Totaal aantal pageviews

zondag 21 mei 2023

Schat

Dat was even leuk en interessant nieuws een paar maanden geleden. 

Er was een schat gevonden, vlakbij,  in het dorp Hoogwoud. 
Wow, een echte schat, gevonden door iemand met een metaaldetector. Een historicus weliswaar, dus iemand met meer verstand van zaken dan de doorsnee metaaldetectorbezitters (zoals wij!)


Deze foto verscheen in zo ongeveer alle kranten en op het nieuws en zo. De vondst was al in 2021, maar werd nu pas bekend gemaakt. 


De sieraden en munten zijn in de grond gestopt rond 1250, maar toen waren de sieraden al een paar eeuwen oud. 
Goud en zilver in Hoogwoud: ik dacht dat wil ik zien. 

Het bleek dat de schat niet dichtbij werd getoond, maar in Leiden in het Rijksmuseum voor Oudheden. 
Enfin, ik dacht nog steeds: dat wil ik zien. 
En dus gingen we naar Leiden met een vrije reisdag. 

Ik weet niet waarom ik het dacht, maar ik had in mijn hoofd dat het een echte,  grote schat was. 
Dat was het ook hoor, maar niet in omvang. Wel in waarde en zeker in historische waarde. 

Wat zal dat trouwens een fantastisch moment zijn geweest, het moment dat zo'n detector aangeeft dat er iets is en dat de vinder dan gaat graven en echt iets vindt. Ongelooflijk! 

De vinder mag de schat houden, ik geloof dat hij er mee mag doen wat hij wil. Gelukkig wilde hij dat toch iedereen het zou kunnen zien. 

Het viel mij dus in eerste instantie een ietsiepietsie tegen, ik had echt meer verwacht. 
Maar dit plaatje van een meisje met een gouden oorhanger, dát had ik nog niet gezien. Bovendien was die oorhanger, was ál het goud echt heel mooi. 
Er lag ook een heel klein snippertje stof. Waarschijnlijk heeft alles in een zakje van die stof gezeten. 
Ik heb er een tijdje naar gekeken. Me afgevraagd wie het in de grond heeft gestopt en waarom het er niet meer uit is gehaald toen. 
Er was wel een oorlog aan de gang tussen de West-Friezen en de graaf van Holland. Dat zou het best geweest kunnen zijn. Maar echt wéten zullen we het niet denk ik. 




We keken nog eventjes rond in het Egyptedeel van het museum. We keken ook nog naar de tentoonstelling Kemet, waar nogal ophef over is, maar die kon me in geen enkel opzicht boeien.  
Gelukkig hadden we sowieso nog andere plannen voor die dag, dus maakte het niet uit. 

19 opmerkingen:

Mevrouw W. zei

Een bijzondere vondst en goed dat het nu in een museum te bewonderen is.

Sjoerd zei

Zo zullen best nog wel meer dingen verborgen zijn die we waarschijnlijk nooit zullen vinden. We leuk en heel bijzonder natuurlijk als je zoiets vind.

izerina zei

In mijn jeugd woonden we in een huis van ong 1500. Bij een verbouwing gingen we als kinderen schat zoeken. Helaas,alleen maar kranten van eind 1800 op een muur.

Judy zei

Heel bijzonder om zoiets te vinden! De vondst van de schat was aan me voorbij gegaan in het nieuws, maar ontzettend mooi dat het in het museum te zien is.

Iris Flavia zei

Very nice of the finder to share it in a museum! And sad it is unknown why it was buried in the first place... open to speculation! Which is fun.

miekequilt zei

Wat een vondst! Een echte goudschat waar iedereen nu gelukkig van kan genieten.

Kitty zei

Echt heel mooi! Maar wel jammer dat het dan niet hier in de streek tentoongesteld wordt...

Emie zei

Dat zou ik ook willen zien. Heb jaren lang vage wensen gehad om archeoloog te worden. Wat zijn die voorwerpen links en rechts onder?

roentare zei

the ornaments look very elegant

Mormorsweb.blogspot.com zei

Dat hij de schat mag houden is buitengewoon. Hier moet alles ingeleverd worden

Jolande zei

Jammer dat het wat tegenviel, maar je hebt het in ieder geval gezien.
Ik kan me het gevoel nog heel goed herinneren dat ik als kind, op het land van mijn oom, een stenen pijpenkopje vond, dat vond ik toen een hele ontdekking, dus om zoiets te ontdekken moet helemaal niet te beschrijven zijn.

biebkriebels zei

Wat een mooie vondst!

N8W8 zei

Dank je wel voor het delen, k had het compleet gemist!

Marthy zei

Schitterend!

Ferrara zei

Mooie vondsten. Het zal je maar gebeuren, dat geeft echt een kick. De vondst had in het huis van Hilde (Castricum) niet misstaan, dat is tenslotte wel het depot voor Noord-Holland.

Bertiebo zei

Ferrara, ja dat dacht ik ook!

Bertiebo zei

@Emie: links is een oorhanger, beschadigd. En rechts is niet zo duidelijk en ook niet zeker, maar waarschijnlijk iets dat op of aan kleding heeft gezeten. Versiering misschien

Sami zei

That would have been an exciting discovery for the owner of the metal detector. I'm surprised he gets to keep the treasure, considering it's an antique treasure.

Tine de Jong zei

Wauw dat dat was zeker een mooie vondst en zo zie je maar dat zo een detector ook mooie oude dingen kan opleveren. Vroeger verstopte men veel van dit omdat ze dan niet wilden dat het in vreemde handen kwam van een vijand tijdens de oorlog en zo. En men had vast de bedoeling het toen weer op te graven maar hadden het niet overleefd vermoed ik. Duitse soldaten deden dit vroeger oom wel eens in zo een munitie kistje. Wie weet wat er allemaal nog ergens kan liggen.