Totaal aantal pageviews

woensdag 17 maart 2021

Ik gaf mijn stem weg.


Nou, zo erg was het niet hoor, met mij.
Maar ik zat wel vol twijfels, want: 
- Ik ga liever niet een stembureau in. 
- Stem verloren laten gaan dan maar? Dat druist tegen alles in. 

Mijn man mocht stemmen per post. Ik niet. Onbegrijpelijk. Ik vind dat dingen nodeloos ingewikkeld worden gemaakt. En het is nog misgegaan ook in een aantal gemeentes. Heel raar. 

Maar goed, je kan natuurlijk ook iemand machtigen. Dan moest er een kiezerspas aangevraagd worden. Dat gebeurde. 
Ik werd nog wel  gebeld door iemand van de gemeente met de vraag of ik me ervan bewust was dat zo'n kiezerspas verloren kan gaan met de post en dat ik in dat geval geen nieuwe zou krijgen. En dat het dus slimmer was om het ding te komen halen op het gemeentehuis. Ja, duh,  dan zou ik net zo goed zelf kunnen gaan stemmen. 

Enfin, de pas arriveerde gewoon op tijd en ik vroeg onze dochter of zij voor mij zou willen stemmen. 
'Ja hoor', grapte  ze, 'Baudet zeker?'

Ik kan er gelukkig op rekenen dat ze dat niet doet. We stemmen op dezelfde partij, waarbij onze stemmen zullen gaan naar de lijsttrekster én de volgende vrouw. 

27 opmerkingen:

Kitty zei

Ik heb jaren op de eerste vrouw op de lijst gestemd maar las laatst dat je beter op de eerste vrouw kunt stemmen die buiten de peilingen valt. De eerste vrouw op de lijst komt toch wel in de kamer. Heb nog even gezocht bij de SGP 😜 maar helaas.,,

Jeanne zei

Ik had ook liever per post gestemd.
En dochter en ik stemmen ook op dezelfde partij en vrouw.
Zou dat dezelfde zijn als die van jullie?

Kitty zei

We hebben trouwens gisterenmiddag gestemd, in de sportzaal van het wijkcentrum. Was rustig en prima geregeld, alle ruimte ook.

izerina zei

Ik kon per post stemmen en heb dat gedaan.

Elizabeth zei

Nee, geen stem verloren laten gaan hoor...
Wij gaan vanavond stemmen en het zal wel druk zijn ben ik bang...

Judy zei

Ik mocht ook niet per post. En ben op maandagmorgen vrij vroeg gaan stemmen op het gemeentehuis. Het was er doodstil op mij en de bemensing van het stembureau na. Dus niet eng. Ik mocht het potlood houden.
Ik stemde voor het klimaat.

klaproos zei

het is in de winkels ook druk, ik neem aan dat de stemlokalen nóg betere maatregelen hebben dan de winkels,

stemmen op een vrouw ja slim :-)

Iris Flavia zei

Crazy, but good thing you gave your voice.

KnutzEls zei

Wij stemden gisteren. In het ons bekende stembureau, dat nu was om getoverd tot een kruipdoor circuit. Achter erin voor er uit. Was rustig en gestemd op een vrouw.

Emie zei

Omdat we niet thuis zijn en per post mogen stemmen hebben we dat dit keer gedaan. Dat hierbij tamelijk veel mensen fouten hebben gemaakt, vind ik onbegrijpelijk.

Nana zei

In België mag je helemaal nooit per post stemmen. Zou nochtans geen slecht idee zijn. Hopelijk winnen de beste. ;-)

biebkriebels zei

Ja hoe ingewikkeld kan je het maken, we hebben alles in de juiste enveloppes gedaan, hoop maar dat het aangekomen is en meetelt!

Marlou zei

Ja mooi Bertiebo,

natuurlijk laten wij oinze stem niet verloren gaan.
Goed dat je je dochter hebt gemachtigd.

Het was overigens best wel stil in het stembureau.
Ik gind rond koffietijd.
maar ze vertelden, dat het tot dan toe goed doorstroomde...

Groetjes!

In de weer zei

Ach, die stond bij ons ook in de krant ( BD )
Wij zijn naar het stembureau geweest en zoals meestal was het niet druk.
Een was er voor ons en toen die weg was mochten wij naar binnen.
Mondkapje op, handen ontsmetten voor en na het stemmen.
Goed geregeld in een grote ruimte.

Floor zei

Mocht gelukkig wel per post stemmen. Het was ook niet eenvoudig, dus goed lezen.
Daar ging het vaak mis bij ouderen. Het lag niet aan de gemeente, maar aan het niet goed lezen, of het niet begrijpen hoe het moest. Maar ik kan me goed voorstellen dat het mis ging.

Marthy zei

Hebben niet per post gestemd maar zijn maandagmorgen onderweg ergens heen gestopt in buurdorp Haastrecht waar het echt prima geregeld was. Werden ontvangen door een dame die wat instructies gaf en konden daarna gaan stemmen in een leeg stembureau. Andere kant van het gebouw er weer uit, de hele operatie duurde 8 minuten. Hier waren we heel tevreden over. Man en ik hebben alle twee op een vrouw gestemd, wel op een andere partij.

Mirjam Kakelbont zei

Ik heb ooit eenmaal op een man gestemd en heb nog spijt...
Mijn man heeft mij ook gemachtigd, gna gna (-:

Jolande zei

Wij zouden in Nederland mogen stemmen, maar dat doen we niet meer omdat we gewoon veel te weinig weten van de politiek daar.
Hier mogen we ook stemmen omdat we hier meer dan 5 jaar wonen, maar hier is stemplicht en als we een keer zouden gaan stemmen vallen we daar ook onder.
Er zijn heel vaak verkiezingen als wij weg zijn, dus we beginnen er niet aan.

miekequilt zei

Wij hebben deze keer in de kerk gestemd. Toen mijn man ging, was het rustig. Ik ging wat later en vond het chaotisch: een moeder met zoon die voor het eerst stemde. Ze gingen samen in één hokje, en dat mocht natuurlijk niet. Ik werd niet herkend van mijn rijbewijs, ja, dat lange haar hè. En na mij een meneer die aangesproken werd omdat hij per post had kunnen stemmen, maar toch liever naar het stembureau kwam. Ik dacht, dat is zíj́n keuze, dat mag toch? Maar mevrouw de voorzitter had er wel wat over op te merken.
Ik was blij dat ik weer thuis was.

Jeanette Renting zei

Het was zo goed geregeld hier, de mensen stonden ook keurig allemaal op 1,5 meter te wachten tot ze naar binnen mochten. We kunnen het wel!! En ook voor zeemanzoon gestemd met een volmacht, die voor dit soort dingen geldig is. We laten geen stem verloren gaan.

Ferrara zei

In huize F. ging het stemmen dit keer per post. Ik stemde op een vrouw, maar niet alleen omdat ze vrouw is. Ik vertrouw op haar kennis en ervaring.

schrijfselsvanmij zei

Ik heb gestemd: per brief, op een vrouw

Marleen zei

Toos en Henk zijn meesterlijk, ze staan ook in onze krant. Wij gaan straks nog stemmen, in een grote sporthal.

Mrs. T. zei

Ik snap dat hele 'stem op een vrouw' niet zo goed. Ben meer van stem op de, in jouw ogen, beste kandidaat. Als dat dan een vrouw is prima.

Verbaas me over dat het met dat schriftelijk stemmen zoveel fout gaat. Lezen is ook een kunst. Of laat het door iemand uitleggen als je het niet snapt. Of is dat weer te simpel gedacht?

Neeltje zei

Natuurlijk gestemd! 🔴

Marion van de Sande zei

Uiteraard gestemd. Wij wonen 200 meter van het grote stadhuis, zijn te jong om per post te mogen stemmen. Tijdens onze avondwandeling op maandagavond zagen we dat er niemand was, die ochtend ook al niet. En ook al behoren wij niet tot welke risicogroep dan ook; we zijn terug gegaan naar huis en hebben de spullen gepakt en zijn terug gelopen en hebben gestemd. We waren de enige, alles was perfect geregeld, eenrichtingsverkeer, handen desinfecteren, spatschermen enz. Er was geen enkele kwetsbare dus wij namen de ruimte in en daardoor voor de woensdag weer 2 personen minder. (Overigens was het gisterochtend en avond ook helemaal niet druk).

Na afloop een extra grote ronde gemaakt omdat we niet zo op 21.00 uur hoefden te letten. Heerlijk. Ook een prettig gevoel dat ik tussen de drukte van gezin en werk niet meer hoefde te kijken wanneer we zouden gaan stemmen.

Sinds een aantal jaren stemmen mijn man en ik niet meer op dezelfde partij, ik ben geswitcht. En dus heeft mijn man op een vrouw gestemd, omdat zij nummer 1 staat én de beste kandidaat van die partij was. En ik op een man, ook nummer 1, omdat ik hem simpelweg en verreweg de beste kandidaat vind.
Gisterenavond snel de avondwandeling gemaakt na werk en daarna heerlijk de hele avond voor de tv. We zijn beiden blij met de uitslagen alhoewel het vanmorgen toch net iets minder werd met de bijgestelde cijfers.

Ik vind dat het stemmen goed geregeld is in dit land. In korte tijd werd het stemmen per post geregeld. En ja, dat ging zeker niet vlekkeloos maar dat lag niet aan de overheid of een aantal gemeenten. Het lag aan de ouderen die per post stemden, ik heb bij mijn ouders gezien dat de instructies echt niet moeilijk waren. Maar wellicht is het een kwestie van slecht lezen. Op tv zag ik dat Jan Terlouw het ook bijna verkeerd deed, toch een zeer intelligente man. Dat het daarna opgelost werd door de 'verkeerde' stemmen alsnog mee te laten tellen vind ik ook klasse, al zal er ongetwijfeld wel weer een verontwaardigd iemand roepen (al dan niet in het Latijn) dat het stemfraude is en zijn partij op die manier bestolen is.

De enorme groei van de opkomst tussen 18 en 24 jaar stemt me ook blij, heel belangrijk dat die leeftijdsgroep hierin geïnteresseerd raakt. Vanaf hun geboorte hebben we onze kinderen altijd meegenomen. O hemel, wat een verhaal, politiek, mijn stokpaardje.

hanneke zei

Wij mochten per post stemmen, maar zijn gewoon op woensdag naar het stembureau gegaan.