei en bloei van de V.O.C..
En dus ook voor de daarbij behorende rijkdom van dit kleine landje. In de Gouden Eeuw en ver daarna.
Helaas was Coen ook verantwoordelijk voor de dood van zo'n vijftienduizend mensen op de Banda-eilanden.
Daar op die eilanden groeide namelijk nootmuskaat.
En die groeide nergens anders ter wereld en was zeer kostbaar.
Coen (en zijn opdrachtgevers) wilden het monopolie op de handel in nootmuskaat.
De bewoners van de eilanden wilden zelf bepalen met wie ze wilden handelen.
Dat liep uit op een massamoord. Coen was uiteraard de sterkste. Vervolgens werden er slaven aangevoerd om de plantages te gaan bewerken.
Dat is het verhaal in een notedop.
Dat beeld van Coen moet weg vinden mensen. Een beeld van een massamoordenaar. Anderen vinden van niet.
Nou, daar wordt al heel lang over gepraat, geprotesteerd, gedemonstreerd en gereld, soms.
Gevolg is een aantal jaren geleden al geweest, dat op de sokkel van het beeld staat aangegeven dat Coen niet alleen de held is geweest.
En in ons museum, het museum van de Gouden Eeuw, is in de V.O.C. zaal heel duidelijk te zien en te beleven hoe het allemaal gegaan is, toen.
Als je kijkt en luistert weet je echt wat er gebeurd is.
Dat moet ook, de zwarte kanten van de geschiedenis moeten duidelijk zijn
Het beeld, geplaatst in 1893, is trouwens zelf ook geschiedenis.
Het was een tijd waarin helden nodig waren.
Ik weet het niet wat het beeld betreft. . Weg of blijven? Of in de museumtuin zetten, gewoon op de grond.
Onze directeur had een mooie oplossing bedacht. Hij denkt aan een toevoeging bij het beeld. Een eigentijds monument dat laat zien hoe we nu naar het verleden kijken.
De maatschappelijke discussie moet nog gevoerd worden. Er is nu een burgerinitiatief, waardoor de gemeenteraad het probleem in ieder geval in behandeling zal moeten nemen. .
Hoe dan ook, ik vond mijn foto nogal bijzonder.
Misschien voorspellend.
Kijk, daar gaat-ie, Jan Pieterszoon Coen.
24 opmerkingen:
Ik persoonlijk vind dat Coen moet blijven als onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis.
Gave foto. En dat beeld zou ik niet weg willen. Je kunt er zo veel bij vertellen, leren, herinneren aan dingen die gedaan zijn en waarvan we nu zeggen "dat kan ook anders, beter". Als het weg gaat, worden n dezelfde fouten weer gemaakt.
Ik ben het helemaal eens met Sjoerd en KuntzEls.
En wat je foto betreft die vind ik fantastisch.
O jee, hij staat al in de vrachtauto om weggevoerd te worden. Een iets minder prominente plek, bijvoorbeeld in het museum en met de nodige uitleg, zou ik toch passender vinden. En dan op de lege plek een nieuw kunstwerk met verwijzing naar de plaats waar hij terecht is gekomen.
Zeker toepasselijke foto.
Ah, ik vroeg me al af: 'Mag dat beeld er nog wel staan?' En toen kwam inderdaad de rest van de post. Ik mag toch lijden dat het gewoon blijft staan zeg. Er is ook nog zoiets als Geschiedenis.
Die foto is heel bijzonder!
Ik weet het ook niet wat de discussie betreft. Hij is een onderdeel van onze geschiedenis, geen held meer, maar toch. Mijn voorouders uit Nederlands-Indië hebben vermoedelijk ook connecties met de VOC. Dat is toch het verhaal van toen.
Als we van de geschiedenis willen leren, dan moet het beelden gewoon blijven staan. Eventueel met wat meer uitleg.
Inderdaad beter het beeld laten staan en de ware geschiedenis erbij dan het gewoon maar weghalen. Dan mag de voorgevel van het stadhuis ook wel helemaal weggebikt worden.
een minder prominente plek, of in ieder geval van zijn sokkel af vind ik wel logisch. Het ' geschiedenis' argument vind ik eerlijk gezegd wat oneigenlijk. Onze moderne geschiedenis is bijvoorbeeld ontegenzeggelijk mede gevormd door Hitler. Daar zetten we ook geen beelden van neer om ons dat te herinneren.
Ik word een beetje moe van al die "correcte" meningen tegenwoordig. Geschiedenis blijft geschiedenis of het nou leuk was of niet.
Dit is niet het stadhuis. Het is het Westfries Museum
I think it´s good the statue is still there.
Sunday. We turn on the TV and, like very often, Hit#er is on. I deeply hate it, but... we must never forget!
We must know about the dark sides to prevent them from coming back.
I felt bad seeing monuments gotten teared down in America. They tell stories, if bad ones often. Make kids ask, "who is this?". Learn. Not repeat on those.
And we have good ones, also and the kids ask, "who was this?" - and they might become a mathematician or something else useful.
History is part of our world.
Met Renske eens. Van geschiedenis moet je leren. Laat staan en vertel alles over de man. Het museum met zijn koloniale collectie speelt daar een goede rol in.
Mooi gevangen dat beeld van Het Beeld in die wegrijdende auto. Ja, misschien wel symbolisch, maar de tijd draait door en onze inzichten over de geschiedenis ook. In zijn tijd werd zo'n massamoord anders beoordeeld. Zag men de oorspronkelijke inwoners niet eens als volwaardige en gelijkwaardige mensen.
Lijkt me dat een uitleg over de tijd en over zijn daden op zijn plaats is.
Hm, JP kan altijd terecht in Oldeberkoop (dorp in onze gemeente) waar een prachtig park is dat uitermate geschikt is voor alle ongewenste standbeelden. Ze willen ze daar erg graag hebben.
Suggestief leuke foto. En voor mij mag hij ook blijven. Met de ware geschiedenis erbij vermeld, dat zeker wel. En op een andere plek zou toch ook goed zijn.
Gaaf, die foto! :-) Van mij mag hij wel van zijn voetstuk, dus dat het beeld wel blijft bestaan, met uitleg erbij, maar niet op een sokkel. Dat heeft toch iets van verering. Maar helemaal weg hoeft hij van mij niet, want dan doe je alsof die bladzijde in de geschiedenis helemaal niet bestaan heeft.
Je foto is leuk, goed geschoten. Van mij mag het beeld blijven staan.
Bijzondere foto.
Ik vind dat we, hoe logisch ook, vaak met onze ideeën van nu kijken naar het verleden. Daarmee wil ik niets goed praten, want er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd. Denk dat het goed is om gebeurtenissen te duiden. En ik wil toch ook nog wel even zeggen dat er volgens mij geen land (of volk) ter wereld is dat niet één of meerdere schandvlekken in de geschiedenis heeft. En ook daarmee wil ik niets goedpraten.
De geschiedenis mogen we niet vergeten. De aanpak van het museum en ook de vernieuwde tekst op de sokkel lijken me duidelijk. Wat een lucky shot, die foto van die vrachtwagen.
Je foto is geweldig mooi, op het juiste moment op de juiste plek !
Je foto is prachtig!
We kunnen het beeld wel weghalen maar niet de geschiedenis herschrijven...
In mijn jeugd woonde ik in de J.P. Coenstraat. Dat heeft mijn beeld van deze man een beetje vertekend. Maar van mij mag het beeld blijven staan, met een bord erbij met uitleg over hoe we nu over hem denken.
Een reactie posten