Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 mei 2021

Diva

 

Als ik dit boek had zien liggen in de bieb, dan had ik het beslist meegenomen. Alleen al vanwege de foto! Ik hou van dit soort foto's uit de jaren twintig/dertig van de vorige eeuw. 
Foto's van die echte filmsterren.
Ik heb nooit films gezien uit de roaring twenties hoor, de foto's van de sterren vind ik genoeg. 

Maar goed ik zag dit boek dus niet liggen, maar kreeg een uitgebreide mail van bloglezer Marijke Ferwerda. Zij dacht dat dit boek wel iets voor mij zou zijn. Zo leuk en ik reserveerde het onmiddellijk, want Marijke heeft me al eens eerder een goede leestip gegeven. 

Dit is wat Marijke er van vertelde. Ik kan het niet beter samenvatten, dus met haar toestemming, post ik het hier:

Het boek beschrijft het leven van onze enige, echte Hollywooddiva met een ster op de Hollywoodwalk of Fame: Jetta Goudal
Haar naam was oorspronkelijk Julie Henriette Goudeket  (1891-1985 )                                                       

Zij stamde uit een welvarende Joods orthodoxe diamantair familie uit Amsterdam. 
Maar dit milieu benauwde haar zo dat zij in 1917 de laatste boot die nog naar Amerika voer nam. 

Om haar verleden geheel achter zich te laten en veranderde zij haar naam en afkomst.  Haar naam werd Jetta Goudal , afkomstig uit Parijs uit de gegoede kringen. 
Zij heeft dit haar hele leven volgehouden en was daarom ook voor velen een mysterie.
In de VS aangekomen , woonde ze eerst in New York en had daar succes, maar omdat ze meer ambities had vertrok zij naar Hollywood. Ook daar had zij succes en dit allemaal bereikt op haar eigen kracht omdat ze helemaal alleen was in Amerika en het zo ook wilde.
Zij werd een gevierde filmster, beeldschoon, intelligent en begaafd, maar ook vasthoudend met eigen ideeën en zij wilde graag inspraak hebben bij de rollen die zij speelde, kortom zij liet niet met zich sollen en stond haar “vrouwtje”. Dat viel zeker niet altijd in goede aarde bij de heren regisseurs zoals de belangrijke Cecil de Mille, ( in de verte ook van Nederlandse afkomst en Joods). 
Jetta Goudal begon een rechtszaak tegen hem over de ongelijkheid van actrices in Hollywood, die zij won en dit leidde tot de Goudal-wet voor betere betaling voor vrouwelijke actrices en daarbij richtte zij in samenwerking de acteursvakbond op. 
Jetta won de rechtszaak, maar voor haar zelf had zij toch verloren, want haar filmcarrière was eigenlijk ten einde omdat de grote regisseurs haar geen rollen meer aanboden. 
Maar Jetta zou Jetta niet zijn geweest als zij de draad weer niet oppakte : zij trouwde met een Schotse architect, die de huizen van de beroemde sterren inrichtte en zij werd zijn rechterhand en ook hierin was zij zeer begaafd.
Binnen dit alles speelde zich natuurlijk ook nog de 2e Wereldoorlog af met al zijn verschrikkingen, ook voor haar familie in Nederland! waar zij nooit meer terug was geweest en ook geen contact mee had!

Kortom Bertie een bijzonder boek over een bijzondere vrouw! En dat wilde ik hier vertellen . Ik hoop dat het niet een te lang verhaal is geworden, maar dat komt gewoon door dit interessante onderwerp.


Het is een beetje raar gegaan met dit boek. 
Ik verheugde me er erg op, begon ook meteen, las een stukje en legde het weg. 
De reden: veel te veel details, te veel, te uitgebreid. Niet van plan om verder te lezen. 

Maar toen mijn andere boeken uit waren ging ik toch nog even in het boek kijken en ondanks mijn bezwaren, bleef ik deze keer wel lezen. Het is ook zo'n bijzonder verhaal, over een bijzondere vrouw. Dus ondanks  mijn eerste valse start, greep het boek me toch en las ik het helemaal uit, 315 bladzijdes lang. Want wat een vrouw!!

Dankjewel, Marijke!

12 opmerkingen:

Judy zei

Soms duurt het even voordat een boek je 'pakt'. Interessante vrouw.

Rajani Rehana zei

Beautiful blog

Rajani Rehana zei

Please read my post

Sjoerd zei

Een mooi stukje geschiedenis... wereldberoemd, maar niet in Nederland.

Emie zei

Wat bijzonder dat we haar in Nederland nauwelijks kennen.

Iris Flavia zei

This sounds like she was really a wonderful woman, beautiful and fighting, if for others. Glad she found another passion, too.

miekequilt zei

Fijn dat het goed kwam tussen jou en het boek. Soms moet je inderdaad even lezen, voordat het boek je pakt.

sjannesblog.com zei

Leuk dat het zo kan gaan met een boek.

simone zei

Zet ik op mijn lijstje, nou zeg maar gerust lijst! En die lijst wordt ook maar niet korter ondanks dat ik al aan mijn 32ste boek bezig ben dit jaar....

Marthy zei

Nooit gehoord van deze vrouw maar het lijkt me een interessant boek.

In de weer zei

Staat boven aan mijn lijst.

Alet Venhuizen zei

Wat een bijzonder leven heeft die vrouw gehad. Ik kende haar niet.