Totaal aantal pageviews

zondag 18 december 2022

Steen, papier, schaar

 

Een boek dat nogal bijzonder begint: Charles de man van Anne en de vader van Charlotte, krijgt een ernstig ongeluk. Anne krijgt een politieagent aan de deur die haar het slechte nieuws komt vertellen. 

En wat doet Anne? Ze zegt dat ze zelf naar het ziekenhuis zal rijden, wil geen hulp en maakt eerst haar stoofschotel af. Ze vindt het zelf ook raar, maar toch pas daarna belt ze haar dochter.

Vervolgens leren we Anne en Charlotte en Charles echt kennen. Charlotte (30) woont niet meer thuis, heeft een relatie met Gabriel en Anne heeft een vriendin, Janet. Ook de laatste twee mensen leren we kennen,  terwijl het verhaal teruggaat naar de tijd dat Anne Charles leerde kennen en naar de tijd dat Charlotte klein was.

Charles ligt in het ziekenhuis in coma en de twee vrouwen zoeken hem op natuurlijk. En gaandeweg wordt er van alles duidelijk. 

Waarom Charles een (in mijn ogen) nare man is. Waarom Anne blijft hangen in een ongelukkig huwelijk, waarom Anne niet ingrijpt, terwijl je als lezer wel wil gillen: doe wat, Anne. 
Het wordt duidelijk waarom Charlotte is zoals ze is, onzeker, een beetje zwaarmoedig. 

Het wordt allemaal duidelijk in deze goedgeschreven roman. Vrolijk maakt dit verhaal niet. Ik herkende macht en machtsmisbruik zowel geestelijk als lichamelijk, zwakte. En toch ook liefde. Uiteindelijk.

De titel is mij niet helemaal duidelijk overigens. Er is een spelletje dat zo heet. Steen ( je maakt een vuist), wint van schaar. Papier (vlakke hand), wint van steen.  Schaar (twee gespreide vingers), wint  van papier. Het zal dus wel doelen op de verhoudingen binnen het gezin, maar daar moet ik veel te lang over nadenken. 

Toch vond ik het boek boeiend. Goed geschreven en een aanrader. 

11 opmerkingen:

Petra1945 zei

Papier wint niet van papier maar van steen. Pas het maar even aan, dat is duidelijker.

Judy zei

Het is een spelletje inderdaad, om te bepalen wie eerst mag. Maar de connectie van het verhaal zie ik ook niet.

Iris Flavia zei

Sounds... strange. Oh, that game sure made it into many a show :-)

Anoniem zei

Bedankt Petra, ik heb het veranderd.

mar zei

Ik zocht het ook in de onderliggende verhoudingen.

miekequilt zei

Dat lijkt me iets te spannend voor mij. Onze kleinkinderen proberen mijn man te leren hoe dat moet: steen, papier, schaar. Hij weet het natuurlijk wel, maar doet net alsof hij het niet weet. Lachen!

Marthy zei

Ik ben er ooit in begonnen maar het kon mij niet boeien, dat heb je weleens.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ik las het. Goed geschreven!

Mrs. T. zei

Lijkt me een mooi boek. Ik noteer de titel.

Sjoerd zei

Ik heb het boek toevallig laats bij een boekhandel zien liggen, en heb het niet meegenomen.

Mevrouw Niekje zei

Ik ken het boek, heb het een paar jaar geleden gelezen en vond het een mooi boek.