Totaal aantal pageviews

donderdag 24 september 2020

Leesgewoonten

 Bij Inge, van  Schrijfsels van mij, zag ik een leuke tag. Hij mocht gebruikt worden en dat heb ik dus bij dezen gedaan. Ik vind het ook altijd leuk om in boekenkasten van andere mensen te kijken. En lezen over de leesgewoonten van anderen en over hun favoriete boeken, vind ik ook fijn. Daar gaan we:

Wanneer en hoe lang lees je?

Altijd, maar het vaakst in bed. Ik slaap slecht dus ik lees het langst in slapeloze nachten

Waar lees je?

Overal. Maar echt overal. Ik heb ook altijd een boek bij me

Koop je vaak boeken?

Ik kocht altijd veel boeken. Tot een paar jaar geleden. Toen besefte ik dat ik al die boeken niet meer ging lezen. De meeste niet. Vanaf dat moment kocht ik geen fictie meer. Nog wel eens kunstboeken en ook nog wel eens kinderboeken. En boeken voor mijn verzameling oude meisjeboeken.

Ik ben heel mijn leven, zo lang als ik me kan herinneren lid van de bibliotheek. Tegenwoordig reserveer ik alles wat ik wil lezen in de bieb. Dat wordt keurig voor me klaargezet en ik krijg een berichtje als het er is. Als ze het boek zelf niet hebben in mijn bieb, dan bestellen ze het  bij een andere bibliotheek. Ik kom er in deze periode alleen om de boeken te halen. Maar normaal gesproken is het ook een heerlijke plek om te snuffelen, te lezen in de tijdschriften, lekker te zitten met een kopje thee.

E-reader of papier?

Papier, zonder twijfel. De e-reader is voor noodgevallen en die hebben zich tot op heden nog niet voorgedaan

Favoriete kinderboek?

Het Witte Paardje van Elizabeth Goudge. Dat is,  las ik later,  ook het favoriete boek van J.K. Rowling. Dat vond ik leuk. 
Ik lees nog steeds graag kinderboeken. 
Toen ik nog juf was, vond ik dat een mooie smoes. En nu heb ik kleinkinderen, ook een goede reden. 
Er zijn nog een paar boeken die ik hier wil noemen. 
Namelijk de complete serie: Anne van het Groene Huis van L.M. Montgomery. 
En tenslotte een vrij recent kinderboek, van Annet Schaap: Lampje

Favoriete genre?

Heb ik niet

Van welke schrijver lees je elk boek?

M.J. Arlidge en ik heb alles gelezen van W. F. Hermans (maar lang niet alles begrepen)

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

Lampje van Annet Schaap en toch ook wel De Bijenhouder van Aleppo

Welk genre zou je nooit lezen?

Ik heb ooit eens een Boeket-reeks boekje doorgeworsteld (voor een werkstuk), maar dat vond ik (hoewel ik niet vies ben van een romantisch verhaal),  toch echt helemaal niks.

Fictie of non-fictie?

Allebei! En een combinatie, zoals in De Kaasfabriek  van Simone van der Vlugt, het boek dat ik momenteel lees, vind ik ook interessant

Is er een boek dat je leven veranderd heeft?

Ik kan niet een speciaal boek noemen, maar ik denk vooral alle kinderboeken. Mijn ouders vonden lezen belangrijk. Bij ons thuis werd gelezen. Ik ben enig kind, er was nog geen tv, dus het moest ook wel, maar ik vond het heerlijk. Al die kinderboeken hebben me veel gebracht. Heel veel! Ik ben mijn ouders om meerdere redenen dankbaar, maar dit is er een.

15 opmerkingen:

Marlou zei

ha Bertiebo,

wat leuk...
Lijkt wel een soort van interview.
Ik ben net zo'n lettervreter als jij!

groetjes!

guusje zei

#metoo Vanaf 1 oktober wekelijks bewijs op mijn Instagram.

Nietzomaarzooo zei

Interessant kijkje in het hoofd van een boekenliefhebber. Ruik soms nog steeds hoe het rook in de bibliotheek in mijn geboortestad. Als ik ergens in de kelder de boeken van Asimov bekeek.

sjannesblog.com zei

Leuk om te lezen!

Jeanette Renting zei

Leuk om te lezen. De bijenhouder van Aleppo heb ik net uit, indrukwekkend.

Kitty zei

Heerlijk als je je in een boek kunt verliezen. Mij lukt het niet zo, al jaren niet meer :'( En iedere keer als ik jouw boekenberichtjes lees denk ik: 'ik moet er eigenlijk gewoon weer eens aan beginnen'. Wie weet, van de winter...

Sjoerd zei

Heel af en toe lees ik wel eens een boek, nu ben ik bezig met het zoutpad... Maar leuk om dit te lezen.

biebkriebels zei

Altijd leuk om te zien wat mensen lezen en ideeen op te doen. Met de Corona thuiszit situatie ben ik weer meer gaan lezen in plaats van steeds de deur uit te rennen.

schrijfselsvanmij zei

Leuk om dit ook bij jou te lezen 😀

Els04 zei

mooi!

Ferrara zei

Heerlijk een boek om helemaal in weg te reizen. Nachtblauw van Simone van der Vlugt of Spaans Hondje van Rascha Peper en natuurlijk Lampje. Ik noem er maar een paar.

Emie zei

Jaaaa, leuk om ook jouw leesgewoonten te weten. Lampje heb ik aangeschaft naar aanleiding van jouw aanbeveling en ben het helemaal met je eens.

Anna Lines zei

Heeft hier iemand nog op de MMS gezeten in de jaren 60? Wat heb ik daar geleerd dagelijks te lezen! 40 Nederlandse boeken (in de boekenlijst waren alle perioden in de Nederlandse literatuur vertegenwoordigd). En over ieder boek schreven we een beknopte samenvatting.
En dan waren er nog 10 boeken uit zowel de Franse, Duitse en Engelse literatuur, maar die las ik gedeeltelijk in het Nederlands...). Toen onze schooldagen bijna voorbij waren somde onze onvergetelijke lerares Nederlands. deze ervaring uitstekend op: jullie mogen al die boeken voor mijn part vergeten, maar ik hoop van harte dat jullie geleerd hebben een goed boek van een slecht boek te kunnen onderscheiden. Ik lees dagelijks en ga nooit van huis voor langere tijd zonder een boek bij me te hebben.

blauwruitje zei

Wat heerlijk dat je een lezer bent. Ik zou graag meer willen lezen maar dat lukt me gewoonweg niet. Wie weet ooit....

Marthy zei

Lezen is mijn redding in slapeloze nachten.