Totaal aantal pageviews

zondag 28 mei 2023

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

Dit was weer een heel bijzonder boek. 
Ik luisterde naar de voorgelezen versie en de voorlezer was Rik van de Westelaken. Prettige stem en heel goed voorgelezen. Geen fouten, echt geweldig. Dat is belangrijk bij een luisterboek

Het boek zelf vond ik ook bijzonder. Vooral omdat het verhaal voor een deel waargebeurd is en voor een ander deel fictie. 
Aanvankelijk vond ik dat een klein beetje jammer. Ik zou denken dat het echt gebeurde verhaal genoeg zou zijn voor een boek. Maar de schrijver heeft daar kennelijk anders over gedacht. En gelukkig maar want het is een meer dan mooi boek geworden. 

Het waargebeurde deel:
Shizo Kanakuri is in 1912 een student economie in Japan. Hij valt op doordat hij snel kan lopen en dat ook altijd en overal doet. Hij is goed en wordt voor Japan en door de keizer gevraagd deel te nemen aan de Olympische spelen in Stockholm, onderdeel marathon. 
Doel: de wereld laten zien dat Japan belangrijk aan het worden is. Shizo staat er goed voor,  zelfs na de  zware reis naar Zweden, maar er gaat toch iets mis.  Kanakuri wordt onwel  en geeft op. Roemloos verdwijnt hij, terug naar Japan. Doet nog twee keer mee aan andere Spelen,  maar blijft als vermist vermeld staan in Zweden. 
Vele jaren later wordt hij gevraagd door het Olympisch Comité om die ene race van toen alsnog uit te lopen. Te wandelen dan. Dat doet hij en finisht dan in 54 jaar, 246 dagen, 5 uur, 32 minuten en 20.3 seconden. 
Zo, zijn naam en tijd kunnen in de boeken. 

Het fictie-gedeelte ga ik niet beschrijven hier. Maar ik vertel wel dat het erg goed geschreven is, het hele boek trouwens. 
Het gaat over de natuur, de helende kracht van de natuur, de goden (Shintoisme), kersenbomen, liefde, dood, verdriet en Japan in de vorige eeuw.
Het gaat niet snel, maar ik merk dat ik daar steeds beter mee kan omgaan. Zal de leeftijd wel zijn. 

PS. Ik heb zeer genoten van dit boek. Ik las erover bij blogvriendin Marthy. Dus Marthy: dankjewel! 

 

10 opmerkingen:

In de weer zei

Ik dacht al, wat komt me dit bekent voor, maar aan het eind kwam de aap uit de mouw !
Mooi boek lijkt me.

In de weer zei

In je blog is de naam anders dan op het boek ?

Bertiebo zei

Oei, fout. Ik heb het meteen veranderd. Dank,Toos!

Jeanette Renting zei

Dat boek heb ik ook gelezen, ook via de blog van Marthy. Echt wel mooi.

miekequilt zei

Ik was erin begonnen maar het kon me niet boeien. Smaken verschillen en dat is vooral bij boeken te merken.

Emie zei

Ik zet dit boek wat hoger opmijn lijstje!

Bertiebo zei

Mieke, ik heb er ook aan moeten wennen, ik dacht even dat het veel en veel te traag was. Maar omdat ik niets anders voorhanden had, zette ik, eigenlijk tegen mijn zin, toch door. En toen ineens greep het me toch. Maar je hebt gelijk hoor: Smaken verschillen en dat is maar goed ook!

Sjoerd zei

Klinkt niet verkeerd eens op letten als ik het tegenkom.

Jolande zei

Goed dus dat je doorgezet hebt.

Marthy zei

Een pareltje dit boek en inderdaad, bij sommige boeken moet je even doorzetten.