Totaal aantal pageviews

zondag 22 januari 2023

Nieuws

 Zei de nieuwslezeres van het journaal aan het eind nou: 'Toch een fijne avond', of zoals gewoonlijk: ' Nog een fijne avond' ?
In allebei de gevallen kan, afhankelijk van de toon, bedoeld zijn: het nieuws was weer verschrikkelijk, dus maak er zelf wat van, maar in het eerste geval is dat waarschijnlijker. Een fijne avond, mensen, ondanks alles
Ik vond het in ieder geval leuk als ik het goed heb gehoord en ze  toch zei. 

Je zal trouwens maar dagelijks zo'n portie ellende moeten voorbereiden en dan voorlezen. 
Er was ook gisteren weer niks hoopgevends of vrolijks. Niks!

Een van mijn voornemens voor dit jaar was om weer eens echt goed de kranten te gaan lezen. Op de hoogte te zijn. Me er weer echt, zoals  ik altijd deed,  in verdiepen om een gefundeerde mening te hebben. 
Het jaar is nog lang, maar het is nog niet gelukt. Zelfs niet nu ik tijd genoeg heb.

Ik weet hoe het komt: ik ben een nieuwsmijder geworden. Een echte. 

(En die term heb ik niet bedacht, google maar)

28 opmerkingen:

KnutzEls zei

Je ontkomt er niet aan, maar wij laten al die berichten ook voor wat het is. Wel zo rustig.

conny's quilts en creaties zei

Blij word je er niet van. Doseren helpt ben je in grote lijnen toch op de hoogte. (Ik wil het niet helemaal mijden.)

Anoniem zei

En voor jou en de anderen: Een fijne dag.

Judy zei

Je bent niet de enige. Ik kijk vaak eerst op teletekst wat de onderwerpen van het journaal, actualiteiten- en praatprogramma's zijn. Zo kies ik wat ik wil zien en wat niet.

Lot zei

Gisteren kwam ik deze FB groep tegen en moest meteen aan jou denken. Je hebt al veel verzamelingen en foto's van onderwerpen maar er kan er altijd wel eentje bij toch?
https://www.facebook.com/groups/983105802424812/?ref=share

Anoniem zei

Hahaha, je gelooft het niet: ik heb al een kleine fotoverzameling banken
Maar dat er zo'n FB groep bestaat wist ik niet. Leuk om even te kijken

Kitty zei

Tja, vrolijk word je er inderdaad niet van. Ik sla regelmatig een krantje over en verder doe ik veel aan 'koppen snellen'. We zijn net struisvogels he...

izerina zei

Er is een korte tijd geweest,dat men het nieuws eindigde met een leuk item. Zouden die niet meer te vinden zijn?

sjannesblog.com zei

k ben een 'koppensneller' geworden!

johmar zei

Kijk smorgens voor ik ga werken het journaal, maar het valt mij op dat het een vreemde selectie van berichten is. Als ik later op de dag kijk wat er verder in de wereld gebeurd verbaasd het me dat er belangrijker nieuws is dan hetgeen smorgens bij het journaal besproken werd. Bij ons in de regio is de stentor de regiokrant die lijkt de laatste jaren steeds vaker sensatiekrant te worden de story onder de kranten dus totaal niet het lezen waard.

elly zei

Altijd goed om van zoveel mogelijk kanten de dingen te kunnen belichten om een zo zuiver mogelijk beeld te krijgen. Maar toch. ... Ik heb en wil ook niet een vastgezette mening hebben Het is allemaal zo betrekkelijk.
Bovenaan voor mij staat dat je een ander voor zover mogelijk geen schade mag berokkenen. En zelfs dat is al moeilijk genoeg en lukt niet altijd.

Koffie Digitalix zei

Ik bedacht van de week dat ik ooit van alle nieuws op de hoogte was. Maar ik ben ondertussen ook een nieuwsmijder.

Floor zei

Ben zelf ook een nieuwsmijder geworden.
Kijk even om 6 uur, een kort verslag van alle ellende, en dan is het weer klaar.
Wat zou het leuk zijn als er ook een journaal zou komen met alleen goed nieuws.
Maar goed nieuws is geen nieuws zeggen journalisten :-(

Ellen zei

Zo langzamerhand ben ik ook een nieuwsmijder aan het worden. Bij mijn ontbijt kijk ik meestal naar het nieuws en als ik om 20 uur weer naar het nieuws kijk dan verschilt dat niet zo heel veel. Daarbij is het nieuws vaak niet zo leuk om naar te luisteren. Bah, een mens zou er depressief van worden.

Mormorsweb.blogspot.com zei

Terug naar de zonnewijzer die "telt alleen de lichte uren".

Anoniem zei

Deze week hoorde ik van mensen dat ze zo graag naar het jeugdjournaal keken. Ze vonden dat juist heel positief gebracht. Misschien een idee om eens uit te proberen? Groet, TinekeD.

Ferrara zei

Met het uitpluizen van alle (ellende) artikelen in de krant ben ik ook gestopt. Journaal kijken we wel, soms twee stuks waarbij je dan tot de coclusie moet komen dat er amper verschil is. De interessante onderwerpen in de praatprogramma's zijn helaas aan tijd gebonden en dat komt ze niet ten goede.

Ximaar zei

Waarschijnlijk bedoelde je het 20-uur journaal met mevrouw Wijmans. Zij zei: "Toch een hele fijne avond." Bij het terugkijken begreep ik de link niet met het laatste item. In het ondertiteling stond alleen "Fijne avond."

Zelf kijk ik alleen het journaal van 13 en 18 uur. Redelijk compleet en niet zo'n opgerekt gezeur als bij 20 uur. Omdat ik vertraagt kijk scroll ik ook items voor die ik eerder heb gezien.

Mijn hoofdbron is Teletekst en de regiokrant/regio-omroep.

Jolande zei

Tegenwoordig kijk ik tijdens het ontbijt even wat er zoal gebeurt is in de wereld en verder geloof ik het wel en dat maakt mijn leven een stuk rustiger.

Anoniem zei

Ja dat journaal bedoelde ik. Dus toch goed gehoord.

Neeltje zei

Je bent niet de enige. Ik dwing mezelf er toe één keer per dag een nieuwsprogramma te kijken.

miekequilt zei

Wij hebben geen abonnement op de krant meer. En dat terwijl we 43 jaar abonnee van de Volkskrant waren. Bezorgproblemen en geen digitale versie kunnen krijgen deden ons hiertoe besluiten. En eerlijk gezegd mis ik weleens de zaterdageditie. Verder kijken we iedere avond om 18.00 uur op rtl 4 en om 20.00 bij de NOS naar het nieuws.. Verder kijken we geen nieuws meer. Ik kan er niet meer tegen en ben nu dus ook een nieuwsmijder.

Mrs. T. zei

Ik ben in zoverre een nieuwsmijder dat ik al vele, vele jaren het journaal niet meer kijk. En ook geen talkshows en wat dan ook.
Mijn nieuws haal ik wel uit de krant en nu.nl.

Marthy zei

Sinds we veel in Frankrijk zijn hebben we geen krant meer. Mart leest het NOS nieuws op zijn tablet, ik sporadisch. Sinds de coronatijd kijken we alleen nog het acht uur journaal en verder geen nieuwsites of er moet iets werkelijks belangrijks in de wereld gebeuren. Ik heb niet het gevoel dat ik iets mis. Zoon uit Scheveningen stuurt soms interessante artikelen uit de Volkskrant.

Sjoerd zei

We hebben gelukkig geen krant, dus veel slecht nieuws blijft me bespaard. Het journaal kijk ik overigens ook niet.

Iris Flavia zei

Yes, sadly I have to agree. I cannot remember good news.
What came to my mind was how Boris Becker won Wimbledon - and look at the news about him now...
And it´s all so left-wing based here, too.
I missed the TV news yesterday and was not sad. I do research online...
(Are you feeling better?)

Miriam zei

Hoewel ik het er wel mee eens dat je er echt niet beter van wordt om alle ellende van de hele wereld op je nek te nemen, vind ik het toch goed om geïnformeerd te zijn. Uit de reacties proef ik hier en daar óók onvrede over de berichtgeving. Journalisten zijn echt voor het grootste deel ter goeder trouw en proberen objectief het nieuws te verslaan. Het nieuws van de NOS eindigt trouwens nog steeds vaak met een "lichter" item, maar het gaat er niet echt vrolijk aan toe in de wereld op dit moment.
Wat we er zelf aan kunnen doen, ligt volgens mij dichtbij: goed omgaan met de mensen om ons heen (ook als ze buiten onze familie- en vriendenkring vallen), zorg dragen voor de omgeving, niet teveel consumeren enzovoorts. En vooral een beetje tevreden zijn, want we hebben het gemiddeld gesproken echt supergoed in Nederland.

blauwruitje zei

Dat snap ik helemaal. Ik ben tegenwoordig ook niet zo enthousiast meer over al die praatprogramma's met al die analyses van de dingen die er mis gaan.