Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 mei 2023

Nog wat Fré Cohen

 Tja, nou zei ik wel dat ik nog wat zou laten zien van het werk van Fré Cohen, maar eigenlijk is daar geen beginnen aan. Ik heb echt veel gezien, zowel tijdens de tentoonstelling als in het bijbehorende boek. Ook nog wel wat gesnuffeld uiteraard. Dus dit zijn gewoon een paar dingen die een indruk geven. En die ik mooi vind, dat ook:


 
Fré ging ook wel eens op vakantie en maakte dan een kaart. Misschien wel voor haar zakelijke relaties, of gewoon voor haar vrienden, dat heb ik niet gezien.


En tijdens zo'n vakantie, bijvoorbeeld in Ascona, aquarelleerde ze. Ascona was ooit bedoeld als een soort idealistisch kunstenaarscentrum. Dat was het al niet meer in Fré's tijd, maar er kwamen nog wel altijd allerlei kunstenaars vakantie vieren en Fré dus ook. Dit werk heet Ascona, gemaakt in  1937. 


Toen ik Fré Cohen voor de allereerste keer had genoemd, ivm die ex librissen vertelde bloglezer Tineke Dieks dat er vroeger bij haar thuis een replica van een werk van Fré Cohen hing. 
Dat was niet alleen bij Tineke thuis ontdekte ik, want deze aquarel is later in grote oplage door Steendrukkerij de Jong & Co gedrukt en heeft menig huiskamer in Nederland gesierd. Het Grafisch Weekblad schreef er over dat de aquarel buitengewoon goed geslaagd was: 'zeer modern en hoogst apart'. 

Fré Cohen, ze was nog maar negenendertig toen ze, een eind aan haar leven maakte. Zo treurig. Aangegeven door een onbekend iemand die een Jodenjager er op attent maakte dat op dat en dat adres een Joodse vrouw verbleef. Fré werd gearresteerd, vroeg of ze nog even naar het toilet mocht en nam daar de pillen. Zo treurig, zo zinloos...

13 opmerkingen:

izerina zei

Mooi je "lesje"kunstgeschiedenis

Judy zei

Wat een treurig einde, ja zinloos. Maar wat maakte ze mooie dingen!

Sjoerd zei

Ik hoop dat ze tot die tijd genoten heeft van haar leven. Mooie kunst was het zeker. Fijndat je ons daar even kennis mee liet maken.

sjannesblog.com zei

Zo tragisch, maar ze leeft voort.

Kitty zei

Het wordt me koud om het hart als ik dit soort verhalen lees...

Emie zei

Wat een fraai werk heeft ze gemaakt. Mooi dat er met een tentoonstelling en nu hier op jouw blog weer aandacht voor haar is.

biebkriebels zei

Triest einde van een talentvolle kunstenares.

roentare zei

His artworks are impressive

Charlie zei

Wat een getalenteerde vrouw wier leven zo’n tragisch einde kende! Het is maar goed dat een mens onkundig is voor hetgeen hem boven het hoofd hangt!

miekequilt zei

Een heel creatieve vrouw die gewoon langer had moeten leven. Maar helaas, het lot besliste anders. Wat een vreselijk triest einde voor haar.

Jolande zei

Knap, heel knap wat ze maakte en inderdaad een tragisch en zinloos einde...

Anoniem zei

En dan zie ik weer dat mooie schilderij dat in de woonkeuken/kamer van mijn ouders hing. Nu is het in mijn bezit. Groet TInekeD.

In de weer zei

Dat was het zeker !