Totaal aantal pageviews

woensdag 14 december 2022

Utrecht

 'Neem even de tijd stond' , er in de beschrijving van onze wandeling in Utrecht. 'Neem even de tijd en wandel het gebouw eens binnen. Het was een groot postkantoor en het is nu een prachtige bibliotheek met horecagelegenheid'. En inderdaad, prachtig. Over die oude postkantoren die NIET zijn gesloopt en die nu een mooie bestemming hebben gekregen heb ik het hier al eens eerder gehad. Geweldig


Het was lastig fotograferen, met mijn falende toestel. Deze foto is gejat, maar je krijgt een hele kleine indruk. Weet je wat het is, als ik die beschrijving niet had gelezen was ik misschien niet naar binnen gegaan. Ik vond het erg mooi


Leuk vond ik ook dit en helemaal nu het einde van de postzegel me nabij lijkt


Daar stond ik nooit bij stil, maar die eerste Nederlandse postzegel, dat was natuurlijk ook wel iets hè. 
Ik vind het nu nogal grappig dat er op stond: Postzegel. Ja dat kon maar beter duidelijk zijn. 

We liepen verder en werden weer helemaal enthousiast over Utrecht. 
Wat boffen wij toch in Nederland. Wat is er veel dat interessant is of mooi of ....

Speciaal voor Utrecht zijn de Werfkelders. Er werden lang geleden kkades aangelegd op waterniveau en vandaar uit tunnels naar de aanliggende kelders van de huizen ernaast. Was dat even handig met het lossen van schepen. 
Maar nu zijn die kelders voornamelijk voor de horeca. Het was wonderlijk genoeg terrasweer in november, leuk om te zien. 

Verder zagen we bijzondere huizen, hofjes, gevelstenen, gevels, kerken. In de wandeling opgenomen ook nog heel wat musea als daar zijn Spoorwegmuseum, Centraal Museum, Universiteitsmuseum, Nijntje, Speelklok. 
Wij kozen er een:  het Catharijneconvent. Vanwege mijn duidelijke voorkeur voor schilderijen met daarop Maria en het Christuskindje. Bijv. op dit doek uit 1470, een Anna te Drieën: Moeder, dochter en kleinzoon. Die kleinzoon is zo schattig.


Nou ja en zo kan ik dus nog wel doorgaan. Nog iets moois, deze trap, genaamd Vanishing Staircase en bedacht door de kunstenares Birthe Leemeyer in 2018


Dit lijkt op een trap, maar het is een Folly. Dat houdt in dat het niet functioneel is.  De treden zijn gekanteld wat het lastig maakt om naar boven te klimmen. Er werd wel op gespeeld en de bedoeling is dat de natuur het over gaat nemen. De planten tussen de treden maken deel uit van het kunstwerk en zijn speciaal geselecteerd. Het moet groen worden. 


Dit vond ik ook leuk: een Utrechts Leesplankje. Met kenmerkende Utrechtse woorden. Alleen die haas, snap ik niet. 
De toren wel en die schijnt bijna uit de stijgers te mogen, wat weer een geheel andere aanblik zal geven. Dat is goed gegaan, sneller dan de planning en dat hoor je ook niet vaak.


Misschien hebben ze wel heel goed naar dit bord gekeken. Ik geloof het vast:

15 opmerkingen:

Miriam zei

Leuk dat je Utrecht zo in de schijnwerpers zet. Ik ben er weliswaar niet geboren, maar woon er al 40 jaar met liefde. De haas kan ik verklaren: dit beeld staat op het Neude en eerder ergens anders.

Judy zei

Leuk om mijn Utrecht weer terug te zien! Ja, dat postkantoor, dat ken ik nog toen het nog functioneel was. En het Catharijne convent, ook zo mooi!

Iris Flavia zei

Very interesting, mostly the stairs. (Deepl did a ... not so good job on this, hope I got it all right).

Sjoerd zei

Die haas op het leesplankje kan ik je wel vertellen, die staat op de Neude:
https://media.indebuurt.nl/utrecht/2016/09/08045106/DSC_0202-3.jpg
De officiële naam van het beeldhouwwerk is Thinker on a rock. De Haas zit dan ook in dezelfde pose als Rodin’s beroemde beeld De Denker. De maker van Thinker on a rock, Barry Flanagan, bedacht zijn Bugs Bunny in denk-pose als eerbetoon aan dit beeld van Rodin.

Kitty zei

Prachtig dat postkantoor, net als trouwens het heel wat kleinere waar ik nog gewerkt heb, en wat nu Museum Het Schip is. :)
Van die haas had ik ook wat gevonden. Ik snap alleen niet waarom het een haas is, daar zie ik de connectie met Utrecht niet. Maar misschien ging het daar ook niet om.

Emie zei

Wat je zegt: wat boffen we toch in Nederland met al dat moois en interessants. Maar ook met jouw foto's en beschrijvingen!

Nietzomaarzooo zei

Heerlijke stad. Deel van mijn wortels liggen daar en ook zelf nog een tijdje in Utrecht gewoond.

Ferrara zei

Grappig, ik heb net je kerstkaart in een envelop gedaan, met een extra tekstje en toen had ik dit blog nog niet gelezen. Dank je wel voor deze boeiende wandeling.

biebkriebels zei

Het postkantoor is mooi geworden als bibliotheek. Kan me herinneren dat het een groot gebouw was, zat weleens aan de overkant bij de Bijenkorf koffie te drinken.

miekequilt zei

Wat een leuke stad is het toch. Als het lukt gaan we er zaterdag heen. Met jouw wandeling bij de hand!

sjannesblog.com zei

Ik zie dat er nog meer te bekijken is, dan ik dacht. Leuke stad!

Marthy zei

Helemaal mee eens, Nederland is behalve mooi ook vaak leuk en interessant. Er is zoveel te zien en te ontdekken.

Anoniem zei

de haas is een bekend standbeeld in Utrecht

Floor zei

Mooi is mijn stadje hè! Het postkantoor in inderdaad schitterend, maar mijn favoriete gebouw in de z.g. "Inktpot", die is niet zomaar toegankelijk, alleen op de open monumentendag.
Over die haas op het leesplankje :
https://indebuurt.nl/utrecht/nieuws/opmerkelijk/utrechtse-mysteries-opgelost-de-haas~12022/

Jolande zei

Er is inderdaad veel te ontdekken in eigen land, fijn toch.